Το σαράκι της ακρίβειας τρώει πολιτικό κεφάλαιο από την κυβέρνηση

Η έκκληση Σκυλακάκη και το «ουκ αν λάβοις» των εμπόρων

Σε μεγαλύτερο πρόβλημα φθοράς από το αυτονόητο της λαϊκής δυσαρέσκειας μπορεί να εξελιχθεί το θέμα της ακρίβειας για το Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό διότι όσες πυροσβεστικές παρεμβάσεις κι αν κάνει το υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν δύο  παράμετροι που δεν εγγυώνται το καλό αποτέλεσμα.

Η μία παράμετρος είναι πως παρά τις επιδοματικές πολιτικές που έχουν αποφασιστεί η τελική «σούμα» για τον μέσο καταναλωτή είναι ότι ακριβοπληρώνει το καλάθι των βασικών αναγκών και υπηρεσιών και η κρατική στήριξη έρχεται με χρονοκαθυστέρηση. Λόγου χάριν οι προαναγγελθείσα επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αρχίσει να φαίνεται στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα ξεκινήσουν να εκδίδονται από το τέλος Νοεμβρίου.

Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ποντάρει στους έστω και κατ’  ευφημισμό κοινωνικούς της εταίρους, εν προκειμένω στον εμπορικό κόσμο, ότι αυτοί θα λειτουργήσουν ως κυματοθραύστης του κύματος της ακρίβειας πριν αυτό κάνει… λούτσα  τους καταναλωτές.

Δεν είναι κρυφό αυτό το «θέλω» της κυβέρνησης και μάλιστα εκφράστηκε εκ νέου από τα χείλη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη που κάλεσε τους επιχειρηματίες να δείξουν αυτοσυγκράτηση στη μεταφορά του αυξημένου κόστους στις τιμές καταναλωτή και να μην παρασυρθούν στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών. Κρυφή δεν είναι ωστόσο ούτε η απάντηση των εμπόρων στην κυβερνητική έκκληση καθώς διαμηνύουν ότι έχουν ήδη απορροφήσει πολλές από τις ανατιμήσεις όλων των προηγούμενων ετών και πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν.

Οι έμποροι στην πλειοψηφία τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων επικαλούνται τα ευρήματα πρόσφατη έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω μονάδων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν μειωμένη ή/και καθόλου ρευστότητα είναι μεγάλα, με μία στις 5 επιχειρήσεις (21,4%) να μην διαθέτουν καθόλου ρευστότητα και 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (42,4%) να έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι δίχως επαρκή ρευστότητα ο εμπορικός κόσμος όχι μόνο δεν μπορεί να… ικανοποιήσει το «αίτημα» της κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών, αλλά ούτε να αποφύγει το οριστικό «λουκέτο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα