Το «παζάρι» της Ελ. Τουλουπάκη, ο «άφωνος» εισαγγ. Αγγελής, και η ΣΥΡΙΖΑϊκή αφύπνιση (για τα δάνεια κομμάτων)

Παζαρεύει την ανανέωση της θητείας της η εισαγγελέας Διαφθοράς (10-20/4ου) με ανωμοτί εξέταση ενός πολιτικού, αρχειοθέτηση άλλων 5 και δήθεν περαιτέρω έρευνα για τους υπόλοιπους 4, ώστε να αιωρείται η «λάσπη»

Ως γνωστόν, η θητεία της κας Τουλουπάκη είχε ημερομηνία λήξης την Παρασκευή, 29/3ου. Μέχρι στιγμής, για την επόμενη εβδομάδα 1-7/4ου δεν υπάρχει πρόσκληση για τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα κρίνει για το αν θα ανανεωθεί η θητεία της κας Τουλουπάκη ή θα αν θα υπάρξει επιλογή για την αντικατάστασή της.

Στο ερώτημα αυτό έφτασε στα γραφεία της «Α» μια διαρροή, σύμφωνα με την οποία η κα Τουλουπάκη πρόκειται ΠΡΙΝ την απόφαση για την εκ νέου επιλογή της ή την αντικατάστασή της ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς μετά από δύο χρόνια θητείας να προχωρήσει σε κάποιες αποφάσεις που αφορούν την υπόθεση Novartis.

Έτσι, λοιπόν, η κα Τουλουπάκη προτίθεται το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου να προβεί στις εξής ενέργειες:

α)  Να καλέσει για ανωμοτί εξέταση ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει βρεθεί μετά από διετή έρευνα κανένα οικονομικό στοιχείο (τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητη περιουσία κ.λπ.) εις βάρος του, παρά μόνο κάποια τιμολόγια σε τρίτη εταιρεία τα οποία είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να καταλογιστούν ως ευθύνη του εν λόγω πολιτικού.

β) Να αρχειοθετήσει τις κατηγορίες που αφορούν άλλα πέντε πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

γ) Να συνεχίσει(!!!) –μετά παρέλευση χρονικού διαστήματος δύο ετών– την έρευνα για τα άλλα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, ώστε να αιωρείται η «λάσπη» εις βάρος τους, αφού η υπόθεση ακόμη βρίσκεται υπό έλεγχο.

Όλα τα παραπάνω και βεβαίως η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που θα αποφασίσει για το μέλλον της κας Τουλουπάκη, φανερώνουν ένα ιδιότυπο «παζάρι» της εισαγγελέως Διαφθοράς με τις «κεφαλές» του Αρείου Πάγου. Με λίγα λόγια, δίνει μια συνέχεια στην υπόθεση Novartis, με την «ομηρία» κάποιων πολιτικών προσώπων, «αθωώνει» κάποια άλλα, και με πρόθεση να ασκήσει δίωξη μετά την ανωμοτί εξέταση σε ένα πολιτικό πρόσωπο να «αποφανθεί» ότι «υπάρχουν ευθύνες τις οποίες θα ερευνήσει η ανάκριση», σύμφωνα με το δόγμα του Ρασπούτιν που με ακρίβεια είχε διατυπώσει ένα περίπου χρόνο πριν η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κα Ράικου.

Η «Α» με όλα τα παραπάνω πιστεύει ότι η πρόταση της κας Ξένης Δημητρίου στο Δικαστικό Συμβούλιο θα είναι θετική για την κα Τουλουπάκη. Τώρα αν το Δικαστικό Συμβούλιο την αγνοήσει –όπως έκανε και στην περίπτωση της παράλειψης του εισαγγελέως κ. Ζαγοραίου για τη θέση του ευρωπαϊκού εισαγγελέα, τον οποίο η κα Δημητρίου είχε αγνοήσει– αυτό είναι ένα άλλο θέμα που μάλλον δεν φαίνεται να απασχολεί την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ακριβώς μετά από 60 ημέρες συνταξιοδοτείται.

Ο «άφωνος» κ. Γ. Αγγελής

Ένα άλλο θέμα που ενόψει της ανανέωσης της θητείας της κας Τουλουπάκη προκαλεί εντύπωση είναι η «αφωνία» του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της ανάκρισης για τη Novartis κ. Γιάννη Αγγελή.

Ως γνωστόν, ο κ. Αγγελής με δύο υπομνήματά του στην Εισαγγελία του ΑΠ και με διαρροές του ιδίου είχε καταλογίσει στην κα Τουλουπάκη σημαντικές δικονομικές παραβάσεις, στην έρευνα της υπόθεσης Novartis. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διαρροές κατά τον κ. Αγγελή ελέγχεται η κα Τουλουπάκη για το ότι κατέστησε προστατευόμενο μάρτυρα τον κ. Μανιαδάκη, ενώ από τη δικογραφία ήταν ύποπτος για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Όταν όμως η κα Δημητρίου ζήτησε να ερευνηθούν οι καταγγελίες Αγγελή εις βάρος της κας Τουλουπάκη, ασχολήθηκε μόνο με το πώς διέρρευσαν οι συζητήσεις στη Βιέννη στα ΜΜΕ. Βεβαίως, η υπόθεση οδηγήθηκε λόγω του ερωτήματος με συνοπτικές διαδικασίες στο αρχείο από τον αντιεισαγγελέα του ΑΠ, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ενώ οι λοιπές καταγγελίες του Γ. Αγγελή έμειναν αναπάντητες. Η όλη στάση του καταγγέλλοντος και η «αφωνία» του στις άνευ απαντήσεων καταγγελίες του μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κ. Αγγελής το μόνο που φοβήθηκε ήταν μήπως καθίσει στο εδώλιο, όπως ο συνάδελφός του κ. Διώτης. Υπενθυμίζουμε ότι η εφημερίδα «Δημοκρατία» με πρωτοσέλιδό της είχε αποδώσει στον κ. Αγγελή ευθύνες για κάποιο στικάκι που αρνήθηκε ο εισαγγελέας να παραλάβει από τους Αμερικανούς ομολόγους του στη  Βιέννη.

Βεβαίως, στικάκι αυτής της μορφής ουδέποτε υπήρξε, και ο κ. Αγγελής με τα καταγγελτικά υπομνήματά του φρόντισε με τη βοήθεια της  κας Δημητρίου να απαλλαγεί από τον εφιάλτη αυτόν.

Το γεγονός ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς είχαν δικονομικές παραβάσεις σε μια υπόθεση που έχει συνταράξει όχι μόνο τον ελλαδικό χώρο αλλά και τον διεθνή, δεν φαίνεται να απασχολεί τον «άτεγκτο»(;) εισαγγελέα.

Βέβαια, κάποια στιγμή, στο εγγύς μέλλον,  που θα ανασυρθούν από το αρχείο οι καταγγελίες του, ο ίδιος θα βρεθεί σε δυσχερή θέση για την «αφωνία» του. Όπως βρέθηκε επανειλλημένως σε δυσχερή θέση και σε μια ιδιότυπη «απομόνωση» από συναδέλφους του εισαγγελείς, τους οποίους με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κατήγγειλε, καταγγελίες που μετά από έρευνα πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Αφύπνιση ενόψει εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια κομμάτων

Εντύπωση προκάλεσε η άσκηση δίωξης της εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος εις βάρος τραπεζικών στελεχών και οικονομικών υπευθύνων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 2006-2011.

Και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν ενδεχομένως παραβάσεις στη χορήγηση των εν λόγω δανείων αλλά κυρίως επειδή η εισαγγελέας το «θυμήθηκε» λίγο προ των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, όταν η υπόθεση αυτή αρχικά είχε καταλήξει στο αρχείο μετά από τροπολογία του νόμου το 2013, και ανεσύρθη από το αρχείο με εντολή της κας Δημητρίου το 2017.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, κατά τη διάρκεια των εργασιών της οποίας ο κ. Στουρνάρας, που την εποχή εκείνη (το 2013) ήταν υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε σχετική ερώτηση, με την ιδιότητα πλέον του κεντρικού τραπεζίτη, είχε αναφέρει ότι «υπάρχουν ευθύνες στα τραπεζικά στελέχη για τις εγγυήσεις που παρείχαν τα κόμματα ώστε να λάβουν τα αιτούμενα δάνεια».

Το… δώρο αυτό του κ. Στουρνάρα έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαβίβασε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα την προχθεσινή δίωξη.

Βεβαίως, η όλη υπόθεση θα καταλήξει στο αρχείο, γιατί δεν είναι δυνατόν να καταλογισθεί δόλος στην ενέργεια των τραπεζικών στελεχών όταν η επιχορήγηση το 2006 είχε σημαντικό ύψος, κάτι που ανετράπη τα επόμενα χρόνια των μνημονίων.

Ένα άλλο σημείο που είναι άξιο αναφοράς είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να διασωθεί στις εκλογές της26/5ου, για μία ακόμη φορά βάζει στο κάδρο την περίοδο Κώστα Καραμανλή, αφού τα οικονομικά στελέχη του κόμματος, όπως ο κ. Δασκαλάκης, ήταν επιλογές του τότε πρωθυπουργού. Είναι πλέον σαφές ότι στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα, να προσελκύσει τους αριστερού προσήμου ψηφοφόρους, δεν υπάρχουν φιλίες και συνεργασίες. Άλλωστε, ό,τι είχε να πάρει από τους κ.κ. Π. Παυλόπουλο, Δημ. Παπαγγελόπουλο, Κατ. Παπακώστα, και λοιπούν «καραμανλικούς» το έχει πάρει…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα