Το σίριαλ έχει πολλά επεισόδια

 Η διαδρομή από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά» είναι γνωστή στο Μαξίμου. Εκεί που βγαίνει μία ανάσα ανακούφισης από τον πρωθυπουργό ξεκινά ένα νέο λαχάνιασμα για τα θέματα που ανοίγουν και που δημιουργούν νέα προβλήματα στο κυβερνητικό σχήμα.

Κάπως έτσι αντιλαμβάνονται στο Μαξίμου το νέο επεισόδιο στο σίριαλ Βενιζέλου-Στουρνάρα, μετά τα όσα σκωπτικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τον υπουργό Οικονομικών σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Και οι δύο εξελίσσονται σε αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης λόγω των διαρκών αντιπαραθέσεων τους σε όλα τα ζητήματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνεργάτης του πρωθυπουργού, «μετά από κάθε σύσκεψη κορυφής αντί τα ΜΜΕ να αναδεικνύουν τα όσα αποφασίζονται ασχολούνται με τους καβγάδες των δύο».

Χαρακτηριστικό είναι πως το βράδυ της Δευτέρας πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος αποφάσισαν να τηρήσουν σκληρή στάση και να μην υποχωρήσουν στις εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να τα παίξουν όλα για όλα! Κι όμως την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να επικοινωνήσει την αλλαγή στάσης της απέναντι στην τρόικα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας, πυροδοτούν νέες εστίες έντασης με τις κόντρες τους και τις προσωπικές τους στρατηγικές.

Κι όλα αυτά παρά τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να λειάνει τις σχέσεις των δύο επαναλαμβάνοντας στους συνομιλητές του ότι «δίνω μάχη για να τα κλείσουμε όλα μέχρι τέλος του χρόνου. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια».

Διαρροές

Όμως τώρα πλέον η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει. Και αυτό διότι οι διαρροές ένθεν κακείθεν προκαλούν τρόμο. Κι αυτό διότι κυκλοφορούν φήμες, ότι ένα κατηγορεί τον άλλο ακόμη καις ε αξιωματούχους της Κομισιόν.

Το νέο επεισόδιο των δύο προκάλεσε αμηχανία στο Μαξίμου. Υπήρξε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και έτσι δεν δόθηκε συνέχεια, ενώ τα σενάρια ανασχηματισμού που επανήλθαν στο προσκήνιο διαψεύδονται κατηγορηματικά. «Μπορεί ο πρωθυπουργός να άρει τώρα την εμπιστοσύνη του σ’ αυτόν που διαπραγματεύεται με την τρόικα;», είναι το σχετικό επιχείρημα.

Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, ήταν μαζί με τον Σαμαρά στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Πάντως πέρα από τον καβγά Βενιζέλου-Στουρνάρα, οι χειρισμοί του «τσάρου» έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια καις τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι από το λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο που διάβασαν με ικανοποίηση τα όσα είπε ο Βενιζέλος.

Ο Σαμαράς

Προσπαθώντας να ξεπεράσει τις αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Μπαρόζο, ενώ στη συνεδρίαση τοπυ Κολεγίου των Επιτρόπων ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας: Ανάπτυξη, συνοχή, τραπεζική ενοποίηση και πολιτικές για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης