Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει τόσο τη φύλαξη των συνόρων όσο και τις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα με νέες προσλήψεις. Ξεκινά η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού που δεν σταματάει να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.

Ένα σχέδιο που περιέχει από έξι έως δέκα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, προσλήψεις 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι θέμα ημερών οι τελικές ανακοινώσεις για την εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου.

Όπως τόνισε στη χθεσινή του συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτήν της προηγούμενης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό –με βασικούς άξονες την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και της φύλαξης των συνόρων, με αιχμή τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων «για να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.

«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός βρίσκεται στην τελική φάση.

Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων

Αρμόδιες πηγές μιλούν για τη λειτουργία «περισσότερων από πέντε και λιγότερων από δέκα κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», κάποια από τα οποία, πάντως, θα βρίσκονται σε νησιά (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από αυτά θα λειτουργήσει στη Σάμο).

Πάντως, ο τελικός αριθμός των κλειστών κέντρων θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με τη χωρητικότητα. Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο αυτής θα είναι 5.000 άτομα, ενώ θα μπορεί να φτάσει μέχρι τις 10.000, και προφανώς αυτό θα κρίνει και τις τελικές αποφάσεις για τη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων, τον σχεδιασμό για τα οποία έχει αναλάβει ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Θα ξεπεραστεί το μίνιμουμ του 1% αναλογικά με τον πληθυσμό

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί το μίνιμουμ του 1% αναλογικά με τον πληθυσμό, που είχε αρχικά θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για δίκαιη κατανομή σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που οι περιφερειάρχες –δεν τοποθετήθηκαν όλοι για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό στη χθεσινή σύσκεψη– φαίνεται ότι δέχονται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση (τις σχετικές συνομιλίες και επαφές έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος). Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα κατατεθεί κατόπιν διαβούλευσης.

«Ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα», φέρεται να σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που πρέπει να διασφαλίσει η κυβέρνηση είναι ότι «οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς» και ανέφερε το πλαίσιο των προσλήψεων για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου.

Βασική ανάγκη η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ανάγκη για ταχύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ζήτημα για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι οι Περιφέρειες θα αξιολογούνται, καθώς τα κονδύλια θα συνδέονται με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή όσο αποτελεσματικότερες είναι, τόσο περισσότερο θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν. «Είναι κάτι που το απαιτεί η χρηστή διοίκηση, αλλά και η ευθύνη της λογοδοσίας. Είναι κάτι που υποσχεθήκαμε στον πολίτη και κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα