Το πολιτικό σουξέ του «συνάδελφου» της Παπαρίζου στις βουλγαρικές κάλπες!!!

Το κόμμα του περφόρμερ, σόουμαν και παρουσιαστή talk sow, Στάνισλαβ Τριφόνοφ, βγήκε δεύτερο στις εθνικές εκλογές και απειλεί την παντοκρατορία του Μπόρις Μπορίσοφ

Το 2004 η Έλενα Παπαρίζου συμμετείχε σε ένα ποπ ντουέτο εκτός ελληνικών συνόρων. Το τραγούδι λεγόταν «Why» («Γιατί») και η Ελληνίδα σούπερ σταρ δεν φανταζόταν ότι μετά από 17 χρόνια ο τότε «παρτενέρ» της θα… απαντούσε σε όλα τα πολιτικά «να, γιατί» των Βούλγαρων ψηφοφόρων.

Ο λόγος για τον Βούλγαρο, Στάνισλαβ Τριφόνοφ, που στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής έκανε το μεγάλο… σουξέ, αυτήν τη φορά όχι στο τραγούδι αλλά στην πολιτική, και ως επικεφαλής του λαϊκιστικού κινήματος «Υπάρχει τέτοιος λαός» περνά το κατώφλι της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας ως δεύτερο κόμμα με ποσοστό 18%.

Το κόμμα του Τριφόνοφ άφησε πίσω τους Σοσιαλιστές τής Κορνέλια Νίνοβα και είδε να τον προσπερνά μόνο το κεντροδεξιό κόμμα GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας») του νυν πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόρις Μπορίσοφ.

Tο πώς ο Τριφόνοφ, γνωστός σε εκατομμύρια συμπατριωτών του απλώς με το χαϊδευτικό του «Σλάβι», κατάφερε να γίνει κομβικός πολιτικός παράγοντας στη Βουλγαρία δεν έχει πολύπλοκες εξηγήσεις. Το κόμμα του δημοφιλούς οικοδεσπότη τηλεοπτικού βραδινού talk show δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να καβαλήσει το κύμα της κοινωνικής αγανάκτησης στη Βουλγαρία. Μιας αγανάκτησης που έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση αλλά και σε φαινόμενα διαφθοράς και νεποτισμού που τον τελευταίο χρόνο έχουν «κατεβάσει» αρκετές φορές στον δρόμο τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία είναι μαζί με την όμορη Ρουμανία και τη «γειτόνισσα» Ουγγαρία οι τρεις χώρες που βρίσκονται στην τελευταία θέση του δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας.

Σε έναν τέτοιο καμβά, η φιγούρα του αντισυστημικού, τουλάχιστον στον κατ’ όνομα, Σλάβι Τριφόνοφ (σ.σ. κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «Πέπε Γκρίλο της Βουλγαρίας») φαίνεται από τα αποτελέσματα της κάλπης ότι ήταν μία ελκυστική φιγούρα σε μία κρίσιμη εκλογική μάζα απογοητευμένων ψηφοφόρων. Το αν, τώρα, οι καταγγελτικές αντιπολιτευτικές κορώνες του Τριφόνοφ αρκούν για να αμφισβητήσουν το πολιτικό status quo στη Βουλγαρία μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν στείλει την μπάλα στο τερέν τού νυν πρωθυπουργού Μπορίσοφ, ο οποίος αν θέλει να παραμείνει… νυν θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας είτε με τον 54χρονο περφόρμερ και σόουμαν είτε με κάποια από τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα (σ.σ. το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το φιλελεύθερο Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες, τη δεξιά συμμαχία «Δημοκρατική Βουλγαρία» και τη συμμαχία της κεντροαριστεράς «Έξω η Μαφία») που υπερέβησαν το εκλογικό πλαφόν του 4%.

Στο φτωχότερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επέλαση του κορωνοϊού έχει κάνει τα πράγματα δυσκολότερα, με τη βαλκανική χώρα των 7.000.000 κατοίκων να μετρά περίπου 14.000 νεκρούς. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά το κλείσιμο της κάλπης, και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, ο Μπόικο Μπορίσοφ πρότεινε η καινούργια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να είναι διακομματική και να συμμετέχουν σε αυτήν τεχνοκράτες. «Προτείνω ειρήνη – ας αξιοποιήσουμε τους ειδικούς (…) και ας αντιμετωπίσουμε την πανδημία, ώστε να μπορούμε να ατενίσουμε ξανά το μέλλον με αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της βουλγαρικής κεντροδεξιάς. Ωστόσο, το πόση ειρήνη θέλει ο Μπορίσοφ ελέγχεται ως ανακριβές, ειδικά μετά το βιντεάκι που πόσταρε στον λογαριασμό του στο Facebook, όπου απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων είπε: «Δεν έχετε καμιά εμπειρία, δεν έχετε ανθρώπους, πρέπει να μάθετε, αλλά έχετε τεράστιες δυνατότητες». Ίσως αυτή η αλαζονική στάση του Μπορίσοφ είναι κι ένα στοιχείο που ενισχύει τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών στη Βουλγαρία ότι δεν θα αποφευχθεί τελικά η διεξαγωγή νέων εκλογών.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ελέω κορωνοϊού η ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής διεξήχθη με πολλούς περιορισμούς και… καινοτομίες, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα που είχε δοθεί στους εκλογείς να ψηφίζουν κατ’ οίκον, με τις κάλπες να μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι, σε περιοχές οι οποίες τελούν σε καραντίνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα