Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που βάζει «τέλος» στο κάπνισμα στα σχολεία

Θέμα που ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ της υπουργού Νίκης Κεραμέως και εξειδικευμένων επιστημόνων

Σχέδιο που βάζει τέλος στο φαινόμενο του καπνίσματος στα σχολεία ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας με την στήριξη αλλά και την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων.

Το σχέδιο πρόληψης του καπνίσματος στα σχολεία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τον Παναγιώτη Μπεχράκη, πνευμονολόγο-εντατικολόγο και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας και με τη Βάσω Ευαγγελοπούλου, πνευμονολόγο-εντατικολόγο του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου για εμπλουτισμό του σχολικού προγράμματος σπουδών με στόχο τον πληρέστερο εφοδιασμό των μαθητών με απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως με τον Παναγιώτη Μπεχράκη και τη Βάσω Ευαγγελοπούλου

Εκπαιδευτικό υλικό και προγράμματα ενημέρωσης των μαθητών από τους ειδικούς

Οι ειδικοί παρουσίασαν στην υπουργό εκπαιδευτικό υλικό, όπως το τετράδιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Μαθαίνω να μην καπνίζω» της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece, το οποίο στοχεύει να μεταδώσει με τρόπο εύληπτο στους μαθητές θετικά μηνύματα για τη ζωή, την υγεία, τον αθλητισμό και την καταπολέμηση της εξάρτησης του καπνού. Ζήτησαν, δε, την αρωγή του υπουργείου στα προγράμματα ενημέρωσης των μαθητών και πρόληψης κατά του καπνίσματος που διενεργούν από κοινού με ένα επιτελείο διακεκριμένων επιστημόνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κ. Κεραμέως εξέφρασε την άποψη ότι η καταπολέμηση των εξαρτήσεων, όπως ο καπνός και τα ναρκωτικά, και η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, πρέπει να ενταχθούν στις νέες θεματικές που εξετάζει το υπουργείο και οι οποίες θα ενισχύσουν το υπάρχον σχολικό πρόγραμμα σπουδών, όπως και ο εθελοντισμός, η περιβαλλοντική προστασία, η προφύλαξη από φυσικές καταστροφές και άλλες.

Κεραμέως στο CNBC: Στόχος μας η Ελλάδα να καταστεί εκπαιδευτικός κόμβος στην ΝΑ Ευρώπη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, μίλησε τόσο για τα σχολεία όσο και για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στον τομέα της εκπαίδευσης και πως «σκοπεύει να ενισχύσει την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων της χώρας και θα επιδιώξει να καταστήσει την Ελλάδα εκπαιδευτικό κέντρο στην ΝΑ Ευρώπη».

Η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι στόχος είναι να προσφέρεται υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, προσελκύοντας και νέους από όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα θεσπιστούν ξενόγλωσσα τμήματα τόσο σε ό,τι αφορά τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ταυτόχρονα, η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε και θερινά προγράμματα σπουδών για νέους από το εξωτερικό καθώς και ενίσχυση του τομέα της εξ αποστάσεως μάθησης (distance learning).

Η συνέντευξη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο CNBC:

 

Διαβάστε επίσης