Το στοίχημα Σαμαρά με τη μείωση του ΦΠΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι ο έλεγχος θα είναι γρήγορος, ελπίζοντας πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν το μυαλό τους στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Βέβαια σε αυτό ποντάρουμε, διότι όπως είναι γνωστό λόγω των γερμανικών εκλογών παρατηρείται μία χαλαρή ατμόσφαιρα στους κόλπους των δανειστών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η Ελλάδα στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, για την οποία δεν διακυβεύεται η χρηματοδοτική ροή της χώρας, έχει δύο βασικά αιτήματα. Το ένα είναι προς όφελος της ανάπτυξης, και ομιλούμε φυσικά για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ το άλλο αποδεικνύει τους ράθυμους ρυθμούς πολλών υπουργείων, που ακόμη εξακολουθούν να λειτουργούν με… κάρβουνο! Η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση αναφορικά με τον καταρτισμό της λίστας με τους φορείς που είτε θα καταργηθούν, είτε θα συγχωνευτούν.
Η ανοχή που επιδεικνύουν οι πιστωτές λόγω και των γερμανικών εκλογών έχει εκληφθεί ως αδυναμία από αρκετούς υπουργούς, οι οποίοι, αν και εμπλέκονται με την προώθηση δράσεων του μνημονίου, καθυστερούν. Ένα χαρακτηριστικό σημάδι της μεγάλης καθυστέρησης που καταγράφεται στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αφορά την κατάρτιση της περίφημης λίστας με τους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που θα καταργηθούν.
Η μη κατάρτιση του καταλόγου οδηγεί και σε καθυστέρηση της αποχώρησης των πρώτων 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι η δέσμευση της κυβέρνησης εδώ και μήνες ήταν ότι εντός του Ιουνίου θα ξεκινούσαν οι πρώτες απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να ζητήσει να της δοθεί και άλλος χρόνος, ώστε να ολοκληρωθεί ο κατάλογος, που σβήνεται και γράφεται συνεχώς, ενώ στο παρασκήνιο οι πιέσεις από πολλές πλευρές είναι έντονες.
Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική τομή στη δομή του κράτους, που δεν είχε γίνει επί πολλές δεκαετίες και, από τη στιγμή που ανατρέπει παγιωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία του εγχειρήματος.

Τι θα προτάξει
Είναι βέβαιο, ότι οι τροϊκανοί θα είναι κατ’ αρχάς αρνητικοί, όμως στο υπουργείο Οικονομικών θα προτάξουν τρεις τομείς που υπάρχει σαφής πρόοδος:
•    Τον Μάιο (με βάση προσωρινά στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών) φαίνεται πως καλύφθηκε η υστέρηση στην είσπραξη φόρων από τις αρχές του έτους.
•    Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
•    Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες συνεχίζονται με ρυθμούς 700 εκατ. τον μήνα.
•    Τη πολιτική συμφωνία για τη μορφή που θα έχει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.
Αυτά τα καλά νέα είναι ικανά να πείσουν την τρόικα για να κάνει δεκτά τα δύο ελληνικά αιτήματα; Σε αυτό το ερώτημα ο Γιάννης Στουρνάρας κρατά μικρό καλάθι ειδικά σε ό,τι αφορά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να δοθεί μικρή παράταση. Το πρόβλημα είναι μήπως οι τροϊκανοί δώσουν την παράταση και αρνηθούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Εάν συμβεί αυτό, τότε θα είναι ένα ηχηρό ράπισμα για την κυβέρνηση, από τη στιγμή που οι ηγέτες της τρικομματικής έχουν επενδύσει πολιτικά σε αυτό το ενδεχόμενο. Είναι και η αγορά, η οποία σχεδόν το θεωρεί ως δεδομένο, και μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό το βράδυ της Δευτέρας τόνισε πως «περιμένει να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου».

Η Λαγκάρντ
Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει έντονος ο προβληματισμός και από την επιφυλακτικότητα που επέδειξε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στην κρατική τηλεόραση σημείωσε πως το αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό με προϋποθέσεις. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας και το δικό της μήνυμα στην Αθήνα. Η αναφορά της Λαγκάρντ αποτυπώνει και την αγωνία του ΔΝΤ για ενδεχόμενη χαλάρωση των ρυθμών της κυβέρνησης, η οποία είναι εμφανές ότι σε μεγάλο βαθμό εμφανίζει σημάδια κόπωσης.
Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι, ως υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί, η Λαγκάρντ μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση στη Γαλλία και τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά. Στη Γαλλία επένδυσαν πολλές ξένες πολυεθνικές, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, ενώ το γαλλικό δημόσιο αύξησε τα έσοδά του. Αυτό υποστηρίζουν και οι φορείς του τουρισμού, τονίζοντας πως εάν τελικά δεν ισχύσει η μείωση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων λουκέτων από τον Σεπτέμβριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κύκλοι του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η επιμονή της τρόικας να αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θεωρείται τουλάχιστον παράξενη. Ιδιαίτερα όταν στον προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί έσοδα 800 εκατ. και δεν έχει κατορθώσει το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει περισσότερα από… 3, όπως ομολογεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.
Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προσωπικά ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ (εικάζεται ότι αυτό θα ισχύσει, τελικά, από την 1η Ιουλίου). Λέγεται ότι μπορεί να γίνει μόνο για μια δοκιμαστική περίοδο μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ολόκληρος ο μηχανισμός θα αλλάξει τρόπο είσπραξης και θα επιστρέψει στη σημερινή κατάσταση δύο μήνες αργότερα. Εφόσον ο ΦΠΑ μειωθεί, θα θεωρηθεί σημαντική επιτυχία για τον Αντ. Σαμαρά. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τελικά, η κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Με εξαίρεση, ίσως, τον Γιάννη Στουρνάρα που, από την πρώτη στιγμή, δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής του μέτρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα