Το ράλι τιμών στο φυσικό αέριο έκαναν… πύραυλο τα κέρδη της Gazprom

Ο ρωσικός κολοσσός "έγραψε" καθαρά κέρδη ύψους 7,8 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021

Καθαρά κέρδη ύψους 7,8 δισ. δολαρίων (581,8 δισ. ρουβλίων) “έγραψε” ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom στη διάρκεια του γ’ τριμήνου του τρέχοντος έτουςενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η εταιρεία αναμένει ακόμα υψηλότερα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους του άλματος στην κερδοφορία της Gazprom σημειώνεται ότι το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 η εταιρεία είχε καταγράψει ζημίες ύψους 251 δισ. ρουβλίων.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή αερίου της στην Ευρώπη και άλλες περιοχές κατέγραψε άλμα στα 313,40 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το τρίτο τρίμηνο από 117,2 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την Gazprom, τα έσοδά της για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν στα 2,4 τρισεκ. ρούβλια, επίσης τριμηνιαίο επίπεδο ρεκόρ, από 1,4 τρισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο λόγος που τα κέρδη της Gazprom έγιναν… πύραυλος οφείλεται στο ράλι τιμών στο φυσικό αέριο. Οι τιμές αερίου έχουν καταγράψει άλμα λόγω της περιορισμένης προσφοράς εν μέσω ευρείας οικονομικής ανάκαμψης — σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη, βασική πηγή εσόδων για την Gazprom.

Ορισμένοι πολιτικοί και ειδικοί έχουν κατηγορήσει την ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία ότι δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες αερίου για να αποκλιμακωθεί η κρίση. Η εταιρία υποστηρίζει ότι τηρεί όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την τροφοδοσία.

«Προφανώς η τιμή των προμηθειών μας προς την Ευρώπη θα είναι σημαντικά υψηλότερη το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στα ετήσια αποτελέσματα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Φάμιλ Σαντίγκοφ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα