Το πεζοδρόμιο η τελευταία ευκαιρία του Αλέξη

Θυμίζοντας περισσότερο τζογαδόρο, παρά πολιτικό ηγέτη, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να παίξει τα ρέστα του πάνω στο εργασιακό νομοσχέδιο. Ήδη έχει στήσει ένα αφήγημα για την κατάργηση του οκταώρου κι ελπίζει ότι με βάση αυτό το παραμύθι που επαναλαμβάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε κάθε περίπτωση αυτό που καίει περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα είναι να καταφέρει να εισέλθει στο σπίτι τού κάθε Έλληνα. Διότι όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις δημοφιλίας, πέραν των ψηφοφόρων του κόμματος δεν θέλει να ακούει το όνομά του ουδείς άλλος.

Οπότε η φράση «ο Μητσοτάκης με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί το οκτάωρο» επαναλαμβάνεται από όλους στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως βασικό στόχο πρώτα να πιστέψουν οι ίδιοι για το ψέμα που εκστομίζουν κι εν συνεχεία να πείσουν τους υπόλοιπους. Προς το παρόν, η επιχείρηση στέφεται από αποτυχία. Και δεν έχουν προκαλέσει τον θόρυβο που υπολόγιζαν και οι πλατείες γεμίζουν από τους Έλληνες που θέλουν να ξεφύγουν από τα περιοριστικά μέτρα και όχι από αγανακτισμένους όπως ονειρεύονταν. Ταυτόχρονα, παρά τις δεκάδες τρικλοποδιές από στελέχη (μεγάλα, μεσαία και περιφερειακά και τοπικά) της Κουμουνδούρου, οι πολίτες τρέχουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που υπάρχει, παρά τα αντίθετα που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαφωνίες για την εστίαση

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι δεν μπορούν να έχουν κοινή γραμμή με τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Όπως για παράδειγμα, με το άνοιγμα της εστίασης. Για το συγκεκριμένο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, πριν από το Πάσχα, ο ένας βρισκόταν στην ανατολή και ο άλλος στη δύση. Τότε ήδη είχε ανακοινωθεί ότι από τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα θα ανοίξουν η εστίαση και τα καφέ. Ο Νίκος Φίλης ήταν αυτός που αντέδρασε πιο έντονα σχετικά με την επίσημη θέση του κόμματος. Ο πρώην υπουργός διατηρεί σταθερή άποψη ότι οι υγειονομικές συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για άνοιγμα. Την ίδια ώρα ο τομεάρχης Υγείας και πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, όπως και ο πρώην γραμματέας του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ανέφεραν ότι «δεν έχει καμία σχέση η εστίαση με την αποσυμπίεση και την πτώση των κρουσμάτων». Δείχνοντας καθ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν συμφωνούν με την επίσημη θέση του κόμματος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν μεταξύ αυτών που διαφώνησαν με τη θέση του κόμματος στο άνοιγμα της εστίασης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πριν από το Πάσχα

 

Διαφοροποίηση και από τον Βούτση

Επίσης σημαντικό θέμα συζήτησης έγιναν και κάποιες θέσεις του Νίκου Βούτση, που ειπώθηκαν σε κομματική εκδήλωση και επί της ουσίας άδειασε όλους τους φανατικούς, οι οποίοι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα, όπως είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σε κομματική εκδήλωση μίλησε για την πολιτική τακτική της διαμόρφωσης των συσχετισμών στην κοινωνία. Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε εμμέσως στις πρακτικές που εφαρμόζει ο Παύλος Πολάκης που αρκετές φορές προκαλεί διαφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου που απείλησε με εκκαθαρίσεις «πολυπλόκαμων μηχανισμών» και «αυτονομημένων εστιών εξουσίας» στο Δημόσιο.
«Έχεις εχθρότητα, αντιπαλότητα, στασιμότητα, ιδιοτέλεια ή απλή ανοχή και μέσα στη δημοσιοϋπαλληλία και μέσα στις ανεξάρτητες αρχές και μέσα στους δικαστές και μέσα και μέσα...» είπε ο Νίκος Βούτσης και συμπλήρωσε: «Και στα μαζικά κινήματα και στους φορείς. Είπα πολλές φορές ότι μέσα στη Βουλή ερχόντουσαν οι φορείς μετά από διαδηλώσεις να με δουν και ελάχιστες φορές υπήρχαν κάποιοι που μου κλείνανε το μάτι –κατά κάποιον τρόπο– ότι ήταν άνθρωποι που θα στηρίζανε τη δικιά μας πολιτική».

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «για να μη βαυκαλιζόμαστε, δεν είναι θέματα “βγάζω την εντολή και γίνεται” και “αν τη βγάλω ακόμα πιο αποφασιστικά θα γίνει”, αφού ο άλλος δεν είναι σ’ αυτό, δηλαδή δεν το πιστεύει, δεν εμπνέεται, είναι εχθρός, είναι αντίπαλος, δεν έχει την κοινωνική γείωση. Πριν γίνουμε αποφασιστικοί και τσαμπουκάδες –μέσα σε εισαγωγικά βάλτε το, καταλαβαίνετε, το λέω για να συνεννοούμαστε–  και να είμαστε πιο αποφασιστικοί, πιο επίμονοι, πιο έμπειροι, να βρούμε καλύτερους συνεργάτες, να προχωρήσουμε πολιτικές, κάποιοι να τιμωρηθούν στα πλαίσια, είτε του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, είτε ας πούμε της δημόσιας διαφάνειας και της διαύγειας και τα λοιπά», υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης. «Πριν τα κάνουμε όλα αυτά να ξέρουμε ότι χρειάζεται κάποιος συσχετισμός. Είναι ένας συσχετισμός μέσα στην κοινωνία για να μπορείς αυτά τα πράγματα να τα προχωρήσεις. Δεν είναι οιονεί εχθροί μας, συντρόφισσες και σύντροφοι, πράκτορες, προβοκάτορες, αλήτες ή ποινικοί, επειδή δεν είναι δικοί μας», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Στην κινητοποίηση του κόσμου για το εργασιακό ελπίζει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ

 Τα καλύπτει όλα ο δρόμος

Τέτοιες διαφωνίες είναι σχεδόν καθημερινές στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι όλα μπορούν να καλυφθούν και να ξεχαστούν στο πεζοδρόμιο. Εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι η ακροτελεύτια προσπάθειά του να ξεφύγει από τη μιζέρια των δημοσκοπήσεων και να μην τον πάρει η κάτω βόλτα, όπως συνέβη με το αδελφό κόμμα, τους Podemos, στην Ισπανία.

Βέβαια στον δρόμο πρέπει για να πείσουν την κοινωνία να ξεπεράσουν κι άλλο ένα εμπόδιο, που ακούει στο όνομα ΚΚΕ. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ είναι και συντεταγμένες και περισσότερες και το κυριότερο ψημένες στο πεζοδρόμιο. Τουναντίον, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει κερδίσει σχεδόν εξαπλάσιες ψήφους στις τελευταίες εκλογές, αλλά τα μέλη του και καλοπερασάκηδες είναι και το κυριότερο δεν πείθουν ούτε τις οικογένειές τους για να κατεβούν στον δρόμο.

Το ΠΑΜΕ, στην άτυπη μονομαχία, κράτησε το Σύνταγμα για την πάρτη του κι εκεί έκανε την εμφάνισή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Και περισσότερο κόσμο παρέταξε το ΠΑΜΕ και δεν είχε την ανάγκη να βγάλει από τη ναφθαλίνη και τα σκονισμένα χρονοντούλαπα τον Φωτόπουλο, τον Τζουμάκα και τα αλλά γεροντοπαλίκαρα του βαθέως ΠΑΣΟΚ που για το μόνο που τα θυμόμαστε ήταν για τον ξύλινο λόγο που είχαν και που ούτε οι ίδιοι καταλάβαιναν τι έλεγαν. Ο Περισσός με εμπροσθοφυλακή το ΠΑΜΕ προς το παρόν κάνει άνετα επίδειξη ισχύος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα