Το πάρε-δώσε του Όλαφ Σολτς στο Ελ Ντοράντο της Λ. Αμερικής

Η βαριά οικονομική ατζέντα του ταξιδιού του Γερμανού καγκελάριου σε Χιλή, Αργεντινή και Βραζιλία

Την ώρα που η διεθνής διπλωματία έχει στραμμένα τα βλέμματά της στην Γερμανία του Όλαφ Σολτς ο οποίος… βασανίστηκε αλλά τελικά αποφάσισε να στείλει βαρέα άρματα μάχης (βλ. Leopard) στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική πολεμική μηχανή Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος άφησε για λίγο στην άκρη τα γεωπολιτικά και καταπιάστηκε με εθνικές μπίζνες. Γι΄ αυτό και χρειάστηκε να κάνει μία «τουρνέ» στο Ελ Ντοράντο της Λατινικής Αμερικής.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Σε μακρινό… latin ταξίδι για δουλειές έλειψε τις τελευταίες ημέρες από τη χώρα του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Η περιοδεία του 65χρονου ηγέτη –lobbying χαρακτηρίστηκε από μερίδα των διεθνών ΜΜΕ– είχε 2+1 στάσεις. Η πρώτη ήταν στο Σαντιάγο της Χιλής όπου ο Σολτς συναντήθηκε με τον Χιλιανό πρόεδρο Γκάμπριελ Μπόριτς και στο πλαίσιο των διμερών συνομιλιών έπεσαν και οι υπογραφές σε μία καινούργια διευρυμένη εμπορική σχέση που αφορούσε κατά κύριο την προμήθεια χιλιανού λιθίου από την Γερμανία.

Το ίδιο συνέβη και στον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του Σολτς στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής όπου παρουσία του ιδίου και του Αργεντινού πρόεδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ, υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης βάσει του οποίου το Βερολίνο θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη πρόσβαση στους πλούσιους πόρους λιθίου της Αργεντινής. Όποιος, τώρα, αναρωτιέται προς τι η πρεμούρα της γερμανικής κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο ορυκτό θησαυρό Χιλής και Αργεντινής, η απάντηση είναι απλή. Το λίθιο αποτελεί βασική πρώτη ύλη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα (σ.σ. χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή των μπαταριών των ηλεκτροκίνητων οχημάτων), που όμως «ρουφιέται» σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες από την Κίνα που θέλει να καλύψει τις δικές της τεράστιες βιομηχανικές ανάγκες.

Αυτό που με απλά λόγια έκανε ο Σολτς ήταν να πάει κατευθείαν στην πηγή παραγωγής του προϊόντος για το οποίο καίγεται η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας του.

Σημειώνεται ότι περίπου το 60% των γνωστών αποθεμάτων λιθίου στην υφήλιο βρίσκονται στο επονομαζόμενο «Τρίγωνο του Λιθίου», μία γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται από τις άνυδρες περιοχές της Χιλής, της Βολιβίας και της Αργεντινής. Η Χιλή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής λιθίου στον κόσμο μετά την Αυστραλία, ενώ η Αργεντινή είναι τέταρτη στη σχετική λίστα με τις εκτιμήσεις του US Geological Survey να λένε ότι διαθέτει αποθέματα λιθίου που ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια τόνους.

 

Τι δίνει η Γερμανία

Σε αυτές τις διακρατικές συμφωνίες  οι «πωλητές» έβαλαν στο τραπέζι την πραμάτεια τους, εν προκειμένω το  λίθιο, και η «αγοράστρια» Γερμανία επεδίωξε σύμφωνα με δημοσιογραφικές διαρροές το ευνόητο: να πληρώσει περισσότερα από ό,τι δίνει η ανταγωνίστρια Κίνα, όχι όμως μόνο σε χρήμα αλλά και σε είδος. Όπερ μεθερμηνευόμενο, το Βερολίνο φέρεται να «έταξε» σε Χιλιανιούς και Αργεντινούς τη δημιουργία τοπικών μονάδων επεξεργασίας του πολύτιμου ορυκτού, που με τη σειρά τους εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν υπεραξία για την τοπική κοινωνία με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος από τις επιβλαβείς εξορυκτικές εργασίες.

Το περιβαλλοντικό κομμάτι των συμφωνιών δεν είναι ήσσονος σημασίας κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Όλαφ Σολτς. Θυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά από την «ενθρόνισή» του στη γερμανική καγκελαρία στις 8 Δεκεμβρίου του 2021, δημοσιοποιήθηκε ένα ρεπορτάζ από το πρακτορείο Bloomberg στο οποίο γινόταν λόγος για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος λιθίου σε πεδιάδα κοντά στον Μέλανα Δρυμό. Γρήγορα όμως άρχισε η πολιτικο-κοινωνική γκρίνια για το συνολικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια  επένδυση.

 

Το «δώρο» στον Λούλα 

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας Σολτς στη Λατινική Αμερική ήταν η Βραζιλία, που εν μέρει είχε κι αυτή περιβαλλοντικό με τη διαφορά ότι ο Γερμανός ηγέτης πήγε εκεί μάλλον για να δώσει παρά για να πάρει. Με τον Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα να έχει διανύσει έναν όχι εύκολο πρώτο μήνα στην προεδρία της Βραζιλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης που πέρασε το κατώφλι του βραζιλιάνικου προεδρικού μεγάρου Palácio do Planalto. Κι επειδή δεν πας ποτέ με άδεια χέρια εκεί που σε καλούν, ο Σολτς κουβαλούσε στις βαλίτσες του ένα μεγάλο αλλά και χρήσιμο «δώρο» για την κυβέρνηση Λούλα. Τι ήταν αυτό; Ένα πακέτο 200 εκατ. δολαρίων από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων περιβαλλοντικά έργα στη χώρα του καφέ και της σάμπας.

Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν ψηλά στην ατζέντα του Λούλα κατά την προεκλογική περίοδο. Απόδειξη ότι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα του επανεκλεγέντα προέδρου της Βραζιλίας αφορούσαν αυτόν τον τομέα. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια έρχεται ξανά το Βερολίνο –μετά την αντιπεριβαλλοντική κυβερνητική περίοδο του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου– και όπως έγινε γνωστό από τα $200.000.000 του γερμανικού πακέτου τα 33,6 θα διαμοιραστούν στα 26 ομόσπονδα κρατίδια της Βραζιλίας προκειμένου να τρέξουν δράσεις προστασίας των ανά περιφέρεια τροπικών δασών.

Μετά από τη συνάντησή του με τον Σολτς, ο Λούλα στάθηκε στο θέμα των παράνομων εξορύξεων δεσμευόμενος ότι θα απομακρυνθούν οι μεταλλωρύχοι και θα προστατευτούν οι αυτόχθονες της φυλής Γιανομάμι, που ζουν στον Αμαζόνιο και πέφτουν θύματα των παρανόμων που λυμαίνονται τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα