Το ΠΑΣΟΚ «φωτογραφίζει» ως οχετό τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Χαριλάου Τρικούπη-Κουμουνδούρου με αφορμή τις αντιδράσεις για την καταγγελίας Χρονοπούλου κατά Γεωργούλη

Στους βασικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για τη λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και το ΠΑΣΟΚ. Όμως όσο προχωράμε προς τις εκλογές, τόσο και μεγεθύνονται τα ρήγματα μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Είναι απόλυτα λογικό και θεμιτό το κάθε κόμμα να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά ημέρα με την ημέρα οι σχέσεις των δύο κομμάτων όχι απλά παγώνουν, αλλά έχουν πάρει το δρόμο για την κατάψυξη. Ο τρόπος που αντέδρασε η Χαριλάου Τρικούπη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έχουν ακουστεί από υποψηφίους της Κουμουνδούρου, αλλά και μικρομεσαία στελέχη για την Ελένη Χρονοπούλου είναι εξόχως σκληρός. Σε σημείο που να απορεί κάποιος πως είναι δυνατόν την επαύριον των εκλογών να καθίσουν να συζητήσουν στο ίδιο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας με το Νίκο Ανδρουλάκη το ενδεχόμενο κυβέρνηση συνεργασίας.

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ήταν δεικτικός κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Πριν από κάποιους μήνες, κάποιοι μας έλεγαν –και μιλώ για τον κ. Τσίπρα– ότι η βελγική Δικαιοσύνη λειτουργεί άριστα και πρέπει να τη μιμηθεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Τώρα,  η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, η κ. Τσαπανίδου, μας είπε τελικά ότι η βελγική Δικαιοσύνη έχει προβλήματα στη λειτουργία της. Καθυστερήσεις, ερωτηματικά για τον χρόνο που έγινε η αίτηση άρσης ασυλίας. Το πρόβλημα δεν είναι η βελγική Δικαιοσύνη. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι στην Ελλάδα έχουν μια πολύ άσχημη νοοτροπία και αξιολογούν τις εγκληματικές πράξεις σε σχέση με τα πρόσωπα και την πολιτική τους ταυτότητα και όχι με τις πράξεις αυτές καθαυτές».

Η αλήθεια είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί «πολεμικό κλίμα» έναντι της Κουμουνδούρου, καθώς η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι αρχικές αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπαγορεύθηκαν από προσπάθεια να αντληθεί πολιτικό όφελος ή, τουλάχιστον, να μην προκύψει πολιτικό κόστος από την υπόθεση. Μάλιστα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, φάνηκε μετά το μεσημέρι της Τρίτης να αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπόθεση έχει χαρακτηριστικά τέτοια που επιβάλλουν έναν διαφορετικό χειρισμό.

«Όμως, είχε προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία με στόχο να αποθαρρυνθεί η καταγγέλλουσα και να δυσφημιστεί η απόφασή της να προβεί σε καταγγελία. Ο ημιεπίσημος ΣΥΡΙΖΑ, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παγίως προωθούν την κομματική γραμμή, ξεσάλωσε στο Διαδίκτυο. Γράφτηκαν τέρατα. Για πολιτική δίωξη Γεωργούλη, για καταγγελία χωρίς να έχει κατονομαστεί ο δράστης, για σχέδιο που εκπορεύτηκε από το ΠΑΣΟΚ», τονίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα έχουν βρει και τον άνθρωπο που μέσω διαδικτύου έκανε την αρχή για να κρεμάσει στα μανταλάκια την Ελένη Χρονοπούλου. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε «οργανωμένα συστήματα του Διαδικτύου που προσπαθούν να αποδομήσουν την καταγγέλλουσα με διάφορους τρόπους».

Αναγκάστηκε ο Τσίπρας

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η αντίδραση της ίδιας της Χρονοπούλου να προχωρήσει σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό εξιστορώντας τι υπέστη από τον Αλέξη Γεωργούλη, ανάγκασε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να δηλώσει από το Λαύριο στους συγκεντρωμένους οπαδούς του ότι «είμαστε με το θύμα». Όμως την ίδια ώρα βλέπουν τα μικρομεσαία στελέχη να έχουν αναλάβει δράση και να δαιμονοποιούν την καταγγελία, να συνομωσιολογούν για την εποχή που αποφάσισαν οι βελγικές αρχές να ζητήσουν την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή κι εν τέλει να προσπαθούν να «ξεπλύνουν» τον Γεωργούλη, ισχυριζόμενοι ότι «η καταγγέλλουσα δεν άντεξε τον χωρισμό». Και δεν πιστεύουν ότι αυτό γίνεται δίχως την καθοδήγηση της Κουμουνδούρου, Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε το σχόλιο εκ μέρους του Εκπροσώπου Τύπου, Δημήτρη Μάντζου, ότι «το βαρέλι δεν έχει πάτο».

Πάνω σε αυτό τον καμβά κινήθηκε και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως «δεν μπορεί να είμαστε και με το θύμα και με τον οχετό. Πρέπει να επιλέξουμε επιτέλους από ποια πλευρά θα δούμε τα γεγονότα» . Ο κ. Σπυρόπουλος καυτηρίασε τις αναρτήσεις και τις τοποθετήσεις των μικρομεσαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στελέχη κομματικών οργανώσεων. Εκπροσωπούν στις τοπικές τους κοινωνίες την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέχονται τέτοιες απόψεις στην αξιωματική αντιπολίτευση; Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν θα ανεχόμασταν ποτέ τέτοιες φωνές».

Αναμένουν οφέλη

Αναμφίβολα στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η καταγγελία για τον Αλέξη Γεωργούλη (βαρύτατο ποινικό αδίκημα) είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κόμμα να «κρύψει» κάτω από το χαλί την υπόθεση της Εύας Καϊλή, ειδικά από τη στιγμή που η ευρωβουλευτής αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Τουναντίον στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν πως το ευρωκοινοβούλιο και η πρόεδρος του Ρομπέρτα Μέτσολα, θα κινηθούν με πιο γοργές διαδικασίες, ώστε η άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη να γίνει πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Κάτι που θεωρείται δύσκολο, καθώς ο εισηγητής ορίστηκε για τη συνεδρίαση της 8ης Μαΐου, ενώ απόφαση θα ληφθεί μετά από ακρόαση και του ευρωβουλευτή πιθανότατα στις 30 Μαΐου. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μιλάει για ποινική υπόθεση, αλλά ελπίζει σε οφέλη, καθώς διεκδικεί μερίδιο από την ίδια πίττα ψηφοφόρων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ μέσω του γραφείου Τύπου αποφάσισε να ασχοληθεί και με μία δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπονόησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης γνώριζε την καταγγελία εκ των προτέρων. Και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρή: «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όπως και η οικογένεια του θύματος έμαθαν το τραγικό αυτό γεγονός τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης καλείται να μας απαντήσει:
-Πως ερεύνησε τις φήμες, που ακούγονταν για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ;
-Εξέφραζε την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση η ανακοίνωση του κ. Γεωργούλη, στην οποία επικαλείται τάχα πολιτική δίωξη και αφήνει απαράδεκτα υπονοούμενα για τον χρόνο του αιτήματος άρσης της ασυλίας του;
»

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να αποδομήσουν τις δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν ερεύνησαν τις φήμες για την καταγγελία. Διότι στην πραγματικότητα κατά του κ. Γεωργούλη υπήρχαν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου από μία ασκούμενη εργαζόμενη στο γραφείο του ευρωβουλευτή για σεξουαλική παρενόχληση και από ένα άνδρα εργαζόμενο για μπούλινγκ και υβριστική συμπεριφορά. Και ως φαίνεται λένε ψέματα ότι δήθεν ρώτησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η Ελένη Χρονοπούλου να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως υποψήφια εκ των ομογενών είναι ανοιχτό και θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, εάν και η ίδια νιώσει καλύτερα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα