Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο… ΣΥΡΙΖΑικό!

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ αργά αλλά σταθερά να περνά στη λήθη –τουλάχιστον όπως το ξέραμε από τον εμβληματικό ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου–, δίνοντας τη θέση του στο Κίνημα Αλλαγής, η ουσία όμως είναι πως, όπως και να το πεις, ΠΑΣΟΚ θα παραμένει. Και όχι μόνο εκείνο το κομμάτι που βρίσκεται στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και το άλλο που έχει μετοικήσει στην πλατεία Κουμουνδούρου και εξακολουθεί να ασκεί εξουσία άμεσα και έμμεσα.

Φυσικά, δεν παραβιάζουμε κλειδαμπαρωμένες θύρες, μιας και όλες αυτές οι πολιτικές μετακομίσεις και χείρες βοηθείας γίνονται χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό. Από τη Λούκα Κατσέλη μέχρι τον Αντώνη Κοτσακά και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πολλά είναι τα στελέχη της «παπανδρεϊκής» κυρίως περιόδου που στέκονται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Και κάποιοι άλλοι παραμένουν εντός των τειχών του άλλοτε κραταιού κόμματος για να το σπρώξουν με τη σειρά τους προς τη μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη υπό την σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ανοιχτά υπέρ ΣΥΡΙΖΑ ο Ραγκούσης

Δεν είναι μόνο ο Γιάννης Ραγκούσης, ο άλλοτε δήμαρχος Πάρου και πρώην υπουργός, ο οποίος εισέβαλε στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά από «νεύμα» του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι όμως εκείνος που δημόσια βάλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά των επιλογών του Κινήματος Αλλαγής και της προέδρου του Φώφης Γεννηματά και ξεκάθαρα τάσσεται υπέρ της σύμπραξης του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν όμως και ιστορικά στελέχη όπως ο Δημήτρης Ρέππας αλλά και ο νεότερος (επίσης «παπανδρεϊκής» επιλογής) Φίλιππος Σαχινίδης, οι  οποίοι θέλουν να βγάλουν το κόμμα από το περιθώριο κάνοντάς το κάτι σαν τάση-συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, αυτό το κάνουν εντέχνως ώστε να μην μπορούν να κατηγορηθούν. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ζήτησαν από την πρόεδρό του να δεσμευθεί ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Ζήτησαν, όμως, να δεσμευθεί ότι ΔΕΝ θα συνεργαστεί το ΚΙΝ.ΑΛ. με τη Νέα Δημοκρατία. Δέσμευση δεν πήραν, αλλά…

 

Σάλτο στο τρένο της εξουσίας

Και αν αυτοί περιμένουν το επόμενο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, είναι και εκείνοι που από την πρώτη στιγμή με ισχυρό αίσθημα επιβίωσης με ένα σάλτο ανέβηκαν στο τρένο της εξουσίας.

Η λίστα μεγάλη: η Λούκα Κατσέλη δεν δέχθηκε να μπει στην κυβέρνηση, αλλά ο πρωθυπουργός τής έδειξε την εκτίμησή του με την τοποθέτησή της στην Εθνική Τράπεζα. Σε αντίθεση με τη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία μάλιστα θήτευσε και ως υφυπουργός (Οικονομίας) στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν τύχαινε στη βάρδιά του η τραγωδία στο Μάτι, υπουργός θα εξακολουθούσε να είναι ο επίσης ΠΑΣΟΚοανατραφής Νίκος Τόσκας. Και αν κάποιοι θυμούνται τον Νίκο Κοτζιά από τους θηριώδεις καβγάδες του με τον Μίμη Ανδρουλάκη στον Περισσό, θα πρέπει να ενημερωθούν και για το πέρασμά του από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, και μάλιστα ως σύμβουλός του. Για να μην πούμε για την τελευταία «αποκάλυψη», τον Χάρη Παμπούκη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 6-7), θα μπορούσε δυνητικά και υπό προϋποθέσεις να είναι ο διάδοχος του Ν. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη μακριά λίστα υπάρχει και το όνομα του Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος επανήλθε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό σε υπουργικό πόστο, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μάλιστα υπήρξε η επιλογή του Γ. Παπανδρέου για τη γραμματεία τότε του ΠΑΣΟΚ. Ο Αντώνης Κοτσακάς ίσως είναι και η μόνη δικαιολογημένη μεταγραφή καθώς ανέκαθεν ήταν η αριστερή συνείδηση του ΠΑΣΟΚ ακόμα και στις πιο σκοτεινές περιόδους. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να παραβλεφθεί η ιδιότητά του ως «πρωτοπαλίκαρου» του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος επίσης κουβαλούσε παράσημα αριστεροφροσύνης μέχρι τη στιγμή που πέρασε τις πόρτες του Four Season στο Παρίσι για να νυμφευτεί τη Βίκυ Σταμάτη και να σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο.

Στο παρασκήνιο υπάρχουν και εκατοντάδες άλλα ΠΑΣΟΚικής καταγωγής μικρομεσαία στελέχη, τα οποία επιστρατεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν με τρόμο στις αρχές του 2015 διαπιστώθηκε η ένδεια έμπειρων προσώπων να στελεχώσουν τις υπηρεσίες.

Κάποιοι είχαν προσεγγίσει νωρίτερα την Κουμουνδούρου κάποιοι άλλοι αντιμετωπίστηκαν ως σανίδα σωτηρίας. Σε κάθε όμως περίπτωση, η τεχνογνωσία του ΠΑΣΟΚ αξιοποιείται έως και σήμερα άριστα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε επίσης