Το πρωτάθλημα διακόπτεται μόνο όταν υπάρχει… κίνδυνος να το πάρει ο Ολυμπιακός!

Άπειρες φορές ο Στ. Κοντονής είχε προχωρήσει στη λήψη του μέτρου της διακοπής γιατί έκρινε ότι με τα επεισόδια που είχαν γίνει συνέτρεχαν λόγοι ασφαλείας, όμως όλες οι αποφάσεις του ήταν τυχαίως… εις βάρος των «ερυθρόλευκων», κάτι που ο Βασιλειάδης δεν τολμά να κάνει όσο ο ΠΑΟΚ πλησιάζει προς τον τίτλο…

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά αποφασίζει η Πολιτεία πότε θα διακόπτει το ελληνικό πρωτάθλημα σε περιπτώσεις σοβαρών επεισοδίων, αλλά και πότε θα φοβίζει τις ελληνικές ομάδες με την… κλήση του μπαμπούλα της FIFA και την απειλή του GREXIT.

Επί θητείας Σταύρου Κοντονή η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν ουσιαστικά η συνήθης λύση. Επί των ημερών του Ζακυνθινού πολιτικού, το πρωτάθλημα είχε διακοπεί πολλές φορές και έτυχε να είναι επί… αγωνιστικής κυριαρχίας του Ολυμπιακού.

Αντιθέτως, κι ενώ πέρσι το πρωτάθλημα διακόπηκε ξανά μετά την είσοδο του οπλισμένου Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα στον αγώνα με την ΑΕΚ, φέτος στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν την περασμένη βδομάδα στο ΟΑΚΑ, αλλά και άλλες φορές στη διάρκεια της φετινής περιόδου δεν κρίθηκε σκόπιμο από την κυβέρνηση να γίνει κάτι τέτοιο… 

Ας θυμηθούμε τι έγινε στο παρελθόν…

Η πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 2015. Το ματς Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός δεν διεξήχθη καθώς φωτοβολίδα χτύπησε τον Φινμπόγκασον στο πόδι. Aκολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια εντός του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού και σε αστυνομικές δυνάμεις, μόλις ο διαιτητής Παππάς αποφάσισε να μη διεξαχθεί το ντέρμπι.

Τότε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, ανέβαλε για μια αγωνιστική το πρωτάθλημα και οι δύο επόμενες αγωνιστικές έγιναν χωρίς θεατές.

Η συνέχεια δόθηκε στις 3 Μαΐου 2016, με τον Κοντονή να… κηρύσσει τη διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ μετά τα επεισόδια στο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό όταν οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν με 2-1.

Ανακοινώθηκε αρχικά η οριστική διακοπή του Κυπέλλου, αλλά τελικά μετά από ένα μήνα ο υπουργός έδωσε τη δυνατότητα να γίνει ο τελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Τότε είχε ορίσει ο ίδιος τους επόπτες, προανήγγειλε ότι θα γίνει το ματς με μαθητές, μετά έμαθε ότι είναι κλειστά τα σχολεία και τελικά, το ματς έγινε με 200 επίλεκτους από εδώ και 200 από εκεί, με μαυρισμένους από ηλιοθεραπεία τους παίκτες του Ολυμπιακού, λόγω απραξίας, ενώ οι συνάδελφοί τους έπαιζαν στα πλέι οφς.

Το επόμενο «χτύπημα» Κοντονή ήρθε στις 18 Αυγούστου του 2016. Τότε ανέβαλε την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου και αφού προηγουμένως είχαν δρομολογηθεί όλες οι συνθήκες ώστε να εφαρμοστεί σκληρό Μνημόνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο με διορισμένη διοικούσα επιτροπή από τη FIFA και την UEFA.

Τον Νοέμβριο του 2016 ο εμπρησμός στο σπίτι του αρχιδιαιτητή, Γιώργου Μπίκα, είχε ως αποτέλεσμα τη νέα διακοπή του πρωταθλήματος από τον Σταύρο Κοντονή. Δεν έγιναν αγώνες για μία αγωνιστική.

Από τότε και με τον Ολυμπιακό πλέον να μην είναι στην κορυφή, χρειάστηκε να φτάσουμε σε είσοδο με όπλο στον αγωνιστικό χώρο για να θεωρηθεί αναγκαία η διακοπή του πρωταθλήματος.

Επί θητείας του Γ.Βασιλειάδη το πρωτάθλημα διακόπηκε μία φορά.

Ήταν τον Μάρτιο του 2018, όταν με απόφαση του νυν υφυπουργού Αθλητισμού, είχαμε διακοπή του πρωταθλήματος.

«Η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη, να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα», ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση του Βασιλειάδη.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε θέσει στις ομάδες πριν από ένα χρόνο ορισμένες απαράβατες προϋποθέσεις για να άρει τη διακοπή του πρωταθλήματος.

  1. Σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια μίας αγωνιστικής περιόδου, οπαδοί μιας ομάδας προκαλέσουν φαινόμενα βίας, ήτοι α) είσοδο οπαδών στον εν γένει χώρο του γηπέδου ή/και στις κερκίδες και στα αποδυτήρια ή/και στον αγωνιστικό χώρο ή/και συμπλοκές εντός αγωνιστικού χώρου με οποιαδήποτε αφορμή, για τρεις φορές, ή β) την πειθαρχική τιμωρία των ομάδων τους με βάση την εν γένει έκνομη βίαιη συμπεριφορά οπαδών τους, τουλάχιστον τέσσερις φορές, τότε η ομάδα θα τιμωρείται με ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής και υποβιβασμό.

Η ανωτέρω ρύθμιση θα ξεκινήσει να ισχύει από την αγωνιστική περίοδο 2018-19 και εφεξής, με τροποποίηση των ρυθμίσεων αδειοδότησης, τόσο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, όσο και της ΕΠΟ.

  1. Σε περίπτωση δυσφημιστικών δηλώσεων από αξιωματούχους που υποδαυλίζουν φαινόμενα βίας και πραγματοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο, για παράδειγμα σε ΜΜΕ ή social media, τότε θα τιμωρείται η ομάδα τους.
  2. Η ευθύνη για τη φύλαξη των αγώνων, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα περιέρχεται εξ ολοκλήρου στις ΠΑΕ και η αστυνομία μένει εκτός γηπέδων.
  3. Καταργείται το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ως τρίτος βαθμός των πειθαρχικών αδικημάτων.

Τότε ο Βασιλειάδης, έλεγε: «Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στους κανόνες ασφαλείας για το ποιος έχει την ευθύνη. Ακούμε διαρκώς για την αστυνομία, για τον ένα ή τον άλλο. Από την πόρτα του γηπέδου και μέσα, την αποκλειστική ευθύνη θα την έχουν οι ΠΑΕ. Ό,τι γίνεται στην Ευρώπη να ισχύσει κι εδώ. Πώς είναι δυνατό στα ευρωπαϊκά γήπεδα να εφαρμόζονται όλα αυτά χωρίς προβλήματα κι εδώ να ισχύουν άλλα πράγματα;»

Ένα χρόνο μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα