To τέλος του… φθηνού χρήματος

Τις τελευταίες ώρες, οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται εγκλωβισμένες σε ένα καθοδικό σπιράλ, το οποίο συμπαρασύρει στο διάβα του μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα.

Οι διεθνείς αναταράξεις, όπως είναι φυσικό, έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες σε αναλυτές και επενδυτές. Οι ιθύνοντες, όπως και οι κεντρικές τράπεζες, συνιστούν ψυχραιμία. Όμως, ο πανικός είναι κάτι παραπάνω από διάχυτος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το sputniknews.gr.

Αρκετοί μάλιστα, έχουν αρχίσει να ψελλίζουν τη φράση «bear market» (σ.σ. αγορά «αρκούδα»), σηματοδοτώντας το τέλος της «bull market» (σ.σ. αγορά «ταύρος»), η οποία διήρκησε για πάνω από εννέα χρόνια, οδηγώντας τις αγορές σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά.

«Πράγματι, αρκετές ενδείξεις στις διεθνείς αγορές καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως είμαστε κοντά στον τερματισμό του μεγαλύτερου ράλι όλων των εποχών» παραδέχεται αναλυτής μεγάλης κυπριακής χρηματιστηριακής εταιρείας, μιλώντας στο Sputnik.

Η βουτιά του Dow Jones

Την Τετάρτη, ο δείκτης Dow Jones απώλεσε μέσα σε λίγες μόλις ώρες 831 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τη σκυτάλη πήραν το πρωί της Πέμπτης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία να κλείνει με πτώση της τάξης του 4%, χάνοντας σχεδόν 1.000 μονάδες.

Αντίστοιχη «εικόνα» παρατηρείται και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών. Παρεμφερής η κατάσταση και στην Ελλάδα, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών αδυνατεί να ξεφύγει από τη μέγγενη των τραπεζικών πιέσεων.

Τι πυροδότησε όμως, αυτό το κλίμα μαζικού πανικού στις διεθνείς αγορές; «Το φαινόμενο είναι πολυ-παραγοντικό, καθώς δεν μπορεί να εξηγηθεί από μόνο μία οπτική» σχολιάζει στο Sputnik Έλληνας αναλυτής, με εμπειρία στον χρηματιστηριακό χώρο.

To τέλος του… φθηνού χρήματος

Αναμφίβολα, μία από τις πρωτεύουσες αιτίες συνίσταται στις κινήσεις της Federal Reserve, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης. Αυτό μεταφράζεται σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται τη σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού.

«Οι διεθνείς αγορές είχαν εθιστεί στο λεγόμενο “φθηνό” χρήμα και γι’ αυτό τον λόγο, το παγκόσμιο ράλι διήρκησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» εξηγεί χαρακτηριστικά. Όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει. Τα πρώτα θύματα είναι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες εξαρτώνται σημαντικά από το αμερικανικό δολάριο.

Οι διαδοχικές περιφερειακές κρίσεις σε Ιταλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδονησία και Νότια Αφρική, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων των παραπάνω χωρών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική της Federal Reserve.

Άλμα στο κόστος δανεισμού

Ενδεικτική είναι εξάλλου και η κατάσταση στην αγορά ομολόγων, όπου η προοπτική αύξησης των επιτοκίων είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού για μία σειρά μεγάλων «παιχτών» της παγκόσμιας αγοράς, όπως των ΗΠΑ, των οποίων η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Και όλα αυτά, μάλιστα, ενώ η αμερικανική ανάπτυξη «τρέχει» με ρυθμούς άνω του 3,5%, η ανεργία υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία.

«Θα ήταν λάθος, όμως, να ρίξουμε την ευθύνη μόνο στη Fed. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, διαδραματίζουν επίσης καίριο ρόλο στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών» σπεύδει να επισημάνει ο Κύπριος αναλυτής.

Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν εμπλακεί σε έναν ατέρμονα «πόλεμο» επιβολής εκατέρωθεν δασμών, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου. «Όλα συνηγορούν ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα επιβραδυνθεί και αυτό δεν αποκλείεται να επιφέρει αναταράξεις και στην παγκόσμια ανάπτυξη» εξηγεί χαρακτηριστικά.

Ο ιταλικός παράγοντας

Στα παραπάνω προστίθεται και ο ιταλικός παράγοντα, με τη διαμάχη Ρώμης-Ουάσιγκτον να ρίχνει βαριά σκιά στην πορεία των ευρωπαϊκών ομολόγων. Οι ιταλικές απειλές για έλλειμμα, ύψους 2,4% του ΑΕΠ, στον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και οι συνεχείς επιθέσεις στα όργανα της Ε.Ε. εντείνουν τον εκνευρισμό και τον φόβο για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Και όλα αυτά, μάλιστα, μόλις λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, με τους ευρωσκεπτικιστές να ετοιμάζονται να καταγάγουν μια μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος των κοινοβουλευτικών εδράνων.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη και αυτό αντανακλάται σε κάθε τι. Πλέον, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά έωλη και παράτολμη» επισημαίνει ο αναλυτής της κυπριακής χρηματιστηριακής.

sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα