Το «Ορούτς Ρέις» αρχίζει σεισμικές έρευνες – Η «κόκκινη» γραμμή για την Αθήνα

Απτόητοι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις.

«Χθες το Ορούτς Ρέις έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Η Ελλάδα θα θέσει αύριο Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και χαρακτήρισε σοβαρότατη κλιμάκωση το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέις πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».

Αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι το ερευνητικό σκάφος έφτασε χθες στο σημείο των ερευνών και σήμερα αρχίζει έρευνες.

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Όπως υπογράμμισε, “κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα… Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται”.

Επίσης ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι το μόνο θέμα που έχουμε να συζητήσουμε στο πεδίο των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο.

Με κλειστό πομπό εδώ και 24 ώρες το Ορούτς Ρέις

Η «κόκκινη» γραμμή

Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το «Oruc Reis» και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελλορίζου, όπου είναι η «κόκκινη» γραμμή για την Αθήνα.

Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο -σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX- αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα