Το πρωτάθλημα που χάθηκε στη… σκόνη

Από κάποιον Σκουτέρη εξαρτάται ο τίτλος

Με τυμπανοκρουσίες εγκαινιάστηκε το διανυόμενο πρωτάθλημα, καθώς η καλοκαιρινή αλλαγή στη διοίκηση της ΕΠΟ και η παρουσία της FIFA και της UEFA προπαγανδίστηκε πως αποτελούσαν τα εχέγγυα, ώστε οι φίλαθλοι ν’ απολαύσουν κάτι… διαφορετικό.

Αυτό που είχαν ξεχάσει να τους πουν, είναι πως το διαφορετικό θα ήταν προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο, όπως προσδοκούσαν. Το μόνο που καταγράφεται στα θετικά της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, είναι ότι τρεις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο, καθώς τον μόνιμο τα τελευταία χρόνια πρωταθλητή Ολυμπιακό πλαισίωσαν στη μάχη της κορυφής η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.

Η περασμένη σεζόν έκλεισε με τις χειρότερες μνήμες από τον τελικό της ντροπής στον Βόλο, όπου η τότε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ τα έκανε μαντάρα οργανωτικά. Το ανελέητο ξύλο μεταξύ οπαδών των φιναλίστ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και η ανάδειξη κυπελλούχου με γκολ οφσάιντ  μετέτρεψαν τη γιορτή σε πόλεμο με θύμα το ποδόσφαιρο. Ο ρέφερι Κομίνης εμπιστεύτηκε τον συνεργάτη και φίλο του από τη Θεσπρωτία βοηθό Καλφόγλου, που δεν είδε ότι ο Ενρίκε ήταν σε θέση οφσάιντ.

Η αλλαγή φρουράς, έστω και με περιπετειώδη τρόπο λόγω των… έξωθεν παρεμβάσεων, δεν έφερε την άνοιξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τον Βαγγέλη Γραμμένο στην προεδρία της ΕΠΟ και το δίδυμο Γιώργου Στράτου – Βασίλη Γκαγκάτση με τις ιδιότητες προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στη Super League, το ποδόσφαιρό μας κατέληξε στα τάρταρα.

Η διακοπή του πρωταθλήματος από τον υφυπουργό Αθλητισμού μετά την εισβολή του αφεντικού του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ήταν η κορυφή του παγόβουνου στα όσα διαδραματίζονται την τρέχουσα περίοδο. Το πρωτάθλημα μπορεί να συνεχίζεται με… δεσμεύσεις των ΠΑΕ για Πειθαρχικό Κώδικα με αυστηρότερες ποινές, όμως όσοι έχουν στοιχειωδώς ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, αντιλαμβάνονται ότι τελικά το παραμύθι που πρωταγωνίστησε ακόμη και στο Grexit δεν είχε δράκο.

Το ματς που για πολλούς θα έκρινε τον τίτλο δεν έληξε ποτέ, καθώς ακόμη γίνεται συζήτηση αν ο Μαουρίτσιο, που ήταν σε θέση οφσάιντ, επηρέαζε τη φάση στο γκολ του Βαρέλα, όπως υπέδειξε ο βοηθός Ποντίκης στον ρέφερι Κομίνη. Οι εικόνες με το όπλο του Ιβάν Σαββίδη έκαναν τον γύρο του κόσμου και πλέον αναμένονται οι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων για τις επιπτώσεις που θα έχει ο «δικέφαλος του βορρά».

Η Τούμπα… άνοιξε για τους φιλάθλους αυθημερόν, καθώς ξημερώματα βγήκε η απόφαση-μνημείο του Δημήτρη Σκουτέρη που ανέτρεπε την πρωτόδικη ετυμηγορία για τα όσα έγιναν στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού.

Η αφαίρεση τριών βαθμών και δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στον «δικέφαλο του βορρά» για το ρολό χαρτί που δέχτηκε στο κεφάλι ο προπονητής του Ολυμπιακού Όσκαρ Γκαρθία, εξαφανίστηκε ως διά μαγείας. Εισιτήρια είχαν θεωρηθεί από την Εφορία κι έτσι η Τούμπα φιλοξένησε με κόσμο το ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ.

Τα πράγματα και θαύματα στον χώρο της αθλητικής Δικαιοσύνης δεν εξαντλήθηκαν στα δύο συγκεκριμένα παιχνίδια. Η άσεμνη χειρονομία του Ισπανού προπονητή της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, στο «Απόστολος Νικολαΐδης», τιμωρήθηκε με 15 ημέρες απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους σε πρώτο βαθμό, αλλά στο εφετείο έγινε… 45.

Στο ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ που δεν άνοιξε μύτη, μετά τη λήξη κι ενώ άπαντες οι πρωταγωνιστές είχαν πάει στα αποδυτήρια, μια χούφτα οπαδών του Ολυμπιακού εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ. Στον Ολυμπιακό που είχε χάσει το ματς, επιβλήθηκε ποινή δύο αγωνιστικών και αφαίρεση τριών βαθμών.

Η υπόθεση εκκρεμεί στο διαιτητικό δικαστήριο, ωστόσο στην Πειθαρχική Επιτροπή και την Εφέσεων η ετυμηγορία ήταν καταδικαστική για τον Ολυμπιακό. Αυτό όμως που εξέθεσε τα δικαιοδοτικά όργανα ήταν οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του περίφημου πλέον τακτικού δικαστή Δημήτρη Σκουτέρη, ο οποίος εξελίχθηκε σε εφευρέτη για να δώσει βαθμούς στον ΠΑΟΚ και ν’ ανοίξει την Τούμπα. Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο Σκουτέρης αποφάνθηκε ότι η αφαίρεση βαθμών και η τιμωρία έδρας ισχύει μόνο όταν «υπάρξει οριστική διακοπή αγώνα». Συνεπώς, είναι… ξεκάθαρο πως το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ διακόπηκε. Πέραν αυτού ο αθλητικός δικαστής δεν θυσίασε ούτε την παρέλαση και τον μπακαλιάρο για χάρη της ταχύτερης έκδοσης απόφασης. Από τις 13 Φεβρουαρίου που είχε ανακοινωθεί η ποινή σε πρώτο βαθμό (το ματς είχε γίνει στις 4 Φεβρουαρίου), φθάσαμε στις 26 Μαρτίου προκειμένου να γίνει γνωστή η ετυμηγορία του Εφετείου. Για γέλια και για κλάματα, δηλαδή.

Οι βαθμοί πάνε κι έρχονται με βάση τις αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης και… κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσους τελικά πόντους έχει κάθε ομάδα.

Επεισόδια δεν έγιναν όμως μόνο στο «Καραϊσκάκη». Στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ οι οπαδοί της «Ένωσης» συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στην κερκίδα. Ο Ολυμπιακός έκανε καταγγελία και ζήτησε να αφαιρεθούν βαθμοί από την ΑΕΚ και να τιμωρηθεί η έδρα της. Η καταγγελία έπεσε στο κενό, όπως και αυτές σε βάρος του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του στους αγώνες με τον ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας και τον Ολυμπιακό έξω από το γήπεδο της Τούμπας. Όλες οι «ερυθρόλευκες» καταγγελίες έπεσαν στο κενό.

Η Αστυνομία δεν είδε τίποτα στους Ζωσιμάδες, όπου οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πριν από την έναρξη του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα έσπασαν το λουκέτο στη Θύρα 4, μπήκαν χωρίς εισιτήρια και προκάλεσαν καταστροφές. Επίσης εξαφανίστηκαν τα όσα έγιναν μετά τη λήξη του αγώνα Αστέρα Τρίπολης-ΠΑΟΚ, με συμπλοκές ανάμεσα σε παράγοντες και ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης επιτέθηκε στον Νίκο Καλτσά του Αστέρα κι έγινε το «έλα να δεις». Ο Μανώλης Μπέρτος έριξε στο έδαφος τον τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου όρμησε κατά του μπακ των Αρκάδων. Οι ποινές χάθηκαν στον δρόμο, καθώς ο μόνος που κλήθηκε σε απολογία ήταν ο… φροντιστής του ΠΑΟΚ, Ι. Μελετλίδης.

Το παράλληλο πρωτάθλημα βγάζει πρωταθλητές, μοιράζει ευρωπαϊκά εισιτήρια και καθορίζει τις εξελίξεις. Ανάλογα με τη βούληση των δικαιοδοτικών οργάνων και τα στοιχεία που προσφέρουν οι φορείς που άλλη φορά βλέπουν και άλλη όχι, θα καταρτιστεί η βαθμολογική κατάταξη.

Τα επεισόδια στο πρωτάθλημα έδωσαν και πήραν, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων έγινε λόγω του φρούτου της απαγόρευσης μετακίνησης, δίχως οπαδούς των φιλοξενουμένων.

Η διαιτησία προσέφερε πολλές χιλιοτραγουδισμένες αποφάσεις, όχι μόνο στους μεγάλους η φωνή των οποίων ακούγεται πολύ δυνατά, αλλά και στους μικρομεσαίους που έβγαζαν τη μια ανακοίνωση μετά την άλλη.

Η παραδοχή αποτυχίας ήλθε με τις αποφάσεις αντικατάστασης των Ελλήνων στελεχών της ΚΕΔ με ξένους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Χέρμπερτ Χούμπελ είχε προαναγγείλει στο υπόμνημα που παρέδωσε στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο την 1η Φεβρουαρίου, ότι θα υπάρξει άμεση προσθήκη δύο ακόμη στελεχών από το εξωτερικό στην ΚΕΔ.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Βίτορ Μανουέλ Μέλο Περέιρα, μετά τις φωνές του Ολυμπιακού, όρισε τον Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν ως νέο μέλος της ΚΕΔ στη θέση του Μιχάλη Κουκουλάκη, με συν-υπευθυνότητα για τον ορισμό των διαιτητών και των αξιωματούχων αγώνων για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και το Κύπελλο Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ βρισκόταν προ των πυλών ορισμού ενός επιπλέον αλλοδαπού μέλους στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, αλλά τον πρόλαβε η διακοπή του πρωταθλήματος.

Οι αρχές κοιμούνται

Οι σκανδαλώδεις αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης, τα επεισόδια εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων, τα αλλοπρόσαλλα διαιτητικά σφυρίγματα, αλλά κυρίως η ανοργανωσιά και η έλλειψη πρωτοβουλιών οδήγησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σημείο μηδέν.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος είχε μια άβουλη παρουσία και αντί να βγει μπροστά με τους συνεργάτες του, παρακολουθούσαν απλά τα γεγονότα να εκτυλίσσονται μπροστά τους και με τον πονοκέφαλο του τελικού Κυπέλλου να δυναμώνει, ειδικά αν σε αυτόν φθάσουν ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Η έδρα της… γιορτής του ποδοσφαίρου έχει προβλεφθεί στο ΟΑΚΑ, εκτός αν… αποφασίσει διαφορετικά η επιτροπή Κυπέλλου.

Η εθνική ομάδα έφυγε απ’ το «Καραϊσκάκη», με τα λόγια μετακόμισε στην Τούμπα και με τα… έργα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι κανονισμοί έγιναν λάστιχο και μοιραία όταν οι κανόνες δεν είναι αυτοί που επιβάλλουν η FIFA και η UEFA, οι όροι του παιχνιδιού προκαλούν φωνές και ψίθυρους.

Στις 24 Αυγούστου 2017, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ η κατεπείγουσα απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της Ομοσπονδίας να τροποποιήσει το άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα και ειδικότερα την παράγραφο 4, ώστε να περιλάβει στις παραβάσεις που ελέγχονται πειθαρχικά τα επεισόδια στις εξέδρες και τον εν γένει χώρο των γηπέδων. Ο τροποποιημένος Πειθαρχικός Κώδικας δημοσιεύεται με τη νέα του μορφή δύο μήνες σχεδόν μετά την τροποποίηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, που έγινε στις 30/6/2017.

Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, που εκλέχθηκε στις 18 Αυγούστου 2017, ανακάλυψε ότι είχε «παραλειφθεί» η πειθαρχική διαδικασία (και οι αναλογούσες ποινές) για επεισόδια που εξελίσσονταν στις εξέδρες και τον εν γένει χώρο του γηπέδου. Μπορεί η κυβερνητικά υποταγμένη Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας, υπό τον καθηγητή Νομικής και ειδικό σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου Γιάννη Δρόσο, να διατείνονταν πως είχε ολοκληρώσει την καθοδηγημένη διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών, αλλά μόνο όταν προκλήθηκε θόρυβος από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ανακαλύφθηκε η παράλειψη.

Η συγκεκριμένη παράλειψη καταργούσε ένα σημαντικότατο κεφάλαιο των όρων και προϋποθέσεων αντιμετώπισης των εκδηλώσεων βίας στα ελληνικά γήπεδα, καθώς ήταν  και στατιστικά δεδομένο πως τα περισσότερα από αυτά εκδηλώνονται στις εξέδρες ή στις εισόδους του γηπέδου που αντιστοιχούν στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, γενικότερα στον περιβάλλοντα χώρο. Η σέντρα του πρωταθλήματος έγινε με την «παράλειψη» αυτή σε ισχύ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αναζήτησε αυστηροποίηση των ποινών. Όταν οι φορείς με την προχειρότητά τους φρόντιζαν να μην ισχύσουν όσα διεθνώς έχουν καθιερωθεί εδώ και 15 χρόνια, δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία.

Ως γνωστόν, δεν επιτρέπονται τροποποιήσεις κανονισμών μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και, αν γίνουν, εφαρμόζονται από την επόμενη σεζόν. Έτσι εφευρέθηκε η… ευθύνη της FIFA, την οποία κανείς δεν θα μπορούσε ν’ ακουμπήσει. Στην ΕΠΟ ανακάλυψαν την πυρίτιδα και την απαίτηση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, με την οποία ήταν αναγκασμένοι να συμμορφωθούν. Στον Πειθαρχικό Κώδικα παρουσιάζεται η ανενεργή διάταξη για τα επεισόδια που ξέχασαν να περιλάβουν στις τροποποιήσεις Δέδες και Δρόσος. Τα όσα έγιναν δεν απασχόλησαν ούτε την Επιτροπή Δεοντολογίας της Ομοσπονδίας, ούτε την Πολιτεία… Τότε, σιγή ασυρμάτου. Τώρα, μας φταίνε όλα.

 

 Χάθηκε η Κεντρική Διαχείριση

 Η Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος αποτελεί παρελθόν. Ο πρόεδρος της διοργανώτριας Γιώργος Στράτος και ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Γκαγκάτσης, ως κυρίαρχοι του παιχνιδιού, άφησαν τις εξελίξεις να οδηγηθούν στο σημείο μηδέν. Δίχως προφανώς να έχουν αντιληφθεί την κατάσταση της τηλεοπτικής αγοράς και κυρίως την καταρράκωση του προϊόντος που προσφέρουν, δεν πήραν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε να μη χαθεί το οξυγόνο του πρωταθλήματος.

Η Super League περνάει σε μια άλλη εποχή, στην οποία κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις NOVA και ΠΑΕ. Οι μικρομεσαίες ομάδες που θα μείνουν εκτός νυμφώνος θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή, κάτι που έχει επιπτώσεις και στην εικόνα του πρωταθλήματος.

Όταν έγιναν προτάσεις για μείωση των ομάδων, πλέι οφ με τη συμμετοχή του πρώτου και πλέι άουτ, στη Super League λειτούργησαν συντεχνιακά ώστε να προστατέψουν τα μικροσυμφέροντα κάποιων ΠΑΕ. Σήμερα τρέχουν, αλλά δεν θα φτάσουν όλοι στον τερματισμό.

Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός είναι μεγέθη που δεν χάνονται. Όταν ήδη η NOVA έχει κλείσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της πλειοψηφίας των ομάδων για την επόμενη περίοδο, το δίδυμο της Super League αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για… κεντρική διαχείριση στην Cosmote.

Ερασιτεχνισμοί έβαλαν φωτιά

 Οι ερασιτεχνισμοί της Super League καταγγέλθηκαν απ’ τον Ολυμπιακό. Οδηγηθήκαμε στο σημείο ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης να γίνονται συνεδριάσεις των μελών του Συνεταιρισμού μετά από καταγγελίες, αντί να συγκληθούν άμεσα τα όργανα.

Ο Ολυμπιακός κατήγγειλε το δίδυμο Στράτου – Γκαγκάτση, με υπερβολική καθυστέρηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο λαλίστατος, σε άλλες περιπτώσεις, Πρόεδρος της SUPER LEAGUE, έχει μείνει σιωπηλός και άπρακτος, μπροστά στα φαινόμενα του τραυματισμού του προπονητή της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο με όπλο, τα οποία απαξιώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και διασύρουν την χώρα μας διεθνώς. Η άμεση αντίδραση των διεθνών ποδοσφαιρικών θεσμών, όπως το ECA, εκθέτει ακόμη περισσότερο το προεδρείο της SUPER LEAGUE και αποδεικνύει την απραξία και την ανικανότητά του».

Ο Ολυμπιακός στο και ένα έκρινε ότι «τόσο ο διακοσμητικός Πρόεδρος της SUPER LEAGUE, όσο και ο παρανόμως διορισθείς και ασκών τα καθήκοντά του, Βασίλης Γκαγκάτσης, δεν μπορούν πλέον να εκπροσωπούν την SUPER LEAGUE».

Οι παρατηρητές της διοργανώτριας στα κρίσιμα παιχνίδια αποδείχθηκαν θεατές. Δεν μερίμνησαν για την ομαλή διεξαγωγή τους, δεν πήραν τα μέτρα που έπρεπε, κι έτσι το πρωτάθλημα πήρε φωτιά δίχως να υπάρχουν πυροσβέστες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα