Το περιβαλλοντικό «στολίδι» της Θεσσαλίας

Στη Λίμνη Κάρλα, εκεί που δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, ταξίδεψε η «Α». Ένα έργο που πολύ εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ένα σύγχρονο «θαύμα» και αναβαθμίζει αισθητά την περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

 

Δεν πρόκειται απλά για μία λίμνη στην περιοχή της Λάρισας, αλλά για ένα έργο πνοής που θα προσφέρει θέσεις εργασίας χάρη στην απασχόληση με την ύπαιθρο, αλλά και δημιουργώντας ένα αξιοθαύμαστο τοπίο βοηθώντας την περιοχή να προσελκύσει αρκετούς τουρίστες. Οι διαχρονικές αυτές προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας δίνουν τη δυνατότητα η ύπαιθρος της Θεσσαλίας να προσφέρει ξανά εθνικό πλούτο.

Όλα ξεκίνησαν το 1962, όταν αποφασίστηκε η αποξήρανση της φυσικής λίμνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και νέες εκτάσεις 80 χιλ. στρεμμάτων να αποδοθούν στους αγρότες ως καλλιεργήσιμη γη, όπερ και εγένετο. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα και τον υδροφόρο ορίζοντα αποδείχθηκαν πολύ δυσμενέστερες σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη. Η ανάπλαση της λίμνης Κάρλα είναι πλέον το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Το έργο αυτό έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αφορά στη δημιουργία μιας μεγάλης υγροτοπικής έκτασης.

Το μεγάλο έργο «Επαναδημιουργία λίμνης Κάρλας» άρχισε να υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 1999 και εντάχθηκε αρχικά στο Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006 και μετά ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το συνολικό αντικείμενο του έργου ανέρχεται σε 245.000.000 ευρώ.

 

Η «Α» στα εγκαίνια

Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια της επαναδημιουργίας της Λίμνης Κάρλας στις 5 Οκτωβρίου 2018, παρουσία της επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνας Κρέτσου και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Στην ομιλία που ακολούθησε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της λίμνης, ο οικοδεσπότης Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε κατά μεγάλο βαθμό πως το έργο αυτό είναι μια απόδειξη ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά έδειξε ότι χάρη στις προσπάθειες της περιφέρειας και των ανθρώπων της σώθηκε η Ελλάδα από τον διασυρμό.

«Εμείς παλεύουμε καθημερινά σε μια δύσκολη εποχή, συνεργαζόμαστε για την Ελλάδα. Στο έργο αυτό συναντάται ο πολιτισμός, συναντάται η ιστορία, συναντάται το περιβάλλον, συναντάται η παραγωγή, συναντάται το νερό… συναντιούνται τα 181 είδη πουλιών και τα 13 είδη ψαριών», τόνισε ο κ. Αγοραστός. «Η χώρα κινδύνευε να χάσει 180 εκατ. ευρώ και να διασυρθεί, και τότε αναλάβαμε με μεθοδική δουλειά χάρη στις υπηρεσίες μας αλλά και τη συνεργασία με τον κ. Χαρίτση, αλλά και με τους υπόλοιπους υπουργούς από το 2014 και μετά. Χάρη στη λίμνη Κάρλα αρδεύονται 150.000 στρέμματα, καθώς το νερό έρχεται από τον Πηνειό».

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «αποκαταστήσαμε σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα το οικοσύστημα. Σώσαμε όλες τις περιοχές από πλημμύρες. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έκανε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με προϋπολογισμό 325 εκατ. ευρώ».

Κλείνοντας, ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Δίνουμε μήνυμα δημιουργίας για την Ελλάδα τού αύριο. Αυτές είναι οι επαναστατικές και ριζοσπαστικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας. Αυτή είναι η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου, επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της ότι «η Λίμνη Κάρλα, που ήταν στο παρελθόν ο δεύτερος μεγαλύτερος υδρόβιοτοπος της Ευρώπης, αποκτά ζωή. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει πολλά ευεργετήματα, προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη βοήθεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αειφορία, την ύδρευση και την οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή». Και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά τα προγράμματα είναι όλα ένας μετασχηματισμός, μια μεταμόρφωση. Η δύναμη ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή των ανθρώπων».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, με τη σειρά του τόνισε τη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου, με το οποίο όπως υπογράμμισε στην ομιλία του αποκαθίσταται και διαφυλάσσεται η βιοποικιλότητα, ενώ παράλληλα τονώνεται η ανάπτυξη και ειδικότερα ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή.

«Εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία, γιατί το έργο αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως το περιβάλλον και η ανάπτυξη δεν βρίσκονται σε σύγκρουση. Με αυτό το έργο προστατεύεται το περιβάλλον, αρδεύονται 150.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, θα υδροδοτηθεί μέρος της πόλης του Βόλου και ενισχύεται σημαντικά η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα