Το περιβαλλοντικό αύριό της «χτίζει» η Αττική

Ανακοινώθηκε ως έτος ανακύκλωσης το 2020, ενώ ο Γιώργος Πατούλης παρουσίασε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή και νέα διαχείριση των απορριμμάτων

Μία νέα εποχή ξεκινά για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική. Κι επισήμως το 2020 ανακηρύχθηκε σε έτος ανακύκλωσης και γι’ αυτόν τον λόγο την Πέμπτη στο Ζάππειο παρουσιάστηκε το σχέδιο της Περιφέρειας για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Πατούλη, παρουσία των υπουργών Κλιματικής Αλλαγής Κωστή Χατζηδάκη κι Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Προσδιορίζοντας ο περιφερειάρχης τους άξονες, τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του πρότζεκτ, επεσήμανε ότι αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα η υιοθέτηση ενός σύγχρονου, φιλικού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση. «Κηρύξαμε το 2020 έτος ανακύκλωσης της Αττικής, και στο πλαίσιο αυτό ξεκινάμε από τη χρονιά αυτή να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε να είμαστε σε θέση ως το 2025, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να τα θάβουμε χωρίς επεξεργασία ούτε στη Φυλή, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το έργο σηματοδοτεί την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Αττικής και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την Περιφέρεια και προσωπικά τον κ. Πατούλη σε αυτό το μεγάλο βήμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως υπάρχει πλήρης στήριξη στο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστικό και καινοτόμο. «Πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη και την κερδίσαμε», σημείωσε και επεσήμανε: «Εύχομαι το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής να γίνει πράξη με ταχύτατους ρυθμούς. Όλοι θα βάλουμε πλάτη προκειμένου να δώσουμε λύση βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα για χρόνια».

Οι βασικές δράσεις του σχεδίου

Εξειδικεύοντας τις δράσεις που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της Περιφέρειας, περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

>>Βρίσκεται σε διαδικασία ανάθεσης και έως το τέλος Μαρτίου θα επιλεχθεί ο ανάδοχο, για τη μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ε.Ε.

>>Θα υποστηριχθούν με πόρους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ, με την τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής οι Δήμοι προκειμένου να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων και να υπάρξει πρόβλεψη για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

>>Ενισχύεται το δίκτυο καφέ κάδων των δήμων.

>>Προμήθεια σταδιακά, έως τον Ιούνιο, 80 νέων απορριμματοφόρων και 9.000 καφέ κάδων που θα δοθούν στους δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.

>>Δρομολογείται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για την ευαισθητοποίηση και συντονισμένη ενεργοποίησή τους στην ανακύκλωση.

>>Δημιουργείται Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας όσον αφορά την ανακύκλωση και τη συλλογή των βιοαποβλήτων. 

>>Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση των συσκευασιών. Σταδιακά το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους δήμους, 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες, κ.λπ. Επιπρόσθετα θα παραληφθούν σταδιακά έως το τέλος Μαΐου τα 60 φορτηγά που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία, τα οποία προμηθεύτηκε ο ΕΔΣΝΑ και θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

>>Δρομολογείται προμήθεια νέου εξοπλισμού από τον ΕΔΣΝΑ, τον οποίο θα διαθέσουμε στους δήμους για να βελτιώσουν την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων τους.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής

Ταυτόχρονα όπως ανακοινώθηκε σταματά η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Φυλής. Οπότε ο κ. Πατούλης έθεσε σε προτεραιότητα:

α) Την κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό.

β) Την άμεση αναβάθμιση του ΕΜΑ Λιοσίων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται την αυξημένη ποσότητα βιοαποβλήτων που θα κατευθύνονται εκεί.

γ) Τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, καταρχήν εντός του χώρου που θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες επεξεργασίας. Αλλά και νέων ΜΕΒΑ σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής.

Ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι η Φυλή θα πάψει να λειτουργεί ως ΧΥΤΑ για πάντα. Επίσης δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ στο Γραμματικό ΧΥΤΑ, όπως αυτός της Φυλής. Επίσης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν οι χώροι παλαιών λατομείων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας:

>>Εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του ΕΜΑ Λιοσίων.

>>Η πράσινη ΜΕΑ Γραμματικού θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με δημοπράτηση έως το τέλος Μαΐου του 2020 και ολοκλήρωση το 2025.

>>Η ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα, δηλαδή η ΜΕΑ της Φυλής, θα εκτελεστεί ως έργο ΣΔΙΤ, με αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η υποβολή του φακέλου θα υποβληθεί στη διυπουργική Επιτροπή το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2025.

>>Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία για τη ΜΕΑ Πειραιά στο Σχιστό. Το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ, η υποβολή φακέλου στη διυπουργική θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι εντός του 2025.

Έτσι θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα

Αναφορικά με τη χρηματική ενίσχυση που θα διατεθεί για την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας, αυτή συνοψίζεται ως εξής:

>>Συνεισφορά στην εντατικοποίηση της Διαλογής στην Πηγή με χρηματοδότηση για επιπλέον καφέ κάδους και οχήματα αποκομιδής, γωνιές ανακύκλωσης καθώς και Πράσινα Σημεία με χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ.

>>Χρηματοδότηση του 50% του κεφαλαίου επένδυσης των μονάδων επεξεργασίας που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, καθώς και του κεφαλαίου των μικρότερων μονάδων, με 250 εκ ευρώ.

>>Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες πράσινες θέσεις εργασίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα