Το Σάββατο στις 11 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών

Στις 3 Μαΐου η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη- Οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών στα ΜΜΕ

Το Σάββατο 22 Απριλίου στις 11:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα ζητήσει το κλείσιμο της Βουλής ενόψει των εκλογών 2023.

Τυπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικαλεστεί εθνικό θέμα μείζονος σημασίας καθώς οι εκλογές γίνονται μερικές εβδομάδες πριν την λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής το οποίο θα θυροκολληθεί στο περιστύλιο. Με την θυροκόλλησή του, ξεκινά αμέσως η προεκλογική περίοδος.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, στην τελευταία του ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ΠτΔ θα είναι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Παράλληλα σημείωσε ότι την 21η Μαΐου θα κριθεί ποιος θα είναι πρωθυπουργός και ποιος θα κυβερνήσει. «Αν θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε ή αν θα επιστρέψουμε σε μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την επίσημη προκήρυξη των εκλογών την προανήγγειλε χθες από την Κέρκυρα κατά την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος ο πρωθυπουργός. «Αναλογιστείτε το αποτύπωμα του έργου που θέτουμε στην κρίση των πολιτών και έγινε την προηγούμενη τετραετία. Μια κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν έκρυψε τις αδυναμίες και αναγνώρισε τα λάθη της. Έτσι θα προσέλθουμε στην προεκλογική περίοδο που θα ξεκινήσει το Σάββατο. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν, πιστεύω, γιατί τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και έχουμε σχέδιο για το πώς θα αλλάξουμε τα Ιόνια νησιά και την πατρίδα μας. Σκοπός της πολιτικής μας είναι να βελτιώνει τη ζωή όλων των πολιτών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του briefing ανακοίνωσε συγκινημένος ότι ενόψει των εκλογών και έως τις 21 Μαΐου τη θέση του αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Σήμερα κλείνει για εμένα ένας κύκλος 615 ημερών. Την πρώτη ημέρα είχα πει ότι θα προσπαθούσα να οριοθετήσω πολιτικά το βήμα και να απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις με πολιτικό τρόπο. Ευχαριστώ όλους τους πολιτικούς συντάκτες για τη συνεργασία σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα και τον κόσμο ολόκληρο», είπε αρχικά, εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Οικονόμου.

«Μου δόθηκε το προνόμιο να είμαι ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που παρήγαγε πολύ πλούσιο έργο και μπορούσα να στέκομαι απέναντί σας με ειλικρίνεια και παρρησία και να ενημερώνω για το κυβερνητικό μας έργο. Παραδίδοντας στον Άκη Σκέρτσο, χαμογελώ γιατί κάθε τέλος είναι η αφετηρία που ξεκινούν καινούργιες αρχές», κατέληξε ο κ. Οικονόμου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλους τους συνεργάτες του, στους υπουργούς και στους υφυπουργούς, αλλά και στον πρωθυπουργό «που μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι θεσμικά η φωνή της κυβέρνησης».

Στις 3 Μαΐου η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη

Δέκα μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Με βάση τον νόμο, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που θα κατέλθουν στις εκλογές 12 ημέρες μετά την επίσημη προκήρυξή τους, κάτι που σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση είναι η 3η Μαΐου.

Εν προκειμένω, κρίσιμη είναι η απόφαση της ολομελείας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, που θα κληθεί να κρίνει εάν θα επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες για την Πατρίδα».

Σημειώνεται πως η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και εφόσον οδεύσουμε και σε δεύτερες κάλπες, οπότε και πάλι ο Άρειος Πάγος θα κρίνει την νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη.

Επίσης την 15η ημέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Από το Σάββατο 22 Μαΐου οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή, ξεκινούν αμέσως και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 12, για τις απαγορεύσεις των υποψηφίων βουλευτών, οι εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:

α. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.
β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές
γ. Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.
Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Έως τρία τα πολιτικά γραφεία των υποψηφίων

Σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό χρήσης πολιτικών γραφείων των υποψηφίων κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ορίζεται ότι αυτός, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία.

Στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από την Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας.

Επίσης, απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα