Το παλεύει μόνος του…

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν ότι η υπόθεση πρωτιάς στις εκλογές της Κυριακής έχουν κριθεί, όμως στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν ότι όλα είναι ανοιχτά. Πρώτος και καλύτερος ο Αντώνης Σαμαράς, που ακόμη και μετά τις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης Δευτέρας σε όλους τους συνομιλητές του εκφράζει την αισιοδοξία του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία, όταν οι περισσότεροι δημοσκόποι θεωρούν τη διαφορά μη ανατρέψιμη; Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η τωρινή εκλογική μονομαχία έχει μία τεράστια ιδιαιτερότητα: ότι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων δηλώνει ότι θα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει στην κυριολεξία πάνω από την κάλπη. Και στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η συγκέντρωση που προετοίμασαν όλες τις προηγούμενες ημέρες θα αποτελέσει την τελική αντεπίθεση του κόμματος, που θα ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση.
Στη Συγγρού θεωρούν ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να μην έχουν την αίγλη του παρελθόντος, αλλά ασκούν ακόμα μια γοητεία, και γι’ αυτό και επιλέχθηκε η ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα από ό,τι σε ένα κλειστό γήπεδο. Εξάλλου, αυτό είναι στην κυριολεξία το τελευταίο χαρτί που ρίχνει στη μάχη ο Αντώνης Σαμαράς. Ήδη ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός του Λεκανοπεδίου και των γειτονικών νομών έχει τεθεί επί ποδός, ώστε να κερδίσουν την ύστατη στιγμή τη μάχη της εικόνας.

Οι αποζημιώσεις
Φυσικά, το κυβερνών κόμμα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που του δίνει η θέση ισχύος – και αυτό φάνηκε και από τον χρόνο που αποφασίστηκε να υπογραφούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, οι οποίοι υπέστησαν τις επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας. Την ανακοίνωση επέλεξε να την κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Σίνδο προχθές Τετάρτη, όπου περιόδευσε στη Β΄ Θεσσαλονίκης, ένα κατ’ εξοχήν προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μία εκλογική περιφέρεια που ο ίδιος είναι υποψήφιος. Ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία κι επισήμανε τους κινδύνους να συμβεί «ατύχημα» για τη χώρα, αν οι πολίτες προτιμήσουν τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι χρήματα που προέρχονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, πρέπει να υπάρχει στενή και άρρηκτη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν προτιμήσουμε τη ρήξη, τότε θα γίνει το ατύχημα που δεν πρέπει να συμβεί. Και πιστεύουμε βαθιά ότι ο Έλληνας αγρότης, επειδή έχει εμπιστοσύνη τόσες δεκαετίες στην ανάπτυξη που του χάρισε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη, πιστεύω ότι πραγματικά θα σταθεί δίπλα μας, για να μην υπάρχει τέτοιο ατύχημα. Γιατί έτσι και γίνει κάτι με την ΚΑΠ, έτσι και γίνει κάτι με τα ΕΣΠΑ, η ανάπτυξη δεν θα έρθει».
Στην πλατεία της Χαλάστρας τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. και κάτοικοι της περιοχής, ενώ το «παρών» έδωσαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης. Ο πρωθυπουργός αντάλλαξε χειραψίες με περαστικούς και μπήκε σε καφενεία και άλλα καταστήματα, όπου συνομίλησε με ιδιοκτήτες και πελάτες. Σε ένα μαγαζί με ψάρια, τον υποδέχθηκαν με τσίπουρο και μεζέ, τα οποία ο κ. Σαμαράς δοκίμασε. Μέσα στο καφενείο συνάντησε έναν αγρότη, που ονομάζεται Ιωάννης Σαμαράς, κι έπιασαν συζήτηση για το από πού προέρχεται το επώνυμο. Ο πρωθυπουργός τού εξήγησε ότι έχει σαν βάση τους σαμαρτζήδες, που έφτιαχναν σαμάρια για τα ζώα, και ο αγρότης σχολίασε πως παλιά έφτιαχναν σαμάρια και τώρα κατασκευάζουν αυτοκίνητα «samara».
Τον πρωθυπουργό πλησίασαν ορυζοβιομήχανοι, οι οποίοι τόνισαν πως η περιοχή της Χαλάστρας είναι η «καρδιά» του ρυζιού. Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την παραγωγή ρυζιού και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις εξαγωγές. Λίγο έξω από τη Χαλάστρα, ένας παλιός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, ο Νίκος Κουϊμτζής, σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή για να προσφέρει γλυκά στον πρωθυπουργό και να του δείξει μια φωτογραφία τους από το παρελθόν. Στη συνέχεια, ο Αντ. Σαμαράς μετέβη στις εγκαταστάσεις του Β΄ Γεωργικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, όπου τον ενημέρωσαν ότι ο συνεταιρισμός πάει πολύ καλά. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη δυνατότητα διαχείρισης κονδυλίων της ΚΑΠ από τους δήμους και την αποκέντρωση δόθηκε «ανάσα» στην Αυτοδιοίκηση και γίνονται έργα, όπως έχει διαπιστώσει και ο ίδιος στις επισκέψεις του. Χαρακτήρισε δε την περιοχή του δήμου Δέλτα από τις πιο γόνιμες της χώρας.

Η επόμενη ημέρα
Όπως γίνεται αντιληπτό, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η λεγόμενη ηγετική ομάδα της Ν.Δ. αρνούνται ότι θα χαθούν οι εκλογές και επιμένουν ότι η μάχη θα κριθεί στο τέλος, όμως οι λεγόμενοι «βαρόνοι» του κόμματος έχουν περισσότερο το μυαλό τους στην επόμενη ημέρα. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών παραδέχονται ότι μόνο με… θαύμα ανατρέπεται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που συζητούν κυρίως είναι η διαφορά της ήττας και κατά πόσο θα μπορέσουν το βράδυ των εκλογών να διαχειριστούν το εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε η κεντροδεξιά να μην εισέλθει σε περίοδο βαθιάς κρίσης, αν και αυτή η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη. Εξάλλου, η Ν.Δ. από το 2012 έχει υποστεί σημαντική κάμψη και έχει χάσει μεγάλο τμήμα της φυσιογνωμίας της.
«Αυτή είναι συζήτηση επόμενης μέρας», λένε έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. με μακρά κομματική και κοινοβουλευτική διαδρομή, και τηρούν χαμηλούς τόνους για να μην κατηγορηθούν παραμονές των εκλογών ότι υπονομεύουν την προσπάθεια της ηγεσίας. Υπ’ αυτή την έννοια όλοι, αν και παραδέχονται τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση, προσπαθούν να φανούν ως οι καλύτεροι στρατιώτες της Ν.Δ. στην κρίσιμη στιγμή της μάχης.
Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς κόντρα στις δημοσκοπήσεις –αλλά και ορισμένοι της «κλειστής» ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, αρκετοί εκ των οποίων τον παρέσυραν σε λανθασμένες κινήσεις– επιμένει ότι μπορεί να ανατραπεί η διαφορά. Ο ίδιος, όπως προείπαμε, θεωρεί ότι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί. Γι’ αυτό και απόψε στη συγκέντρωση θα θέσει εκ νέου το δίλημμα της σταθερότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα