Το “ξαδερφάκι” του Έμπολα εμφανίστηκε στη Γκάνα – Δύο νεκροί από τον ιό Μάρμπουργκ

Συναγερμό σήμαναν οι Αρχές της Γκάνα μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα και προκαλεί αιμορραγικό πυρετό

Σύμφωνα με τις Αρχές οι δύο ασθενείς, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της περιοχής Ασάντι στη νότια Γκάνα, πέθαναν πρόσφατα. Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν απ’ αυτούς και εστάλησαν στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Σενεγάλη βγήκαν θετικά στον ιό Μάρμπουργκ, που έχει ποσοστό θνητότητας έως και 88%. «Είναι η πρώτη φορά που η Γκάνα επιβεβαιώνει κρούσματα του ιού Μάρμπουργκου», ανέφερε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της χώρας, Πάτρικ Κούμα Αμποάγκιε.

O ιός Μάρμπουργκ μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη «φρουτο-νυχτερίδων» (fruit bats) και διασπείρεται μεταξύ των ανθρώπων, μέσω σωματικών υγρών. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον Μάρμπουργκ, που είναι σχεδόν εξίσου θανατηφόρος με τον Έμπολα και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες, εμετούς και εσωτερικές και εξωτερικές αιμορραγίες. Γιατροί σημειώνουν, πάντως, ότι εάν ένας ασθενής πίνει πολύ νερό ή ξεκινά θεραπεία για συγκεκριμένα συμπτώματα, αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του.

Αξιωματούχοι Υγείας της Γκάνας ανέφεραν ότι 98 άτομα, που ταυτοποιήθηκαν ως στενές επαφές των δύο ασθενών, τέθηκαν σε καραντίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας του Μάρμπουργκ στη Γκάνα σημειώνοντας ότι οι Αρχές της χώρας αντέδρασαν γρήγορα – «ένα ευχάριστο νέο καθώς ο Μάρμπουργκ μπορεί εύκολα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο». Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η Γουινέα είχε επιβεβαιώσει ένα κρούσμα του Μάρμπουργκ τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ ξεσπάσματα στην Αφρική είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και στην Ανγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.

Οι Αρχές της Γκάνα κάλεσαν τον πληθυσμό να αποφεύγει σπηλιές όπου ζουν αποικίες νυχτερίδων και να μαγειρεύει επιμελώς τα γεύματα πριν την κατανάλωσή τους, ενώ όσοι ήλθαν σε επαφή με κρούσματα – ανάμεσά τους και υγειονομικοί – καλούνται να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα