Το πιο δύσκολο στοίχημα του Μαξίμου για το 2021

Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδείξει υπέρμετρη μαεστρία στο πώς θα χειριστεί τα δημοσιονομικά απόνερα της σοβούσας υγειονομικής κρίσης

Απέχοντας λίγες ώρες από τα Χριστούγεννα και μετρώντας 7-8 μέρες μέχρι να εκπνεύσει το δίχως άλλο δυστοπικό 2020, αξίζει τον (δημοσιογραφικό) κόπο να κάνουμε μερικά βήματα πίσω και να μεταφερθούμε στο βράδυ της προπερασμένης Τρίτης (15/12).

Τότε, δηλαδή, που ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021. Εκπλήξεις, ως γνωστόν, δεν υπήρξαν και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βγήκε αλώβητη με 158 «ΝΑΙ», σε μία διαδικασία που σε επίπεδο τύπων και εντυπώσεων έμοιαζε με κάθε αντίστοιχη του παρελθόντος, δεδομένου ότι παραδοσιακά η ψήφιση του προϋπολογισμού έχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε επίπεδο ουσίας, όμως, αυτό που ακολουθεί τα 158 «ΝΑΙ» είναι πιθανότατα το δυσκολότερο στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυβερνώσα «γαλάζια» παράταξη στην από ’δώ και πέρα θητεία της. Κι αυτό διότι καλείται να… εκτελέσει αυτό που ψήφισε!!!

Όπως περιγράφει και στα δύο κεντρικά ρεπορτάζ της σήμερα η «Α», το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» ήδη την αποστολή με το κωδικό όνομα «Ανάσταση στην οικονομία». Δηλαδή, να επανέλθει μέχρι το Πάσχα η οικονομία σε ρυθμούς κανονικότητας χωρίς τον φόβο πισωγυρίσματος. Ειδοποιός διαφορά; Ότι αυτό θα επιχειρηθεί σε συνθήκες απόγνωσης και δυσπραγίας, που ήδη έχει δημιουργήσει στον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές-φορολογούμενους η οικονομική κρίση που γέννησε και τροφοδοτεί η πανδημική περιπέτεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκοπική έρευνα της διαΝΕΟσις (σ.σ. έγινε με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού) η θετική άποψη των πολιτών ότι η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα της πανδημίας παραμένει μεν πλειοψηφική στο 54,4% αλλά πολύ χαμηλότερα από το θηριώδες 85,7% του περασμένου Απριλίου. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που αποτυπώνεται στην ίδια έρευνα είναι ότιεν μέσω lockdown και της κορύφωσης του δεύτερου πανδημικού κύματος, η πλειοψηφία των Ελλήνων (το 47%) πιστεύουν ότι «έρχονται δυσκολότερες ημέρες», με τους αισιόδοξους ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει» να έχει μεν αυξηθεί αλλά να βρίσκεται στο 39%.

Αντίστοιχη απαισιοδοξία αποτυπώνεται και στις προ ημερών δημοσιοποιημένες τάσεις της MRB, όπου σε ερωτήματα όπως το «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας;» το 63,8% των ερωτηθέντων απάντησε «Πολύ άσχημα – Αρκετά άσχημα», ενώ μόλις το 9,8% αισιοδοξεί και απαντά «Πολύ καλά – Αρκετά καλά».

Δεν χωρά αμφιβολία –φαίνεται άλλωστε από τη διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις– ότι οι πολίτες συμφωνούν απόλυτα με την αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή, όταν στη συζήτηση που διεξαγόταν αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του: «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία. Αυτό το οποίο λέγεται υπόγεια αλλά συχνά και φωναχτά: “τι θα γινόταν αν…”. Ευτυχώς, δεν θα μάθουμε».

Ναι, ευτυχώς δεν θα μάθουμε τι θα συνέβαινε, αν είχε κληθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι, όμως, βέβαιο ότι θα μάθουμε πώς θα χειριστεί τα δημοσιονομικά απόνερα της σοβούσας υγειονομικής κρίσης η παρούσα κυβέρνηση.

Πώς, για παράδειγμα θα καταφέρει να εκτελέσει επιτυχώς έναν προϋπολογισμό που μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση του φόρου εισοδήματος σχεδόν 8% και συνολική αύξηση των φόρων επίσης κατά 8%, όταν ο ίδιος προϋπολογισμός προβλέπει για το 2021 ανεργία της τάξης του 17,9% και ανάπτυξη 4,8%.

Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός ούτε στον Άη-Βασίλη δεν μπορεί να προστρέξει για… δώρο.

Καλά –όσο καλά μπορεί να είναι– Χριστούγεννα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα