Το παζλ της Κεντροαριστεράς

Οι επιστολές ανταλλάχθηκαν και θεωρητικά ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει. Ο λόγος για αυτό τον περιβόητο διάλογο για την κοινή πορεία της Κεντροαριστεράς. ΠΑΣΟΚ, Ελιά, ΔΗΜΑΡ και κίνηση των 58 αναζητούν τρόπους για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό; Καθόλου, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο. Κι αυτό διότι καλούνται να συνυπάρξουν ετερόκλητα σχήματα, όπου οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι κομματικές στρατηγικές δεν επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με το πώς θα αναπτύξουν τις ιδεολογικές του συγγένειες. Από τη μία υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, που ακόμη συμπεριφέρεται ως δύναμη του 40% παρά το ότι έχει συρρικνωθεί στο 12%, και προσφάτως στις ευρωεκλογές μέσω της Ελιάς στο 8%.

Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα ο διάλογος αυτός, εάν ποτέ υλοποιηθεί, μάλλον δεν έχει καμία τύχη να καταλήξει λόγω των πλείστων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υποτιθέμενοι βασικοί παίκτες. Στο ΠΑΣΟΚ, λ.χ., αυξάνονται όσοι διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να καπελωθούν τα σήματα του Κινήματος από την Ελιά. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να μη διεξαχθεί το ιδρυτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης». Με αυτό τον τρόπο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να βάλει υπό την σκέπη του όλο τον χώρο. Κάτι που προς το παρόν βολεύει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες γι’ αυτή την εξέλιξη από ομάδες και κινήσεις που έχουν συμπορευθεί με την Ελιά.

Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ έκανε το πρώτο βήμα, αλλά μάλλον με διστακτικό τρόπο. Οι επιστολές Κουβέλη δεν ικανοποιούν κανέναν. Ούτε τους παραλήπτες, ούτε και την εσωκομματική αντιπολίτευση της ΔΗΜΑΡ. Αντίθετα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην Αγίου Κωνσταντίνου με την αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου, τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, αλλά και την παραίτηση του Ανδρέα Παπαδόπουλου.

Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που νιώθουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη του διαλόγου. Χαρακτηριστικά άνθρωπος που είχε ενεργή συμμετοχή στην Κίνηση των «58» μας έλεγε ότι «εάν ο διάλογος γίνει υπό την αιγίδα του Κουβέλη, τότε θα έρθει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον θα απέχει το ΠΑΣΟΚ. Αν γίνει υπό τον Βενιζέλο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν θα κληθεί, ενώ και ο Κουβέλης θα είναι υπερβολικά φοβισμένος καθώς θεωρεί ότι όποιος πλησιάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καίγεται. Οπότε μιλάμε για σύγχρονη Βαβέλ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι επιθυμούν να είναι μαζί τους και το Ποτάμι». Πάντως, με βάση τις μέχρι τώρα εξελίξεις, το Ποτάμι χωρίς να το έχει ανακοινώσει επισήμως απέχει. Στο ερώτημα γιατί απέχει το Ποτάμι, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι από τη στιγμή που ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνοδοιπόροι του θεωρούν πως έχουν ρεύμα, τότε είναι καλύτερα να αφήσουν τους υπόλοιπους να φάνε τις σάρκες τους.

 

Περί ηγεσίας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως όλο το μυστικό για να προχωρήσει ο διάλογος για την Κεντροαριστερά είναι να βρεθεί ο κατάλληλος ηγέτης. Ο άνθρωπος που θα επιλεχθεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός του σχήματος. Σίγουρα αυτή η προοπτική δεν αφήνει αδιάφορους τόσο τον Ευ. Βενιζέλο, όσο και τον Φ. Κουβέλη, εσχάτως και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ουδείς, όμως, από τους τρεις εμπνέει αλλήλους. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Ήδη πολλά στελέχη που ενδιαφέρονται να προχωρήσει ο διάλογος συζητούν ολοένα και περισσότερο τα ονόματα των δύο δημάρχων, Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, όπως παίξουν κυρίαρχο ρόλο στο εγχείρημα και φθάνουν ακόμη και στο ενδεχόμενο ένας από τους δύο να ηγηθεί του σχήματος σε ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών. Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από το «πράσινο» στρατόπεδο φλερτάρουν με τους δύο δημάρχους, καθώς ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ καταλήγουν ότι το εγχείρημα διεύρυνσης της Ελιάς δεν μπορεί να προχωρήσει με τον Ευ. Βενιζέλο.

Οι δύο δήμαρχοι επανεξελέγησαν με την υποστήριξη όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων –από το φιλελεύθερο κέντρο της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά μέχρι τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους και το ΠΑΣΟΚ– και νομιμοποιούνται να έχουν τον τίτλο των εκφραστών του χώρου στην πρωτεύουσα και στη Θεσσαλονίκη.Το όνομα του Γ. Καμίνη έπεσε στο τραπέζι ως ηγέτη του σχηματισμού από τους «58» που ξαναμπήκαν στο παιχνίδι της ανασυγκρότησης του χώρου. Αντίστοιχα θετική ήταν στο όνομα του δημάρχου Αθηναίων και η ομάδα των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Εύης Χριστοφιλοπούλου, οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιάννης Μανιάτης, Αθηνά Δρέττα και Οδυσσέας Κωνσνταντινόπουλος συζήτησαν σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνουν τον Γ. Καμίνη για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά τελικά έκαναν πίσω συμφωνώντας να διεκδικήσουν ηγετικό ρόλο στο νέο σχήμα για τον δημοσιογράφο Π. Καψή, ο οποίος κατέγραψε μία σημαντική παρουσία στις ευρωεκλογές.

 

Οι σκέψεις για Μπουτάρη

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος, οι οποίοι έχουν πει ότι θα απέχουν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, έχουν συζητήσει σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πολιτική κίνηση με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη και έχουν μεταφέρει στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης τις σκέψεις τους.

Όμως την ίδια ώρα που υπάρχουν κινήσεις για να πείσουν τους δύο δημάρχους να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ο μεν Καμίνης μετείχε και μίλησε με θέρμη στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού, ενώ ο Μπουτάρης έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα και πριν από λίγα 24ωρα δήλωσε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι βρίσκεται πιο κοντά στο Ποτάμι. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να ηγηθούν της νέας Κεντροαριστεράς, όταν έχουν ήδη «κλείσει το μάτι» σε ένα κόμμα του χώρου το οποίο δεν μετέχει στον διάλογο.

Στη Σεβαστουπόλεως τώρα υποστηρίζουν ότι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ κατ’ αρχάς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμούν πως ο περιβόητος διάλογος δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει. Αντίθετα, η μοναχική πορεία του Ποταμιού το πιθανότερο είναι να του προσκομίσει οφέλη. Ειδικά εάν οι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης παραμείνουν στα καθήκοντά τους και αναπτυχθεί μεγαλύτερος δίαυλος συνεργασίας.

 

Ο απρόβλεπτος Γιώργος

Φυσικά, ουδείς πρέπει να μην υπολογίσει και τον παράγοντα Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζεται για νέα παρέμβαση από τις 14-18 Ιουλίου μέσω του «Συμποσίου της Σύμης» που θα διεξαχθεί στις Σπέτσες με θέμα «Ξαναοραματιζόμαστε τη Δημοκρατία». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνέδριο θα συμμετέχουν οι κινήσεις «Μπροστά» και «ΑΒ» στις οποίες συμμετέχουν 40άρηδες πρώην συνεργάτες και υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην Κίνηση «Μπροστά» συμμετέχει ο πρώην λογογράφος του Παπανδρέου και στενός του συνεργάτης, Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Στην κίνηση «ΑΒ» συμμετέχουν οι «ορκισμένοι» «παπανδρεϊκοί» από την εποχή των εθελοντών διαδικτύου στο ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γ. Παπανδρέου, Γ. Απαστολίδου, Αν Καψάλη, Π. Παπαχατζής, και Στέφανος Παπανώτας. Η Κίνηση «ΑΒ» υποστηρίζει την πλατφόρμα του Γ. Παπανδρέου για την αλλαγή του Κράτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα