«Το ποσοστό της ανεργίας ‘τραβάει χειρόφρενο’»

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάνης Βρούτσης, σημειώνοντας πως «όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το 2013 το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιείται, ‘τραβάει χειρόφρενο’».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, αν συνεχιστεί η περαιτέρω μείωση των στρεβλώσεων και η τόνωση των επενδύσεων, θα αρχίσει έπειτα από 60 συνεχόμενους μήνες ανοδικής τάσης της ανεργίας η σταδιακή αποκλιμάκωση της από το 2014, ενδεχομένως και εντός του 2013.

«Μια σειρά από επίσημα στοιχεία και από διαφορετικές πηγές μάς επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοδική εξέλιξη της ανεργίας διακόπτεται», επεσήμανε ο υπουργός, εξηγώντας πως οι εξελίξεις αυτές δεν είναι η απατηλή και περιστασιακή έκφραση μιας ευνοϊκής συγκυρίας, αλλά «το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης και συστηματικής προσπάθειας, η οποία κατά κύριο λόγο βασίστηκε στις θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού».

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης που απευθύνονται σε 120.000 άνεργους νέους, ο Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη παρέμβαση αυτού του είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και χαρακτήρισε «προμετωπίδα των δράσεων» την πρωτοβουλία «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» για 45.000 άνεργους νέους. Αναφερόμενος, τέλος, στο νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού επεσήμανε ότι «ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων γίνεται ακόμη περισσότερο κρίσιμος και αποφασιστικός, γιατί έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την αντιπροσωπευτική τους βάση και να εμπλουτίσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο».

«Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να λειτουργήσουν με ωριμότητα, συνεκτιμώντας με ρεαλισμό τις πραγματικές παραμέτρους της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, και όχι ‘κρυβόμενοι’ πίσω από το κράτος, στο οποίο έστελναν συχνά το ‘λογαριασμό’ στο παρελθόν», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Διαβάστε επίσης