To σχέδιο των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια

Μια ιδιαίτερη και αρκετά εύθραυστη άτυπη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτή είναι επωφελής και για τους δύο. Όποιος όμως εμβαθύνει αντιλαμβάνεται πως πραγματικά κερδισμένος είναι η χώρα του Θείου Σαμ. Και αυτό γιατί στόχος είναι η αξιοποίηση των Βαλκανίων ως ενός μεγάλου στρατοπέδου…

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Βάσεις παντού στα Βαλκάνια επιθυμούν οι ΗΠΑ, αλλά το σχέδιο αυτό σκοντάφτει προς ώρας. Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν πως δεν μπορούν να εμφανιστούν ως δυνάμεις κατοχής, γι’ αυτό και χρησιμοποιούν κατ’ αρχάς το ΝΑΤΟ. Ακόμα και έτσι όμως καλούνται να εξασφαλίσουν το μίνιμουμ της ασφάλειας σε μια περιοχή που έχει γεννήσει πολέμους, αλλά και παραμένει διχασμένη μεταξύ δύσης και ανατολής κυρίως λόγω του κομμουνιστικού παρελθόντος της.

Καμία έκπληξη λοιπόν δεν προκαλεί το γεγονός πως το ένα μετά το άλλο τα κράτη των Βαλκανίων, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, δένονται στο άρμα της Ε.Ε. με δύο μόλις να μένουν εκτός: το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Το δεύτερο λόγω κυρίως των στενών σχέσεων με τη Μόσχα, αλλά και τα δύο λόγω της μεταξύ τους διένεξης. Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου πριν από περίπου δέκα χρόνια δεν έγινε αποδεκτή από το Βελιγράδι το οποίο πάντα αντιμετώπιζε την περιοχή ως αυτοδιοικούμενη δική του  επαρχία. Τώρα όμως που αμφότεροι στρίβουν προς την Ε.Ε. πρέπει να λύσουν το πρόβλημα αυτό με όποιο κόστος.

Οι Βρυξέλλες προσφέρουν στις ΗΠΑ αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη: μια περιοχή υπό έλεγχο, που έχει σπάσει τα δεσμά με τη μητέρα Ρωσία λόγω της νοσταλγίας της ΕΣΣΔ αλλά και σε απόσταση από την Τουρκία.

 

Βάσεις παντού

Αν αυτό επιτευχθεί, τότε οι ΗΠΑ με όχημα το ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να γεμίσουν την περιοχή με βάσεις που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς και θα περιορίζουν τα κόστη τους για πιθανή επέμβαση στη μόνιμα εμπόλεμη Μέση Ανατολή. Με τη θερμοκρασία στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις να ανεβαίνει, ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον αν και η στάση της Ε.Ε. που κρατά αποστάσεις δείχνει πως όλα είναι πιθανά.

Πριν από λίγες μέρες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο πως δεν θα παρέμβει στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, αλλά και πως οι δύο πλευρές «δεν έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων». Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία «που να εφαρμόζεται, να είναι βιώσιμη και να μη δημιουργήσει αστάθεια και αβεβαιότητα στα κράτη ή την περιοχή». Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ κάλεσαν τις δύο χώρες να τελειώνουν το συντομότερο και με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να θέτουν σε ρίσκο τα σχέδια της Ουάσιγκτον τα οποία και επείγουν.

 

Εκατομμύρια δολάρια

Και όσο οι δύο χώρες συζητούν, οι ΗΠΑ ήδη αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τις βάσεις τους σε Ρουμανία και Βουλγαρία, όπου δεν αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε επένδυση 27.000.000 δολαρίων στις δύο αυτές χώρες που θα εξυπηρετήσει στην ανάπτυξη των δυνάμεων, αλλά και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στις στρατιωτικές τοποθεσίες του στρατοπέδου Mihail Kogalniceanu στη Ρουμανία και του Novo Selo στη Βουλγαρία. Πιο αναλυτικά στη Βουλγαρία προγραμματίζεται επένδυση 5,3 εκατ. δολαρίων στο Novo Selo περίπου στα 70 χιλιόμετρα από το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Μπουργκάς. Έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης των 61,15 εκατ. δολαρίων του 2008 συνέπεια της συμφωνίας του 2006.

Στη Ρουμανία πάλι σχεδιάζεται αναβάθμιση τόσο της βάσης όσο και του αεροδρομίου που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντζα. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 21,6 εκατ. δολάρια.

Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου προβλέπει άλλα 6,5 εκατ. δολάρια για επενδύσεις στην Ευρώπη και στο πλαίσιο προγράμματος που ξεκίνησε το 2016 με στόχο να σταματήσει τη διείσδυση της Ρωσίας στα ανατολικά Βαλκάνια.

Άλλα 12,9 εκατ. δολάρια θα επενδυθούν στην αντιπυραυλική προστασία στο Deveselu στη Νότια Ρουμανία, ενώ πληροφορίες θέλουν στη Ρουμανία να γίνονται και άλλες επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ όπως έχει γίνει γνωστό η Αλβανία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την πρώτη Νατοϊκή βάση στα δυτικά Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα ανακοίνωσε πως έχει ληφθεί η απόφαση για αεροπορική βάση που θα φιλοξενηθεί σε εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν επί κομμουνισμού στη χώρα. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και για την πΓΔΜ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα περίπου 200 στρατιώτες από την ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται κοντά στο Κόσσοβο δοκίμασαν το εκπαιδευτικό κέντρο στο Krivolak, με στόχο να βαθμολογηθεί και να διαπιστωθεί αν μπορεί να αξιοποιηθεί για την άσκηση χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Το οξύμωρο είναι πως και αυτό το κέντρο είναι κομμουνιστικό δημιούργημα. Με την πλήρη του αποκατάσταση εκτιμάται πως μπορεί να φιλοξενήσει πολλούς χιλιάδες στρατιώτες.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να επενδύσουν στα Βαλκάνια και μένει να φανεί αν τα σχέδια αυτά είναι σε βάρος της Ελλάδας η οποία σήμερα φιλοξενεί νατοϊκές βάσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα