Το πέλαγος (της ύφεσης) είναι βαθύ…

Πάνω απο το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη φοβούνται για την επιβίωσή τους στη μετά COVID εποχή

Δεν ανακαλύπτει την πυρίτιδα όποιος υποστηρίξει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το ίδιο συμβαίνει και στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς αυτού του… βεληνεκούς οι αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες παρέχουν θέσεις εργασίας και προσφέρουν εισόδημα στα δύο τρίτα των Ευρωπαίων εργαζομένων. Και όπως και οι Έλληνες συνάδελφοί τους, μόνο αισιόδοξοι δεν είναι για την επιβίωσή τους στη μετά COVID (όποτε αυτή έρθει) εποχή.

Το… πέλαγο, όχι της αγάπης όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Μάνος Χατζηδάκις, αλλά της ύφεσης είναι βαθύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εκτοξεύοντας στα ύψη τα επίπεδα ανασφάλειας σε εργοδότες και εργαζόμενους. Η διαπίστωση δεν κρύβεται και αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε διάφορες ερευνητικές μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα η έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η αμερικανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, McKinsey & Company.

Τι αποκαλύπτεται σε αυτή; Ότι σε ποσοστό 55% οι Ευρωπαίοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δηλώνουν πως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 θ’ αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά στις επιχειρήσεις τους, αν τα έσοδά τους παραμείνουν μεσοπρόθεσμα στα επίπεδα που καρκινοβατούν σήμερα. Υπάρχουν και οι περισσότερο απαισιόδοξοι, που προβλέπουν ότι αν συνεχιστεί το παρόν υφεσιακό κλίμα, τότε το «λουκέτο» θα έρθει γρηγορότερα και συγκεκριμένα εντός του επόμενου εξαμήνου. Το μόνο παρήγορο είναι ότι το ποσοστό των υπερ-απαισιόδοξων είναι σχετικά μικρό και κυμαίνεται στο 10% (1 στους 10 ερωτηθέντες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της McKinsey & Company διενεργήθηκε σε ένα ευάριθμο στατιστικό δείγμα που ξεπερνούσε σε συμμετοχές τις 2.200 εταιρείες και με διευρυμένη γεωγραφική διασπορά σε 5 μεγάλες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία). Αυτό της προσδίδει μεγάλο πρόσημο αξιοπιστίας, αλλά ταυτόχρονα την καθιστά και περισσότερο δυσοίωνη αν αναλογιστεί κάποιος ότι διενεργήθηκε τον Αύγουστο, πριν δηλαδή πάρει φωτιά για δεύτερη φορά σε διάστημα δεκαμήνου η διασπορά του κορωνοϊού και εφαρμοστούν σκληρά περιοριστικά μέτρα με μίνι ή καθολικά lockdown. Με λίγα λόγια, αν οι ίδιοι μικρομεσαίοι καλούνταν σήμερα να προβλέψουν το άμεσο επαγγελματικό μέλλον τους, η αισιοδοξία τους μάλλον θα αναζητείτο στα… Τάρταρα.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λειτούργησαν ευεργετικά για κάποιες από τις δραστηριότητες του λιανεμπορίου, όπως η πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών

Σχεδόν στο -18% το ελληνικό λιανεμπόριο

Ειδικά για το ελληνικό εμπόριο, δεν χρειαζόταν η έρευνα των Αμερικανών τής McKinsey & Company για να τα βάψουν μαύρα. Αρκεί η ίδια γνώση που έχουν οι μικροί και οι μεσαίοι έμποροι από την αγορά, η οποία και αποτυπώθηκε στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα και αφορούν τις επιδόσεις του εγχώριου λιανεμπορίου το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αλλά και τον μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με αυτά, ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου σημείωσε στο εξεταζόμενο διάστημα μείωση 17,8%, καθώς από τα 13,1 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου του 2019 ο τζίρος τους μήνες Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιο έπεσε στα 10,7 δισ. ευρώ, έχοντας μάλιστα υποστεί μία πτώσης της τάξης του -4% συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2020 που ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο είχε διαμορφωθεί στα 11,2 δισ. ευρώ.

Η πτώση και η άνοδος του τζίρου ανά δραστηριότητα

Ανά εμπορική δραστηριότητα, τώρα, εκείνες που έσυραν τον χορό της πτώσης του κύκλου εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι:

>>Το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα που «έγραψε» τεράστιες απώλειες τζίρων της τάξης του 69,2%.

>>Το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα που παρουσίασε μείωση 55,8%.

Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο οι εμπορικές δραστηριότητες που παρουσίασαν το μεγαλύτερο αρνητικό πρόσημο στον κύκλο εργασιών τους σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα είναι:

>>Το λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα που είχε μείωση -50,6%

>>Το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 46,4%.

Είναι προφανές ότι η πανδημία και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λειτούργησαν ευεργετικά για κάποιες από τις δραστηριότητες του λιανεμπορίου. Έχοντας ενσωματώσει στατιστικά δεδομένα και τον Απρίλιο που υπήρχε καθολική καραντίνα αλλά και για τον Μάιο-Ιούνιο που είχε ξεκλειδώσει το lockdown, το β΄ τρίμηνο του 2020 είδαν τους τζίρους τους να αυξάνονται:

>>Στο +17% οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου.

>>Στο +4%, οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα.

Αντίστοιχα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους τον Αύγουστο 2020 σε σχέση με τον Αύγουστο 2019 είναι:

>>Η πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων που παρουσίασε αύξηση 33,2%.

>>Το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, που παρουσίασε αύξηση 29,5%.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα