Το πρώτο ελληνικό rapid test για τον κορωνοϊό – Ποιοι το υλοποίησαν

Γεγονός είναι το πρώτο ελληνικό τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού (rapid antigen test).
Πρόκειται για δράση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αξίας περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

Μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας («patent pending») στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται πλέον στη φάση αναζήτησης εταιρείας η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης («strip») για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου («rapid antigen test»), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.

Οι φορείς που υλοποιούν την δράση είναι οι εξής:

Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας επεσήμανε: «Σήμερα σημειώνεται μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε την παραγωγή του «ελληνικού τεστ» ως εργαλείου εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση.

Ενός τεστ που θα δύναται εντός ολίγων λεπτών και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι.

Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και δικαίωση για την Εμβληματική Δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων που πρέπει να το αξιοποιήσουμε τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς.

Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία και όπως είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την έναρξη των εργασιών της Εμβληματικής Δράσης «είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά σε επίπεδο εγχώριας έρευνας στην αντιμετώπιση της μάχης κατά του κοροναϊού».

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη για τον συντονισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο έργο και φυσικά τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, Αθανάσιο Κυριαζή και τα στελέχη της ΓΓΕΤ για την καθοδήγηση και τους συνεργαζόμενους φορείς.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Επιστημονική Ομάδα, τον Επικεφαλής των Ερευνών, Βασίλη Γοργούλη και φυσικά όλες και όλους τους συμμετέχοντες στην δράση. Θερμά συγχαρητήρια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα