Το «στοίχημα» Μανιάτη με τους υδρογονάνθρακες

 Όταν η ΔΗΜ.ΑΡ. αποχώρησε από την τρικομματική κυβέρνηση και έγινε ο ανασχηματισμός έφερε τον Γιάννη Μανιάτη σε γνώριμα λημέρια.

Άλλωστε, μόνο έκπληξη δεν ήταν η τοποθέτησή του στην κεφαλή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος ενάμιση χρόνο πριν κατείχε τη θέση του υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο. Γνώστης των θεμάτων της ενέργειας, αλλά και γνώστης ότι πολλά από αυτά τα θέματα θα τα έβρισκε μπροστά του άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο νέο υπουργός ΠΕΚΑ έχει μετατρέψει το γραφείο του σε σχεδόν μόνιμο τόπο «κατοικίας».

Από τα κυριότερα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει ο Γ. Μανιάτης είναι οι έρευνες για τους «χρυσοφόρους» υδρογονάνθρακες που κρύβει στα σπλάχνα του το ελληνικό υπέδαφος. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο ίδιος στις on ή off the record συζητήσεις του, «δεν θα αφήσουμε ανεξερεύνητη ούτε σπιθαμή γης σε ξηρά και θάλασσα». Είναι προφανές ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται όλες οι συναντήσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό ο υπουργός ΠΕΚΑ με εκπροσώπους εγχωρίων και ξένων φορέων. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο η Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων Πετρελαίου (American Association of Petroleum Geologists – AAPG) θα διοργανώσει στη χώρα μας συνέδριο και έκθεση για τα νεότερα ευρήματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Μεσόγειο, Κασπία και Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιουλίου ο Γιάννης Μανιάτης με τον γενικό διευθυντή Ευρώπης της AAPG, Τζέρεμι Ρίτσαρντσον, οι δύο άντρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η AAPG αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή επιστημονική ένωση που σχετίζεται με την πετρελαϊκή βιομηχανία, κουβαλώντας μια ιστορία –και εμπειρία– άνω των 100 ετών. Στις λίστες της είναι καταχωρισμένα περί τα 38.000 εξειδικευμένα μέλη, γεωλόγοι και γεωεπιστήμονες από 120 χώρες, που απασχολούνται αποκλειστικά στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Στο εν λόγω συνέδριο του Νοεμβρίου θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 300 μέλη της παγκόσμιας πετρελαϊκής κοινότητας, εξέχοντα στελέχη των μεγάλων εταιρειών, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, ενώ όπως συνηθίζεται σε παρόμοια event θα υπάρχουν μεταξύ των συμμετεχόντων παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, εξέχοντα στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών με εισηγήσεις τους θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν το πετρελαϊκό δυναμικό των συγκεκριμένων περιοχών και τις δυνατότητες παραγωγής υδρογονανθράκων.

 

Γιατί επέλεξαν την Ελλάδα

Με βάση τα όσα επεσήμανε η AAPG, ο λόγος που επελέγη η Αθήνα ως «οικοδέσποινα» διεξαγωγής του συνεδρίου και της έκθεσής της, είναι η πρόοδος και οι τελευταίες εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ, ο οποίος υπογράμμισε πως στον τομέα των υδρογονανθράκων τίθενται οι βάσεις για μια νέα αγορά που ανοίγεται μπροστά μας και η οποία θα αξιοποιήσει το υφιστάμενο ενεργό δυναμικό, αλλά κυρίως τους νέους επιστήμονες που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας.

«Είναι λοιπόν ενθαρρυντική και σημαντική η πρωτοβουλία της AAPG να οργανώσει το Συνέδριο και την Έκθεσή της στη χώρα μας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον εξειδικευμένων πετρελαϊκών εταιρειών, γεγονός που δείχνει τόσο την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν στην Ελλάδα οι σημαντικοί παίκτες του τομέα αυτού, αλλά κι ότι η εικόνα της χώρας μας έχει ήδη αρχίσει να αποκαθίσταται στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μανιάτης.

 

Συνάντηση και με περιβαντολλογικές οργανώσεις

Το συνολικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τόσο του συστήματος προστατευόμενων περιοχών, όσο και των Φορέων Διαχείρισης, βρέθηκε στο επίκεντρο πολύωρης συνάντησης που είχε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, με εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και εκπροσώπους των εννέα Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

«Ο σεβασμός στη φύση και τη βιοποικιλότητα αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», επεσήμανε ο υπουργός και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να καταβάλουν προσπάθεια προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία, αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία των φορέων διαχείρισης.

Ο κ. Μανιάτης ζήτησε από τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων να καταθέσουν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την ολοκλήρωση της έκδοσης των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης Προστασίας της Φύσης, και τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των φορέων, με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και βιωσιμότητάς τους, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα ανάπτυξης προσοδοφόρων για τους φορείς δραστηριοτήτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών ευρωπαϊκών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ, καθώς και την αναζήτηση πρόσθετων κονδυλίων. Παράλληλα, ζήτησε τη στενή και αρμονική συνεργασία των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να υπάρξουν άμεσες εκταμιεύσεις κονδυλίων και να διασφαλιστεί η απορροφητικότητα των πόρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα