«Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης, θα αποκατασταθεί εν καιρώ»

Για το εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε πλήρως από τις ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη, μίλησε στον τ/σ ΣΚΑΙ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«H Αρπαγή της Περσεφόνης απεικονίζεται στα αττικά αγγεία από τον 5ο αιώνα. Στην αγγειογραφία είναι πολύ γνωστή η παράσταση. Ζωγραφικά την έχουμε στις Αιγές με την καταπληκτική τοιχογραφία της Αρπαγής της Περσεφόνης και τώρα στον τάφο της Αμφίπολης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενη για το φθαρμένο τμήμα, η κα Μενδώνη απάντησε ότι έχουν βρεθεί κομμάτια και μάλιστα «κάποια κομμάτια είναι και πολύ μεγάλα της τάξεως των 20 εκατοστών, ενώ με το κοσκίνισμα των χωμάτων που ολοκληρώθηκε χθες, συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος αριθμός ψηφίδων. Από κει και πέρα, παρά το γεγονός ότι ξέρουμε την παράσταση -επομένως, υπάρχει ένας οδηγός για την αποκατάσταση- αυτό είναι μία διαδικασία, ειδικά για τις μεμονωμένες ψηφίδες που θα κρατήσει αρκετό καιρό για να μπορέσουμε να το αποκαταστήσουν οι συντηρητές. Βεβαίως, όσοι είδαν όλη την ποσότητα από το φθαρμένο τμήμα είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι μεγάλο μέρος της παράστασης θα αποκατασταθεί».

Τέλος, όσον αφορά στη χρονολόγηση του μνημείου επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «οι ανασκαφείς που είναι οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι για τη χρονολόγηση του μνημείου θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται η αρχική τους προσέγγιση στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι.π.Χ.».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα