Το νοικοκύρεμα Σαμαρά (που ανακόπηκε) και το ατύχημα (Τσίπρα) που δεν γλιτώσαμε…

ΣΟΦΙΑ… ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ (ΜΕΡΟΣ 5o): Η Σοφία Βούλτεψη ξεγυμνώνει την καταστροφική πενταετία της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από λίγες ημέρες, με ένα εκτενές άρθρο της στο ενημερωτικό πόρταλ «The President», η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, αποκάλυψε καρέ-καρέ το άγνωστο παρασκήνιο των ευρωεκλογών του 2014.

Η «Α» παρουσιάζει σήμερα το πέμπτο και τελευταίο μέρος της ιστορικής αναδρομής, η οποία ξεκίνησε στο προηγούμενο φύλλο και συνεχίστηκε την εβδομάδα που μεσολάβησε στο iapopsi.gr και στην καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ», με τη δημοσιογράφο και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπο να θυμίζει το πώς οδηγηθήκαμε στο «ατύχημα» ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΠΟΨΗ

Οι ευρωεκλογές του 2014 είχαν οριστεί για την Κυριακή 25 Μαΐου και η προειδοποίηση που είχε εκφράσει τότε ο Αντώνης Σαμαράς ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν είναι απειλή για την Ελλάδα, είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα μας!» δεν εισακούσθηκε.

Για το μέγεθος αυτού του ατυχήματος προφανώς δεν χρειάζεται να περιμένουμε την ετυμηγορία του ιστορικού του μέλλοντος. Επειδή, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι τον Γενάρη του 2015 βρήκε άδεια ταμεία, αξίζει να θυμίσουμε σε ποιο σκαλοπάτι βρισκόταν η χώρα ήδη από τις ευρωεκλογές του 2014.

Ίσως να αρκούσαν για αυτή την υπενθύμιση τα νούμερα μίας ενδεικτικής ημέρας, της 6ης Μαΐου 2014, όπου η έκδοση ελληνικών εξάμηνων έντοκων γραμματίων άντλησε ποσό 1,3 δισ. ευρώ με μειωμένο επιτοκιακό κόστος (2,70% έναντι 3,01%). Μόλις την προηγουμένη ημέρα, η Έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκε την ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup –με την Ελλάδα να θέτει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της– έφερε τον τίτλο «Τα σημάδια ανάκαμψης ενισχύονται».

Σύμφωνα με την Έκθεση, οι δείκτες εμπιστοσύνης είχαν βελτιωθεί, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές και τις κατασκευές, ενώ το α΄ δίμηνο του 2014 επιβεβαιώθηκε αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή και σταθεροποίηση στις λιανικές πωλήσεις και τις άδειες κατασκευής. Μάλιστα, για το 2015 προβλεπόταν ανάκαμψη 2,9% και υπογραμμιζόταν ότι η ανεργία άρχιζε πλέον να πέφτει μετά το πικ του 27,3% που είχε φτάσει το 2013.

 

Πλεόνασμα για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας

Αναμφίβολα, τα νέα δεν ευνοούσαν τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασε στην αντεπίθεση διατυμπανίζοντας τη δέσμευση για μία καλύτερη και επιτυχημένη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης με την επιστροφή στην ύφεση και το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο είναι γνωστή. Το ίδιο γνωστό, όμως, ήταν στον Αλ. Τσίπρα ότι στις 23 Μαΐου 2014, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμιζε το αξιόχρεο της Ελλάδας από Β- σε Β με σταθερές προοπτικές καθώς και στην αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από «B+» σε «ΒΒ». 

Όπως ανέφερε τότε ο οίκος, «η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί, υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15, τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015, ενώ η Ελλάδα σημείωσε το 2013 πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία».

Όπως θυμίζει η Σ. Βούλτεψη στο άρθρο της, την ίδια ημέρα η Ελλάδα γινόταν μια από τις πρώτες τρεις χώρες των οποίων η Επιτροπή ενέκρινε το ΕΣΠΑ (2014-2020), ύψους 26 δισ. ευρώ, με προσανατολισμό την απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση των νέων, την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε στις 28/5/2014 αύξηση καταθέσεων τον Απρίλιο κατά €300.000.000, φθάνοντας έτσι τα 161,3 δισ. (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε τις καταθέσεις στα 120 δισ. και τώρα πανηγυρίζουν επειδή τις πήγε στα 130 δισεκατομμύρια).

Σημειωτέον ότι 3 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις 28 Μαΐου, η Eurostat ανακοίνωνε αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο –και μάλιστα σε υψηλό εξαετίας– στις 99,1 μονάδες από 95,4 μονάδες τον Απρίλιο. (Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα θα ξεπερνούσε τις 103 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα το κατακρήμνισε και τώρα παλεύει λίγο πάνω λίγο κάτω από τις 100 μονάδες.)

Τελευταία αλλά κομβικής σημασία υπενθύμιση: Στις 30 Μαΐου 2014 το ΔΝΤ θα ολοκλήρωνε την 5η αξιολόγηση, που θα οδηγούσε στην εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει –όπως εξηγεί η «γαλάζια» βουλευτής και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος– ότι οι Ευρωπαίοι ήταν εκείνοι που δεν άναβαν το «πράσινο» φως για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, πιέζοντας σύμφωνα με την κα Βούλτεψη την κυβέρνηση Σαμαρά να αποδεχτεί την ίδρυση Υπερταμείου για τη δημόσια περιουσία αλλά και μία «λύση» για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Αυτές οι «απαιτήσεις» δεν έγιναν ποτέ αποδεκτές από τον Αντώνη Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα των ευρωεκλογών (σ.σ. με διαφορά λιγότερη του 4% και εκλογή μόλις ενός παραπάνω ευρωβουλευτή από τη Ν.Δ.) και η αντίστροφη πορεία προς το καταστροφικό ατύχημα είχε ξεκινήσει…

Το μάτι και ο… μελλοθάνατος

 

Το πώς αντιλαμβάνονταν οι ξένοι την Ελλάδα στην αρχή της κρίσης και πώς αυτή η άσχημη αίσθηση είχε μετεξελιχθεί μέχρι τη στιγμή της παράδοσης της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ την είχε περιγράψει ο Αντώνης Σαμαράς στις αρχές Μαΐου του 2014 σε μία συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όπου ερωτώμενος μεταξύ άλλων για τη δυσκολότερη και την πιο ευχάριστη στιγμή που είχε ζήσει την προηγούμενη διετία στο Μαξίμου εκείνος απάντησε:

«Δεν θα σας πω προσωπικές μου δυσκολίες – το μάτι μου που είχα ή την κανονική πνευμονία που πέρασα. Θα σας πω όμως ότι ήταν πολύ άσχημο να μιλάς με ξένους στην αρχή και από τη ματιά τους να καταλαβαίνεις ή από τα συμφραζόμενα να καταλαβαίνεις ότι σε θεωρούνε “μελλοθάνατο”.  Πολύ δυσάρεστη εμπειρία και να μην τη ζήσει κανένας. Το πιο ευχάριστο και μάλιστα τελευταίο το οποίο υπήρχε για μένα, ήταν όταν πετύχαμε να βγούμε μάλιστα, με 5-6 φορές παραπάνω από τα λεφτά που ζητούσαμε, στις αγορές. Και μας τα δώσανε σε χαμηλό επιτόκιο, όπου εκεί χειροκρότησαν ακόμα και παλιοί εχθροί της Ελλάδος, υποχρεώθηκαν. Γιατί; Γιατί έκαναν υπόκλιση στις θυσίες του Ελληνικού λαού, πέτυχαν. Εκείνη την ώρα αισθάνθηκα ότι η Ελλάδα βγαίνει μόνη της, δεν έχει ανάγκη κανέναν, στέκεται στα δικά της τα πόδια».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα