Το πλάνο του Ερντογάν και η σκληρή πραγματικότητα

Στόχος του Σουλτάνου να παραμερίσει από την ιστορία τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ

Το 2023 η Τουρκία συμπληρώνει τα πρώτα 100 χρόνια από την ίδρυσή της ως σύγχρονο κράτος από τον Κεμάλ Ατατούρκ.  Και ο μεγαλοϊδεατισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον παρακίνησε ώστε το 2023 να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Τουρκίας με το να υλοποιήσει το ψευδεπίγραφο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που δεν ήταν τίποτα άλλο από την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πάνω σε αυτό το πλάνο εισέβαλε σε Συρία και Ιράκ, προχώρησε στη σύναψη του τουρκολιβυκού μνημονίου, μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, φτάνοντας μέχρι τις παράνομες δραστηριότητες του Όρουτς Ρέις. Και ο βασικός του στόχος ήταν να περάσει το μήνυμα σε όλους ότι οι Τούρκοι θα θεωρούνται ως οι ηγέτες του Ισλάμ. Στο πλάνο του Ερντογάν ήταν η Τουρκία το 2023 να βρισκόταν μέσα στις 10 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, με ΑΕΠ ύψους 2 τρισ. δολαρίων (από 750 δισ. σήμερα), εξαγωγές 500 δισ. και κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 δολαρίων (από 9.500 το 2016).

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά τον μεγαλύτερο συμβολικό «θρίαμβο», ως προς τον τρόπο που ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται το κράτος. Ο Ερντογάν θέλει να θάψει μια και καλή το κοσμικό σύστημα του ιδρυτή της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, και να στηρίξει την περαιτέρω «επαναϊσλαμοποίηση» της χώρας. Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να μετατρέψει και πάλι σε τζαμί την Αγία Σοφία, την οποία ο Ατατούρκ είχε κάνει το 1934 μουσείο; Παράλληλα, η πράξη αυτή θυμίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, τους οποίους θέλει να μιμηθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Κατά κάποιον τρόπο, με το να κάνει την Τουρκία μία αυτοκρατορία. Μόνο που οι υφιστάμενες συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Και από τη στιγμή που τα σχέδιά του δεν μπορούν να υλοποιηθούν, άρχισε να κατηγορεί τον Κεμάλ Ατατούρκ για τη συνθήκη της Λωζάννης και την «απώλεια» νησιών του Αιγαίου. «Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. 83 εκατομμύρια σήμερα υποφέρουμε ακόμη από την κακή κληρονομιά. Η μη προστασία των συνόρων του Εθνικού Όρκου μας και η αμηχανία σχετικά με το ζήτημα των Νήσων έχει κοστίσει πολύ στη χώρα μας. Δεν είναι ότι χάσαμε μόνο ήρωες σε αυτά τα εδάφη, αλλά παράλληλα εγκαταλείφθηκε και φυσικός ενεργειακός πλούτος στον νότο μας», είπε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «κατά τον ίδιο τρόπο, τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι απόρροια των λανθασμένων κινήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Το να προσπαθούμε να καλύψουμε τα λάθη καταφεύγοντας στο επιχείρημα των συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την εποχή είναι εύκολο. Καμία δύναμη δεν θα μας αποκλείσει από τα πλούτη της Μεσογείου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα