Το πολιτικό και υγειονομικό στοίχημα του εμβολιασμού

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναζητά το ασφαλέστερο μονοπάτι μέσω του οποίου η χώρα θα επιστρέψει σε μία -σχετική, καταρχήν- υγειονομική και οικονομική κανονικότητα.

Του Μ.Κ.Ε

Το μονοπάτι εκτός από… στενό είναι και δύσβατο, καθώς πρέπει να κερδηθούν δύο δύσκολα στοιχήματα ταυτόχρονα: αφενός να προστατευτεί η δημόσια Υγεία από τη φονική διασπορά του κορωνοϊού, αφετέρου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ώστε εν συνεχεία να ανοίξει ο δρόμος για την άμεση επαναφορά του οικονομικού κύκλου σε ρυθμούς ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Όταν ξεκίνησε το lockdown στις αρχές Νοεμβρίου, οι προσδοκίες και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης ήταν να ανοίξει η οικονομία περί τις 10 Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα να εορταστούν δίχως τους αυστηρούς περιορισμούς της καραντίνας. Αυτό ως γνωστό δεν συνέβη, εξαιτίας της σφοδρότητας με την οποία έπληξε τη χώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, γεγονός που πυροδότησε την κοινωνική ενόχληση. Λογικό σε ένα βαθμό, αφού και ο παρατεταμένος εγκλεισμός αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτές οι κοινωνικές αναταράξεις να ροκανίζουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά εκείνο το θετικό αφήγημα που βοηθήσει το να ξεπεραστεί κι αυτός ο ύφαλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστεί για να πειστούν και όσοι ε΄χουν επιφυλάξεις

Νυν υπέρ πάντων το… εμβόλιο

Βασικό όπλο στη φαρέτρα του Μαξίμου είναι το εμβόλιο, όπως διαμήνυσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έδωσε την κωδική ονομασία «Ελευθερία». Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι για να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και μέσω αυτής της διαδικασίας να επέλθει η ανοσία της αγέλης, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες. Ειδικά, μάλιστα, μετά τις καθυστερήσεις για παράδοση των εμβολίων εκ μέρους των εταιρειών, ίσως τελικά αυτό το πολυπόθητο νούμερο των εμβολιασμών να μην επιτευχθεί μέχρι τον Μάιο, που είναι το όριο, και να χρειαστούν περισσότεροι μήνες.

Φυσικά, μέχρι τότε η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί και δίχως δίχτυ ασφαλείας. Θα πρέπει δηλαδή και να στήσει το αφήγημα σε συνδυασμό με την έλευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και να πείσει τους πολίτες να υπομείνουν για αρκετούς μήνες τα περιοριστικά μέτρα, καθώς η ταλαιπωρία δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Ήδη οι επιστήμονες εξηγούν πως για να επέλθει η ανοσία σε έναν εμβολιασμένο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Εάν υπολογίσουμε ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης πρέπει να μεσολαβούν περίπου 25 ημέρες, τότε ένας πολίτης που θα εμβολιαστεί την 1η Φεβρουαρίου θα νιώθει περισσότερο ασφαλής περί τις 10 Μαρτίου.

 Εκστρατεία ενημέρωσης με διπλό στόχο

Και φυσικά η έννοια όλων στο Μαξίμου είναι το πώς θα ξεπεραστεί ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο όπως προειδοποιούν οι ειδικοί μπορεί να είναι πιο ισχυρό (βλ. δίπλα). Και με δεδομένο ότι θα έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, να βρει την κοινωνία πιο χαλαρή. Οπότε η εθνική εκστρατεία ενημέρωσης που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση θα έχει διττό στόχο. Από τη μία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τη διαδικασία που θα λάβει χώρα στις πόλεις και στα χωριά. Και από την άλλη, να επισημαίνει το αυτονόητο στους πολίτες, δηλαδή να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ήδη αρκετοί καθηγητές ισχυρίζονται ότι η καραντίνα θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζουν πως μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Επομένως, η έλευση του εμβολίου είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Γι’ αυτό και αναζητείται φάρμακο και για τα άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και τα οποία είναι οικονομικής υφής. Διότι καλές και άγιες οι επιδοτήσεις και τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους κι εργαζόμενους, αλλά η αγωνία είναι τι θα γίνει όταν χρειαστεί όλοι αυτοί να αρχίσουν να πληρώνουν τον λογαριασμό.

Τι θα συμβεί όταν επιστρέψει η κανονικότητα με την απασχόληση; Θα επιστρέψουν όλοι όσοι είναι σε αναστολή στην εργασία τους; Αυτό το ερώτημα είναι που ανησυχεί ως επί το πλείστον την πλειοψηφία των πολιτών. Και φυσικά τα θετικά κοινωνικά μέτρα που πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν δεν αρκούν μόνο για την περίοδο της καραντίνας, αλλά πολύ περισσότερο όταν η κοινωνία θα αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητα.

Το μήνυμα του Κυριάκου

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι, λόγω της πανδημίας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει πίσω η φροντίδα της καθημερινότητας του πολίτη. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων έκδοσης των παλαιών συντάξεων. Κι όπως είχε πει, «εισπράττουμε πολιτικό κόστος από αυτή την ιστορία».

Πάντως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικοινωνεί ότι έχει ως κύριο μέλημα να ανακουφίσει τους πληττόμενους από την πανδημία, και δεν μιλάμε για τους ασθενείς (αυτοί είναι στα χέρια των ιατρών). Πέρα από τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, το πρωθυπουργικό περιβάλλον δίνει έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Αναμφίβολα, πάντως, η τεράστια ύφεση της οικονομίας μας εκ των πραγμάτων δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα ενόψει της επόμενης μέρας, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει να έχει ως σύμμαχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

 Ανατράπηκε ο αρχικός σχεδιασμός

Αυτό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί ως το κορυφαίο στοίχημα για την κυβέρνησή του είναι να πάνε όλα καλά με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν με το μόλις έλθει η πρώτη πατρίδα (300.000 δόσεις), η οποία θα είναι πολύ μικρότερη του αναμενομένου, όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς με αυτή την πρώτη παρτίδα θα εμβολιαστούν 150.000 άνθρωποι. Οπότε ο αρχικός σχεδιασμός ανατρέπεται, και αυτό είναι κάτι που δεν το ήθελε το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση προκρίνει εμφατικά τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας (την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που στήνεται εκτάκτως και την υπάρχουσα δομή της άυλης συνταγογράφησης), όμως και το παραδοσιακό… call center. Και το ερώτημα είναι, όπως το θέτουν με έναν τόνο ανησυχίας αρμόδιες πηγές, «κατά πόσον ένα τηλεφωνικό κέντρο θα αντέχει 2 εκατομμύρια κλήσεις-ραντεβού τον μήνα;».

Είναι σχεδόν αδύνατον, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, να προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες αν το βάρος πέσει στο τηλεφωνικό κέντρο, όσο… γιγάντιο κι αν είναι, αφού είναι ορατή η απειλή να μπλοκάρει το σύστημα ήδη από την αφετηρία. Γι’ αυτό, κατά πληροφορίες, παράλληλα με τη λειτουργία του «head desk», όπου οι ενδιαφερόμενοι θα τηλεφωνούν για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, εξετάζεται και η λύση της παραπομπής του πολίτη σε προκαθορισμένα σημεία (με φυσική παρουσία, δηλαδή), προφανώς πλησίον της κατοικίας του.

Την υλοποίηση όλων των μηχανισμών επικοινωνίας τρέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με εμφανείς ήδη τις προσπάθειες να επισημαίνει την ανάγκη και την ευκολία της ψηφιακής ενημέρωσης. Και μόνο αυτό μαρτυρά τους προβληματισμούς. Στην ίδια κατεύθυνση γίνονται σκέψεις αφενός για διπλό σποτ ενημέρωσης της κοινωνίας και αφετέρου επιστράτευση φορέων και ΜΚΟ στην επικοινωνιακή εκστρατεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα