Το Μουντιάλ της πείνας και της ανοργανωσιάς

Όταν στις 30 Οκτωβρίου 2007 ανακοινώθηκε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 θα διεξαχθεί στη Βραζιλία, οι περισσότεροι φίλοι του ποδοσφαίρου σε όλη την υφήλιο είχαν θετικά συναισθήματα, αφού μία καθαρά ποδοσφαιρική χώρα θα διοργάνωνε το σημαντικότερο γεγονός του αθλήματος.

Λίγους μήνες πριν από την έναρξή του ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν βγει στην επιφάνεια κάνουν άπαντες επιφυλακτικούς σχετικά με το τι θα συναντήσουν οι 600.000 επισκέπτες (τόσοι υπολογίζονται) που θα βρεθούν στη χώρα του καφέ τους προσεχείς μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (η διοργάνωση θα διεξαχθεί μεταξύ 12/6 και 13/7). Επιπλέον, μας αναγκάζουν να σκεφτούμε αν στον βωμό του θεάματος αξίζει να θυσιαστεί η αξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων μίας χώρας, η οποία αυτή τη στιγμή έχει πολλά μεγαλύτερα προβλήματα από το ποδόσφαιρο.

Η πενία της Βραζιλίας
Φτώχεια, πείνα, διαφθορά και ανοργανωσιά συνθέτουν τα τελευταία χρόνια το κάδρο της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης χώρας της Λατινικής Αμερικής. Αυτό το έθνος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή, με τις πιθανότητες επιτυχίας να μην είναι με το μέρος της Βραζιλίας εξ αρχής.

Από τις πρώτες μελέτες που έγιναν, είχε καταστεί σαφές ότι ήταν απαραίτητο να βελτιωθούν οι ελλιπείς μεταφορικές υποδομές. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχρηζαν αναδιοργάνωσης από την αρχή, κάτι που ασφαλώς απαιτούσε πολλά χρήματα. Το ρευστό έπρεπε να βρεθεί άμεσα, οπότε αποφασίστηκε να αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων στα δημοτικά ΜΜΜ. Ένα βάρος που ο ήδη φτωχός βραζιλιάνικος λαός δεν μπορούσε να αντέξει.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της χώρας Ντούλμα Ρούσεφ έχει απομακρύνει από τη θέση τους τέσσερις υπουργούς, λόγω σκανδάλων διαφθοράς.

Όσο για τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής; Ο Ρικάρντο Τεξέιρα, ο οποίος είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFΑ, κατέχει τη θέση του προέδρου της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΒΠΟ) από το 1989. Φημολογείται πως ήταν «προστατευόμενος» του Ζοάο Χαβελάτζε, που ηγείτο της FIFΑ επί σχεδόν 25 χρόνια, έως το 1998. Ο κ. Τεξέιρα κατηγορείται επί σειρά ετών για διαφθορά.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του Μουντιάλ ανήλθε στα 14 δισ. δολάρια, τη στιγμή που η Νότια Αφρική πριν από τέσσερα χρόνια ξόδεψε 4 δισ. δολάρια.

Βέβαια, η διαφθορά και η ανοργανωσιά δεν σταματούν εδώ, καθώς πολλά από τα έργα, τα οποία είχαν σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Βραζιλιάνων, είτε καθυστέρησαν πολύ είτε ματαιώθηκαν.

Η αντίδραση
Τα παραπάνω προβλήματα έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους. Από τον περασμένο Ιούνιο (έναν ακριβώς χρόνο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ δηλαδή) έχουν διαδηλώσει εκατομμύρια κόσμου, οι οποίοι ζητούσαν μείωση στα εισιτήρια των ΜΜΜ και φυσικά έγκριση κονδυλίων για την υγεία και την παιδεία και όχι για τα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλιστα, αν και κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων ο λαός της Λατινικής χώρας κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση να μειώσει τις τιμές στα Μέσα, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, αφού τα προβλήματα ήταν πολύ βαθύτερα.

«Ας ξεχάσουμε όλη αυτή την αναταραχή που συμβαίνει στη Βραζιλία, όλες αυτές τις διαδηλώσεις, και ας θυμηθούμε ότι η εθνική μας ομάδα είναι η χώρα μας και το αίμα μας», δήλωσε ο Πελέ, σκορπώντας κύμα αντιδράσεων στους συμπατριώτες του, κάτι που ανάγκασε τον θρύλο του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στις ειρηνικές διαδηλώσεις.

Τρεις νεκροί στο… βωμό του Μουντιάλ
Λιγότεροι από επτά μήνες μένουν για την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κι όμως στο γήπεδο που θα διεξαχθεί το εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης συνέβη ένα τραγικό περιστατικό. Στο «Itaquerão stadium», κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, στη νότια πλευρά του γηπέδου, του τελευταίου κομματιού για την ανακατασκευή του, κομμάτι της οροφής του σταδίου κατέρρευσε, στοιχίζοντας τη ζωή τριών ατόμων.

Το παραπάνω περιστατικό είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τους υπεύθυνους, αφού η ασφάλεια είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, που θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες.

Εξάλλου, η χώρα δεν έχει το καλύτερο όνομα ούτε στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αποτρέποντας αρκετούς φιλάθλους, από την Ευρώπη κυρίως, να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι στη χώρα τής σάμπα.

Είναι πλέον δεδομένο ότι το στοίχημα της διοργάνωσης του Μουντιάλ έχει χαθεί από τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι τρέχουν μήπως και περιορίσουν τελευταία στιγμή τη ζημιά.

Μπάμπης Λάμπρου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα