Το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού

Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος είναι το θέμα που βρίσκεται στην πρώτη θέση της ατζέντας του Αντώνη Σαμαρά, για τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι αλλαγές θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, με τις ίδιες πηγές να κάνουν λόγο δομικό ανασχηματισμό. Αυτό προκειμένου οι όποιες συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας -που αναμένονται και αυτοί το ίδιο διάστημα- να γίνουν με τους νέους υπουργούς. Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένεται να ανακατέψουν για τα καλά την τράπουλα, με σαρωτικές αλλαγές στα παραγωγικά και κοινωνικά υπουργεία, αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι η απαίτηση για αλλαγές θα γίνει πράξη.

Ο ανασχηματισμός θα ξεκινήσει από το υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα να αποχωρεί από τη θέση του, ενώ αβέβαιο είναι και το μέλλον του Χρήστου Σταϊκούρα. Πιθανότεροι αντικαταστάτες του αυτή τη στιγμή, φέρονται οι Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις προκειμένου ο νέος «τσάρος» να είναι κάποιος με πολιτικό προφίλ και απήχηση στην κοινωνία. Αλλαγές θα υπάρξουν και στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, με τους Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση να αποχωρούν. Ειδικά στον κ. Χατζηδάκη το ΠΑΣΟΚ «χρεώνει» τον αναβρασμό που προκάλεσε η σχεδόν πλήρης υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ ο κ. Βρούτσης δεν έχει να επιδείξει κάτι ουσιαστικό στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Δένδιας, είναι αυτή τη στιγμή τα πρόσωπα που ακούγονται για το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ως αουτσάιντερ παίζει και ο Φίλιππος Σαχινίδης. Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αν και στηρίζει ως… ταλιμπάν την κυβέρνηση, χρεώνεται τις αναταραχές στην Υγεία και τις κακές -πλέον- σχέσεις της Ν.Δ. με τους γιατρούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται αυτή τη στιγμή ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του, με τον κ. Γεωργιάδη να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί, όπου θεωρείται αρκετά αμφίβολος ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Δύσκολα θα παραμείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Θανάσης Τσαυταρής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Αμφίβολοι είναι ακόμα οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (υπάρχουν αντιδράσεις για τη στήριξη στον Γιάννη Μώραλη στον Δήμο Πειραιά) και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Την ίδια ώρα, αρκετά είναι τα πρόσωπα που φέρονται να διεκδικούν την είσοδο τους στην κυβέρνηση, με τον Μάκη Βορίδη να ξεχωρίζει, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να κεντρίσει το ενδιαφέρον και του δεξιού εκλογικού ακροατηρίου. Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν πως θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που έδωσαν μάχες στις αυτοδιοικητικές εκλογές όπως οι Αρης Σπηλιωτόπουλος (θέλει το υπ. Πολιτισμού), Γιώργος Κουμουτσάκος (ακούγεται για το Εργασίας) και Σταύρος Καλαφάτης (παίζει για το Αγροτικής Ανάπτυξης).

Επίσης, μεγαλύτερη συμμετοχή ενδέχεται να διεκδικήσει για τα στελέχη της Ελιάς ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη για προσέγγιση σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ π.χ. Βασίλης Οικονόμου. Τέλος, σαρωτικές αλλαγές αναμένονται να γίνουν σε αναπληρωτές και υφυπουργούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα