Το ΣτΕ ενέκρινε την πρόσληψη 300 ειδικών φρουρών για πεζές και εποχούμενες περιπολίες

Σκοπός να «ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό βαθμό εγκληματικότητας»

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να βγουν 300 ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ, περιπολίες στους δρόμους για αστυνόμευση και την πάταξη της εγκληματικότητας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβίβασε στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την σύσταση οργανικών θέσεων ειδικών φρουρών. Συγκεκριμένα, το σχέδιο διατάγματος προβλέπει την αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικών φρουρών κατά 300.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε για 5η φορά την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε εξαγγείλει ότι θα ρίξει το βάρος του και στο θέμα της εγκληματικότητας και της αστυνόμευσης των δρόμων, στο πλαίσιο του restart που θα έκανε στην ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση η οποία συνοδεύει το σχέδιο διατάγματος, η αύξηση των οργανικών θέσεων των ειδικών φρουρών αποσκοπεί στην «εκπλήρωση της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ., ώστε οι νέοι ειδικοί φρουροί να διατεθούν στη μάχιμη, πεζή και εποχούμενη αστυνόμευση, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό βαθμό εγκληματικότητας, με γνώμονα την καλύτερη ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας στις προσδοκίες του πολίτη για αποτελεσματική αστυνόμευση».

Το σχέδιο διατάγματος κρίθηκε νόμιμο από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 53/2024 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ανθή Σπανού).

Παράλληλα, αναφέρεται στην γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι η αύξηση των οργανικών θέσεων -σύμφωνα με την αρμόδια οικονομική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.- προκαλεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ύψους 28.569.130 ευρώ για την τετραετία 2024-2028 σε βάρος των πιστώσεων των ειδικών φρουρών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η κάλυψη της σχετικής δαπάνης είναι νόμιμη και σωστά συνυπογράφεται το σχέδιο διατάγματος από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα