Το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων – Οι σίγουρες κινήσεις και τα «αγκάθια»

Tην Τρίτη ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα που εκτείνεται από τις αρχές Μαίου μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ σήμερα Δευτέρα πραγματοποιεί τις τελευταίες τηλεδιασκέψεις.

Τις τελευταίες ώρες γίνονται ορισμένες προσθαφαιρέσεις με βάση και τις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας, ωστόσο ο γενικός σχεδιασμός δεν αλλάζει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι 4 με 5 Μαίου θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την χρήση sms ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι μένει να διευκρινιστεί αν θα είναι ταυτόχρονη η άρση των περιορισμών για να μετακινηθεί κάποιος εκτός νομού, αν μπορεί δηλαδή κάποιος να μεταβεί σε νησί ή τι χωριό του.

Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου όπως και η απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων των 10 ατόμων. Όπως πρόσθεσε αυτή η παράμετρος θα ισχύει και για ένα χρονικό διάστημα μετά τις 4 Μαίου.

Για τα σχολεία τόνισε ότι σκοπός είναι να ανοίξουν οι σχολικές βαθμίδες σταδιακά και θα αξιολογείται η πορεία του ανοίγματος της κάθε βαθμίδας.

Σε ότι αφορά τα καταστήματα λιανεμπορίου διεκρίνισε ότι θα ανοίξουν από τις 4 με 5 Μαΐου χωρίς τον περιορισμό που υπάρχει για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ με βάσει τα τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επεσήμανε τέλος ότι σε δεύτερη φάση θα μεταβούμε και σε άνοιγμα των εκκλησιών ενώ υπάρχει πρόγραμμα από τη γενική γραμματεία αθλητισμού για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.

Οι σίγουρες κινήσεις

Δεδομένο θεωρείται πως η αρχή για την επιστροφή στην μερική κανονικότητα θα γίνει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Θα ακολουθήσει η κατάργηση του 13033, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα αρχίσουν να λειτουργούν οι καφετέριες και τα εστιατόρια χρησιμοποιώντας όμως, μόνο τους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, θα κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους της Αθήνας περισσότερα μέσα μεταφοράς ενώ και το μετρό και ο ηλεκτρικός θα κάνουν πιο τακτικά δρομολόγια.

Ανησυχία για τον τουρισμό

Αναμφίβολα ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο και από τον οποίο επηρεάζεται και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι άλλος από τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε η ζημιά να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, και γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα για την στήριξη του συγκεκριμένου τομέα.

Σημειώνεται πως, έχει συρρικνωθεί η καλοκαιρινή σεζόν, καθώς μετά τις 15 Ιουνίου αναμένεται η σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, 12μηνης λειτουργίας, ενώ αρχές Ιουλίου πιθανότατα θα ξαναλειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται υπάρξει καμπάνια υπό τον τίτλο “Μένουμε Ελλάδα”, προκειμένου να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, ενώ θα δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί τον ασφαλέστερο υγειονομικά προορισμό στη Μεσόγειο.

«Αγκάθια»

Ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει μέχρι την Κυριακή εάν οι διάφορες βαθμίδες των σχολείων θα ανοίγουν με διαφορά μιας εβδομάδας ή 10 ημερών, ή δύο εβδομάδων.

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Κάποιοι προτείνουν να ξανακαθίσουν στα θρανία μόνο οι μαθητές της τρίτης Λυκείου που έχουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Άλλοι να μην πάνε καθόλου σχολείο οι μαθητές του δημοτικού ή όσοι έχουν ευπαθείς ομάδες στις οικογένειες τους κ.λπ.

Το μεγαλύτερο δίλημμα του πρωθυπουργού αφορά τους μαθητές του δημοτικού σχολείου διότι εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής που απαιτούνται.

Θα πάρει την απόφαση του συνυπολογίζοντας τέσσερις παραμέτρους, την προστασία της δημόσιας υγείας, την υγεία των ίδιων μαθητών, σωματική και ψυχολογική (λόγω του εγκλεισμού) και την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς οι γονείς σταδιακά θα πρέπει να γυρνούν στη δουλειά τους.

Σχολεία χωρίς απουσίες

Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Αλλά και διεθνώς δεν υπάρχει ενιαία στάση, όπως διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε προσωπικά με πολλούς ομολόγους του για να αντλήσει εμπειρία από τη δική τους στάση. Κάποιες χώρες ξεκίνησαν με την επιστροφή στα θρανία των μικρότερων παιδιών, άλλες κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το κριτήριο κάθε επιλογής έχει οικονομική αλλά υγειονομική διάσταση. Οι μικρότεροι μαθητές μέχρι 12 ετών, για να μείνουν σπίτι, πρέπει να έχουν γονείς που δεν εργάζονται, ενώ πηγαίνοντας για μάθημα μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και να τον μεταδώσουν στους υπερήλικες που διαμένουν μαζί τους. Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν στα εξής:

– Στις 11 ή στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που η λειτουργία τους θα γίνει με τήρηση των κανόνων απόστασης.

– Προς το τέλος Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, για τα οποία είναι πιθανόν να υπάρξει μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα σχολεία, δεν θα τηρείται απουσιολόγιο και οι μαθητές που θα απουσιάζουν δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στα μέσα Ιουνίου, ενώ για τους φοιτητές σχεδιάζεται να οριστεί εξεταστική περίοδος τουλάχιστον για όσους είναι στο τελευταίο έτος σπουδών και θέλουν να δώσουν μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα