Το παιχνίδι του Λάτση με τη Eurobank

Ένα καλοστημένο «παιχνίδι» μεθόδευσαν ο Όμιλος Λάτση και η διοίκηση του ΤΧΣ γύρω από το σίριαλ της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, η οποία δεν προχώρησε τελικά καθώς δεν κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιελάμβανε διάταξη για την αύξηση με τη σημείωση ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να πωλήσει κάτω από τον μέσο όρο που μπήκε πρόσφατα (1,38 ευρώ).

Του Αλέξανδρου Μανωλόπουλου

Το Δημόσιο έχασε περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ σε μια εποχή πείνας, καθώς υπήρχε επενδυτής που θα τοποθετούσε 1 δισ. ευρώ (Fairfax), 1,5 δισ. ευρώ από άλλους ξένους και 500 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό κοινό. Πέραν του προσχήματος που επικαλείται η πλευρά Στουρνάρα για πολιτικές εμπλοκές (ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει ερωτήσεις για ξεπούλημα, όπως και έκανε τελικά ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Σ. Μηλιός), η πραγματικότητα είναι μία και ξεκάθαρη:

Ο κ. Σπύρος Λάτσης, όντας μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα, δεν επιθυμεί να υπάρχει στην αγορά μια τράπεζα με το όνομα Eurobank, την οποία εγκατέλειψε διότι όταν αποφάσισε τη μικρή συμμετοχή των συγγενών του, και «εφευρέθηκε» η δικαιολογία ότι δεν ήθελε καμία πλέον εμπλοκή με την τραπεζική για την Ελλάδα. Λίγους μήνες όμως μετά τη βίαιη φυγή του και αφού συμμετείχε στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας, γίνεται γνωστό ότι η EFG (ο ξένος βραχίονας της τράπεζας του Ομίλου Λάτση) προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στο private Banking στην Αθήνα ανοίγοντας γραφείο αντιπροσωπείας. Δηλαδή, την ώρα που μεθοδεύεται –όπως θα δούμε– να μην πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, o ίδιος στήνει γραφείο αντιπροσωπείας Private Banking στο Κεφαλάρι, όπου υπάρχει και κατάστημα της Eurobank.

Πώς γίνεται λοιπόν να εγκαταλείπει την τράπεζα, το management, και λίγους μήνες μετά να ανοίγει γραφείο αντιπροσωπείας; Είναι μάλλον δύσκολο να εξηγηθεί, καθώς ο κ. Λάτσης δεν απαντά ποτέ και σε κανέναν. Βρίσκεται στην περιοχή του Park Lane στο Λονδίνο –όπου διατηρεί γραφεία– και σίγουρα έχει πολλές και καλύτερες ασχολίες για να απαντήσει για κάτι που συμβαίνει στη μακρινή Ελλάδα.

Tα πρόσωπα-κλειδιά του παιχνιδιού

Μετά την αποτυχία, συγχώνευσης με την Εθνική, η κυβέρνηση αποφάσισε μαζί με το ΤΧΣ να φέρει τον κ. Χρήστου Μεγάλου (σύζυγος της κας Ρουμπίνης Γεωργακοπούλου) από την Credit Suisse Λονδίνου, ο οποίος διαφημίστηκε ως ο άνθρωπος που λόγω της εμπειρίας θα έφερνε επενδυτές για την αύξηση κεφαλαίου.

Σε αυτό συμφώνησε και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, κα Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία όπως θα δούμε στην ουσία χρησιμοποίησε τον κ. Μεγάλου για να κάνει τη δήθεν αμκ. Ο κ. Μεγάλου έκανε ράλι για επενδυτές, εξασφάλισε 60 μεγάλους θεσμικούς και 3-4 μεγάλα ιδιωτικά funds (μεταξύ των οποίων και το Fairfax). Όλη η αγορά –κυρίως η χρηματιστηριακή– γνώριζε ότι η αύξηση ήταν εξασφαλισμένη, με συστάσεις μάλιστα να συμμετάσχουν διότι θα υπήρχαν αποδόσεις. Η δε κα Σακελαρίου δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το νομοσχέδιο πρέπει να βγει πάση δυνάμει μέχρι το τέλος του 2013. Οι γιορτές πέρασαν, ήλθε ο νέος χρόνος και όλοι πίστευαν πως θα διευθετηθεί το θέμα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Φευ… Η κατάθεση του νομοσχεδίου αναβλήθηκε, όπως και η αύξηση κεφαλαίου.

Και η κυβέρνηση και το ΤΧΣ γνώριζαν τα περί αναβολής. Ουσιαστικά εκτέθηκε ο κ. Μεγάλου – διότι όταν πας σε ξένους και τους προετοιμάζεις για αύξηση και αυτή δεν γίνεται, τότε μοιραία το κύρος σου στην αγορά μειώνεται.

Νομικά ζητήματα από την ανταλλαγή μετοχών

Όσοι νομίζουν, επίσης, ότι η παλιά συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και Eurobank έχει μείνει στα χαρτιά, πλανώνται πλάνην οικτρά. Επειδή είχε πραγματοποιηθεί ανταλλαγή μετοχών –η οποία εγείρει νομικά ζητήματα– η πλευρά Λάτση θέλει για τους δικούς της λόγους να απορροφήσει την όποια τράπεζα θα έχει απομείνει («κουφάρι» αν δεν προχωρήσει η τωρινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου). Όμως, τότε οι μέτοχοι της Eurobank είχαν λάβει μετοχές Εθνικής Τράπεζας – και αφού δεν προχώρησε η υπόθεση με την Εθνική, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τοποθέτησε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε και ένα ομολογιακό της Eurobank σε μετοχές.

Οι μέτοχοι της Eurobank, όπως και η διοίκησή της, έμειναν μετέωροι μετά το «άδειασμα» με τη φυγή του κ. Σ. Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η ανταλλαγή, όμως, έγινε και εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα, ειδικά για τους μεγαλομετόχους της Eurobank. Με την είσοδο του κ. Λάτση στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας και την τοποθέτηση ελάχιστων χρημάτων –σε σχέση με αυτά που έπρεπε να βάλει στην Eurobank– περί τα 120 εκατ. ευρώ, ο εφοπλιστής απέκτησε το δικαίωμα να φθάσει έως και 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας μέσω της εξάσκησης των warrant (σ.σ.: για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να μην πληρώσει μέσω του νέου νόμου που αναμένεται). Με την τοποθέτηση ανθρώπων του κ. Λάτση στην Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε κι ένας αγώνας της απαξίωσης της Eurobank, των ανθρώπων της, αλλά και των σχεδιασμών της.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα