«Το νησί που μάγεψε τον κόσμο – Η Μύκονος του ’50»

Φωτογραφική έκθεση του Αμερικανού φιλέλληνα Robert McCabe στο Κάστρο Χώρας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Μύκονος: Το νησί του ήρωα Μυκόνου, γιου του Αινίου του Καρύστου –γιος του Απόλλωνα– και της νύμφης Ρυούς της Ζάρυκος – κόρης του Διονύσου, τον οποίο η κόρη του Ξανθίππη έθρεψε με το δικό της μητρικό γάλα όταν ο πατέρας της ο Μύκονος ήταν φυλακισμένος, για να μην να πεθάνει από ασιτία.

Μύκονος: Το νησί της Μαντώς Μαυρογένους, της Μέλπως Αξιώτη, του Ιωάννη Σβορώνου, του Αντώνιου Ψαρού, αλλά και της μασκότ της Πέτρου Πελεκάνου, το γηραιότερου αλλά και του νεότερου, που αμφότεροι σκοτώθηκαν σε τροχαίο…

Και τώρα έρχεται αυτή η ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Το Νησί που Μάγεψε τον Κόσμο-Η Μύκονος του ’50», του διεθνούς φήμης Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Κάστρο Χώρας Μυκόνου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.

Ο Robert McCabe γεννήθηκε το 1934 στο Σικάγο και μεγάλωσε στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Άρχισε να φωτογραφίζει σε ηλικία πέντε ετών με μια Kodak Baby Brownie, δώρο του πατέρα του, εκδότη τής «New York Daily Mirror».

Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1954, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Επέστρεψε το 1955 και το 1957 φωτογράφισε τις Κυκλάδες για τη «National Geographic Society». Έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και την ιστορία της χώρας, παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο και αποτυπώνοντας την αγάπη του για τους ανθρώπους και τον τόπο.

Ο γάμος του με μία Ελληνίδα, την Ντίνα, σύντροφό του στη ζωή και την τέχνη, έκανε αυτή την αγάπη πιο δυνατή.

Το 2020 πολιτογραφήθηκε τιμητικά ως Έλληνας πολίτης σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών του προς την Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

«Αποτελεί τεράστια τιμή το να γίνω πολίτης της Ελλάδας. Δεν μπορώ να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να μου προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το όμορφο Αιγαίο Πέλαγος με τα μαγευτικά του νησιά και τη μοναδική του ιστορία είναι τώρα η θάλασσά μου. Όταν η μέλλουσα πεθερά μου δεν άφησε μια δήθεν μάντισσα να μπει στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, εκείνη ξεφώνισε μία τρομακτική κατάρα: “Η κόρη σου θα παντρευτεί έναν ξένο”, είπε. Έκανε λάθος», είχε δηλώσει τότε.

Το έργο του συνιστά πολιτιστική παρακαταθήκη. Αυτή η έκθεση βασίζεται στο βιβλίο του «Μύκονος: Πορτρέτο μιας εποχής που χάθηκε», και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ αποτελεί συνεργασία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ενώ την επιμέλεια έχει η έμπειρη επί θεμάτων πολιτιστικής διαχείρισης, Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη.

Ο ίδιος ο Robert A. McCabe έχει δηλώσει: «Το 1955 η Μύκονος ήταν σαν ανεξάρτητο νησιωτικό πριγκιπάτο, με τον δικό της πολιτισμό, τους δικούς της χορούς, τα τραγούδια, την ποίηση, την κουζίνα, τα υφάσματα, την αρχιτεκτονική, ακόμα και τη γλώσσα της. Όλα αυτά εξελίχθηκαν και διαμορφώθηκαν προσεκτικά κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, εν μέσω πολέμων, κατοχών, ξηρασιών κι άλλων καταστροφών. Το όμορφο αυτό νησί αντιπροσώπευε ένα ανέγγιχτο παράδειγμα ενός εξαιρετικά οργανωμένου, αυτάρκους αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού».

Πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και φωτογραφικά στιγμιότυπα, που αναδεικνύουν τη ζωή του νησιού κατά τη μεταπολεμική δεκαετία του 1950, ζωντανεύουν στον νέο αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Χώρας Μυκόνου, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα δίπλα από το εμβληματικής σημασίας μνημείο της Παραπορτιανής, προσφέροντας στον χώρο εναλλακτικές προοπτικές ανάγνωσης και τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης βιωματικής εμπειρίας στους επισκέπτες.

Έπειτα από τρία χρόνια εργασιών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μυκόνου, το Κάστρο ανοίγει πιλοτικά κατά τη φετινή θερινή περίοδο, αποκαλύπτοντας κατάλοιπα του μεσαιωνικού οικισμού και ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο έως τα βυζαντινά χρόνια.

Ο Δήμος Μυκόνου με την ανάδειξη του νέου αυτού πολιτιστικού πόλου στοχεύει στη συστηματική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.

Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου ένα μικρότερο σύνολο φωτογραφιών του Robert McCabe φιλοξενείται στον χώρο του αιθρίου, συνδέοντας την έκθεση με τον βασικό κορμό της στον χώρο του Κάστρου και ενώνοντας τους δύο άξονες πολιτισμού.

Συντελεστές:

Επιμέλεια: Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη, Σύμβουλος πολιτιστικής πολιτικής & διαχείρισης

Γενική Εποπτεία: Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορίας Κυκλάδων

Σχεδιασμός: Μαρία Κονιώτη, Αρχαιολόγος, Γεωργία Παπαδοπούλου, Αρχαιολόγος

Υποστήριξη έργου/Προβολή/Επικοινωνία: Βαγγέλης Πελέκης, Πολιτιστικός Σύμβουλος Δημάρχου Μυκόνου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Σπύρος Νάσαινας

Ψηφιακή Εκτύπωση/Γραφιστική Επιμέλεια: Αpolyto creative spot

Εγκατάσταση/Μεταφορές έργων: Paskalidis ColorLab – Εφαρμογές Μουσείων/Εκθέσεων

Επεξεργασία εικόνας: Γιώργος & Σόφη Μαρίνου – IDOLO FINE ART PHOTO LAB

Λεζάντες: Ιωάννα Σαμιωτάκη, Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη, Μίκης Καμπάνης

Μετάφραση λεζάντες: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Διοργάνωση: Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου ΚΔΕΠΠΑΜ. & Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Διάρκεια Εκθέσεων: Kάστρο Χώρας Μυκόνου 01.08-31.10.21 & Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου 04.08.-31.12.2021.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα