Το συνέδριο θα κρίνει τον ανασχηματισμό

Σε νέα φάση περνά η κυβέρνηση, η οποία όμως παραμένει ασαφής. Μέχρι τη διευθέτηση και των τελευταίων λεπτομερειών σε σχέση με την αξιολόγηση το Μέγαρο Μαξίμου καταγράφει και κοστολογεί τις συνέπειες από τις υποχωρήσεις του. Και ενώ μέχρι πρότινος ένας ανασχηματισμός θεωρείτο βέβαιος για το προσεχές διάστημα, πλέον δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν παράταση για την παρούσα κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι να ηρεμήσει το κόμμα.

Η παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου μπορεί να επιχειρήθηκε να μειωθεί ως προς τη σημασία της, με την ίδια όμως να ξεκαθαρίζει πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κόμμα όμως παραμένουν και πολλοί ακόμα που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης με δεδομένο πως αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, το δίλημμα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι αν θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε συνέδριο –όπως έχουν υπονοήσει– ή σε ανασχηματισμό. Τα δύο συνδέονται με απόλυτο τρόπο. Αν επιλεχθεί η λύση του ανασχηματισμού, τότε το συνέδριο θα πρέπει να καθυστερήσει ώστε να μη χαθεί η επικοινωνιακή δυναμική στις αντιπολιτευτικές φωνές που είναι δεδομένο πως θα ακουστούν. Αν πάλι γίνει πρώτα το συνέδριο, τότε θα χαθεί η σημασία ενός ανασχηματισμού. Ακόμα και έτσι όμως, οι νυν υπουργοί πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να συνεχίσουν.

Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να μπουν και τα δύο στον πάγο με τη δικαιολογία της αναμονής της καταβολής της δεύτερης δόσης στο τέλος του καλοκαιριού. Εφόσον όντως ζεστό χρήμα οδηγηθεί στην πραγματική οικονομία εκτιμάται πως θα κοπάσουν οι αντιδράσεις για τα σκληρά μέτρα, οπότε και τότε το κόμμα θα ηρεμήσει. Σε ένα πιθανό συνέδριο η κριτική θα είναι πιο ήπια, ενώ ένας ανασχηματισμός αμέσως μετά θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να περάσει την εικόνα της συνοχής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα