Το στοίχημα του ΠΕΔΥ και το ρίσκο αποτυχίας

Όπως «λέει» και ο θυμόσοφος λαός, από «παιδί και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Στην περίπτωσή μας βέβαια υπάρχει μόνο το ΠΕΔΥ, ένα στοίχημα που, εάν πετύχει, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας, ενώ αν αποτύχει μόνο τρελός θα καταφεύγει σε αυτό.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

 

Τι είναι, όμως, το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ); Γιατί έγινε και γίνεται τόσο ντόρος;

Το ΠΕΔΥ δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα ιατρεία του ΙΚΑ ή τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία, τον Μάρτιο του 2014, μεταφέρθηκαν διοικητικά στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα στις υγειονομικές περιφέρειες.

Μια κίνηση η οποία έχει γίνει προ πολλού σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και είναι απολύτως λογική, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι η πολυδιάσπαση φέρνει πάντοτε άσχημα αποτελέσματα.

Μια κίνηση για την οποία έδωσε συγχαρητήρια ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η «ισχύς εν τη ενώσει», λοιπόν, αλλά όπως είναι τώρα το ΠΕΔΥ, οι πολίτες ακόμη αναζητούν την ισχύ. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν από τους 5.000 ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, μόλις οι 2.500 δέχθηκαν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ και οι υπόλοιποι απλά συμβλήθηκαν με τον Οργανισμό.

Και αυτό το έκαναν επειδή ως ιατροί των Πολυϊατρείων είχαν έναν σταθερό μισθό, ως συμβεβλημένοι λάμβαναν αμοιβή ανά ασθενή, ενώ μπορούσαν να έχουν δικό τους ιατρείο ή να εργάζονται σε κάποιο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ως, όμως, ιατροί του ΕΣΥ θα εργάζονταν περισσότερο, θα αμείβονταν μεν καλύτερα από ό,τι στα Πολυϊατρεία, αλλά θα έχαναν τις –δυνητικά– άλλες δύο εργασίες τους.

Με λίγα λόγια, έμειναν στο ΠΕΔΥ όσοι δεν είχαν καλύτερη επιλογή, ενώ η φυγή των υπολοίπων σίγουρα δεν προβλημάτισε το υπουργείο Υγείας, καθώς μπορεί να επιλέξει πλέον τις ειδικότητες που χρειάζεται.

 

Τα οφέλη, αν και όταν…

Το ΠΕΔΥ, όπως και κάθε πρωτοβάθμια δομή, πρέπει να στελεχώνεται από γενικούς ιατρούς, παθολόγους (κ.λπ.), και όχι για παράδειγμα από πλαστικούς χειρούργους ή νευροχειρούργους. Για τέτοια προβλήματα υπάρχουν τα νοσοκομεία. Το ΠΕΔΥ, όταν και αν λειτουργήσει ορθά, πρέπει να μπορεί να περιθάλπει ελαφρά περιστατικά και να εκτονώνει τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός», ο οποίος δέχεται στις εφημερίες του πάνω από 1.000 ασθενείς την ημέρα, όταν σοβαρά περιστατικά είναι μόλις –και αν– το 1/3.

Βέβαια, ωραία όλα αυτά στη θεωρία, αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, διήρκησε χρόνια, και εδώ καλούνται οι αρμόδιοι να την ολοκληρώσουν μέσα σε μήνες. Και όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερους πόρους και με πολλά προβλήματα και, φυσικά, γραφειοκρατία.

Από ό,τι πληροφορούμαστε, το υπουργείο Υγείας σε πρώτο στάδιο αρχίζει ήδη να προσλαμβάνει 900 επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι σίγουρα θα ενισχύσουν το ΠΕΔΥ και θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες του. Με λίγα λόγια κερδίζεται χρόνος, μέχρι στο μέλλον να προσληφθούν και μόνιμοι ιατροί.

Η συγκεκριμένη κίνηση σίγουρα θα βελτιώσει τα πράγματα, αν και το επόμενο βασικό βήμα είναι η σταθερή χρηματοδότηση και φυσικά η σωστή οργάνωση. Στοιχεία που με το κατάλληλο μάρκετινγκ θα μπορούσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι –σε αρκετές περιπτώσεις σωστά– πιστεύουν ότι μόνο σε νοσοκομείο μπορούν να βοηθηθούν ακόμη και για έναν πυρετό. Και να πάψουν οι δομές του ΠΕΔΥ να είναι μόνο για συνταγογράφηση, όπως γίνεται και γινόταν επί ΕΟΠΥΥ και ΙΚΑ.

 

Εικοσιτετράωρη λειτουργία

Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας προωθεί τη λειτουργία Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας 24ωρης λειτουργίας αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ήδη ετοιμάζεται το άνοιγμα των τριών πρώτων. Η 24ωρη λειτουργία όμως προϋποθέτει και αυξημένο προσωπικό, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις σχεδιάζεται να προέλθει –για παράδειγμα σε περίπτωση γειτνίασης– με την ενοποίηση του ΠΕΔΥ με μικρά και αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας.

Το αν πετύχει αυτό το στοίχημα είναι ακόμη αμφίβολο.

Μπορεί ο σχεδιασμός να είναι ορθός, αλλά χρειάζεται σωστή οργάνωση και επαρκείς πόροι. Και να παραμείνει γνώμονας ο πολίτης και όχι η εξοικονόμηση πόρων.

Μέχρι τότε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκτός των νυν δομών του ΠΕΔΥ, υπάρχουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, τα συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα, καθώς και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα