Το θαύμα του Άρη που σπάει κάθε ρεκόρ

By Nikos Synodinos

One record after another is broken by Aris. From DG Ethniki in 2016, BD category in 2018, to the top of the Super League after the seventh game! The god of war has given six games with five wins and a draw in his assets, having the second best defense after Olympiakos with three passive goals and the second best attack behind only the double, with nine goals of The Gear Hungry.

With the 1-0 victory over Asteras Tripolis last Sunday in Charilaou, Aris reached 16 points, a performance that is a historical record for the “yellow-blacks”, who make the best start ever.

Until now, in similar starts in the Championship, Aris usually stopped at four wins and one draw, as then followed by… gel. This year, however, his season is reminiscent of the 70’s, as he had a similar course in the seasons 1971-’72, 1973-’74 and the Championship season he had recorded in 1978-’79 with Apostol τσaτσevski on the bench, when finally finished third behind AEK and Olympiakos, having the absolute in 17 home matches.

The friends of Mars, even in their wildest dreams, could not imagine such a course. Especially when the European exclusion from the Europa League came unexpectedly with the 1-2 defeat by the Ukrainian Kolos Kovalivka in Thessaloniki.

However, it turned out that Thodoros Karypidis, despite his little administrative experience, made the appropriate decisions, causing the electroshock that woke up the team. The Karipidis who, in September 2015, he became curator in the group C ‘National and summer of 2016 covering the MPs newly FC Aris EUR 1.2 million, became the major shareholder of “tan”, and proved excellent helmsman.

Ο Γερμανός Μίκαελ Ένινγκ πλήρωσε το… μάρμαρο του ευρωπαϊκού αποκλεισμού του Άρη, καθώς λίγο μετά την ήττα των «κίτρινων» από την Κόλος Κοβαλίβκα στο Κλεάνθης Βικελίδης στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου του Europa League συναντήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ με τον πρόεδρο του συλλόγου Θόδωρο Καρυπίδη και τον τεχνικό διευθυντή Άγγελο Χαριστέα, οι οποίοι του ανακοίνωσαν πως δεν θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ο Ένινγκ που αντικατέστησε τον Σάββα Παντελίδη τον Οκτώβριο του 2019 καθοδήγησε τον Άρη σε 38 αγώνες, με απολογισμό 13 νίκες, 12 ισοπαλίες και 13 ήττες με γκολ 49-50 και κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στα πλέι οφ της Super League, αλλά και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Καρυπίδης κινήθηκε αστραπιαία, χρέη υπηρεσιακού τεχνικού ανέλαβε ο Απόστολος Τερζής, ο οποίος κάθισε στον πάγκο στο παιχνίδι με τον Βόλο (20/9), ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η βόμβα που έσκασε με την παραίτηση του Άγγελου Χαριστέα δύο μέρες μετά από τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Ο εμβληματικός Άγγελος ανέλαβε την ευθύνη της επιλογής του Ένινγκ, ενώ επίσης μετά το ματς του Βόλου αποχώρησε ο Απόστολος Τερζής, αλλά και ο Αλέκος Ράντος.

Ο Καρυπίδης παρέδωσε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου τα αγωνιστικά κλειδιά του Άρη στον Άκη Μάντζιο. Ο 50χρονος προπονητής που είχε θητεύσει στον Άρη ως παίκτης το διάστημα 1998-2000 με 39 παρουσίες και 4 γκολ, πήρε ένα τεράστιο μέγεθος στα χέρια του κι έκανε άμεσα τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

Ο Μάντζιος με προπονητική εμπειρία σε Λαμία, Πανιώνιο, Λεβαδειακό, Απόλλωνα Σμύρνης, Πανθρακικό, Κέρκυρα και Θρασύβουλο, είχε μπροστά του ένα μεγάλο στοίχημα. Σε χρόνο μηδέν ανακάτεψε την τράπουλα κι έφερε τον δικό του αέρα στο Χαριλάου.

Ο Νοέμβριος βρήκε τον Άρη στην κορυφή του πρωταθλήματος, με ουσία στο παιχνίδι του, σωστή τακτική, αλλά και το περιθώριο να κάνει rotation.

Ο Άρης είχε τον τρόπο να παίρνει τους βαθμούς ακόμη και με… αυτογκόλ, καθώς στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης συμπλήρωσε 350 λεπτά δίχως να δεχθεί γκολ. Με τον σύλλογο σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση εξαιτίας των κρουσμάτων Covid-19, με απουσίες δύο εκ των πολυεργαλείων της περσινής σεζόν (Ρόουζ, Σάσα), με την αγωνιστική απραξία των δύο εβδομάδων και με έναν αντίπαλο ιδιαίτερα απειλητικό, ο Άρης έφθασε στον στόχο. Η μεσοαμυντική λειτουργία, η ισορροπία στο transition και οι καλές επεμβάσεις των γκολκίπερ, αποτελούν το τρίπτυχο που δημιουργεί τείχος στους αντίπαλους επιθετικούς.

Ο Μάντζιος καταφέρνει και παίρνει από τους παίκτες του το 100%. Ο 21χρονος Μάριος Σιαμπάνης στο ντεμπούτο του έβγαλε μάτια. Η μεσοαμυντική γραμμή με μπροστάρη τον Τζίμι Τζέγκο, που ακόμη μαρκάρει, παρουσίασε ιδανική λειτουργία.

Ο Άρης αρχίζει να ανεβάζει τον βαθμό επικινδυνότητάς του στον αγωνιστικό χώρο. Έχει κατοχή, μεταβιβάσεις της μπάλας, αλλά ακόμη χρειάζεται δουλειά σε αυτοματισμούς και συνεργασίες. Όταν έλθουν και αυτά, ο πήχης θ’ ανέβει ακόμη περισσότερο.

Ο Άκης Μάντζιος, στο πιο μεγάλο σκαλί της προπονητικής του καριέρας, καλείται να διαχειριστεί ένα πλούσιο ρόστερ. Η διαχείριση αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Όταν όμως δίνεις ευκαιρίες όπως αυτές σε Μπεναλουάν και Σίλβα την τελευταία αγωνιστική και παίρνεις τους βαθμούς, τότε λειτουργείς άψογα, ιδανικά.

Μέσα από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, την αλλαγή προπονητή, την παραίτηση τεχνικού διευθυντή, την έλευση νέων ποδοσφαιριστών και νέου προπονητή, τη διακοπή, τον Covid-19, γεννήθηκε κάτι νέο. Ο Άρης της ουσίας που δεν έχει διάρκεια ακόμη στο παιχνίδι του αλλά γεμίζει το καλάθι του.

Η ομάδα του Μάντζιου πάντως διεκδικεί μπάλες, πιέζει, μαρκάρει, τρέχει με πλάνο και όχι άσκοπα και κάνει συντήρηση δυνάμεων, γεγονός που δεν συνιστά σημείο αδυναμίας. Αντιθέτως, είναι στοιχείο επίγνωσης και ωριμότητας.

Η αμυντική προσέγγιση στα έξι παιχνίδια είναι σταθερή και έχει βελτιωθεί αισθητά, όπως φάνηκε και στο ματς με τους Αρκάδες, οι οποίοι διαθέτουν ικανούς μέσους και επιθετικούς. Η επιθετική έχει δρόμο ακόμη να διανύσει, ωστόσο λίγη σημασία έχει στην παρούσα φάση, διότι, όταν βλέπεις στο ανοιχτό γήπεδο τον Σαντέ Σίλβα, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι ο Άρης, σύντομα, θα αλλάξει λέβελ και από τη μέση και μπροστά.

Ο θεός του Πολέμου διαθέτει το πιο ταλαντούχο υλικό, των τελευταίων  40 χρόνων, άρα ούτε ο covid-19, ούτε οι τιμωρίες είναι ικανές να του ανακόψουν όσα θέλει και μπορεί να προσφέρει.

Ο Άρης σε κάθε αγωνιστική που περνάει «χτίζει» ολοένα και περισσότερο ένα πρόσωπο… κυνικό και αποτελεσματικό. Μέσα από την άμυνα του αρχίζει και στην επίθεση του αρκεί το «μισό» γκολ.

Απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, έφτασε τα τέσσερα μηδενικά παθητικά στα έξι παιχνίδια του στο Πρωτάθλημα. Ο Άρης προκαλεί «ασφυξία» στους αντιπάλους του με την ανασταλτική λειτουργία του. κάτι που αποτυπώνεται και στις τελικές προσπάθειες που τους επιτρέπει να κάνουν. Στις έξι αγωνιστικές δεν υπήρξε ομάδα που να έφτασε σε διψήφιο αριθμό, αφού τις περισσότερες τις είχε ο Παναθηναϊκός με εννέα.

 

Λερναία Ύδρα

Ο Άρης της νέας σεζόν θυμίζει Λερναία Ύδρα, καθώς παρά το γεγονός ότι έχασε πρωτοκλασάτα στελέχη του, καταφέρνει να τα αντικαταστήσει και με το… παραπάνω. Ο Άρης, όταν αγωνιζόταν χωρίς τον Νιγηριανό επιθετικό Μπράουν Ιντέγε, έχανε την επιθετική του δεινότητα. Ποιος θα φανταζόταν πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης δίχως τον οδοστρωτήρα της που έμεινε ελεύθερος και πήγε στην Τουρκία, αλλά και τον Γάλλο επιθετικό Νικολάς Ντιγκινί που έφυγε για τον Απόλλωνα Λεμεσού, θα μπορούσε να διαγράψει τέτοια πορεία. Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτές τις απώλειες ήλθε να προστεθεί και αυτή του Γιάννη Φετφατζίδη που πήρε μεταγραφή για την Αλ Κορ στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Άρης, αν και είχε καλυφθεί επιθετικά με τους νεοαποκτηθέντες Δημήτρη Μάνο και Κριστιάν Λόπεθ στην κορυφή και τους Μπρούνο Γκάμα, Ντάνιελ Μαντσίνι, Φακούντο Μπερτόλιο, Νικολά Μαρτίνες στα πλάγια, μόλις έφυγε ο Φετφατζίδης πήρε και τον Αργεντινό εξτρέμ Ματέο Γκαρσία, που στα 24 του χρόνια αποτελεί μία οικονομική και αγωνιστική επένδυση για τους «κιτρινόμαυρους».

Στον Άρη την τελευταία μεταγραφική περίοδο ήλθαν παίκτες που γέμισαν όσο ποτέ άλλοτε το ρόστερ του. Αποκτήθηκαν οι:

Τόνι Ντάτκοβιτς (Κροάτης, αμυντικός, 27, με μεταγραφή από Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ), Φακούντο Μπερτόλιο (Αργεντινός, μεσοεπιθετικός, 30, ελεύθερος από Αλντοβίσι), Εμάνουελ Σάκιτς (Αυστριακός, αμυντικός, 29, ελεύθερος από Στουρμ Γκρατς), Κριστιάν Γκανέα (Ρουμάνος, αμυντικός, 27, ελεύθερος από Αθλέτικ Μπιλμπάο), Δημήτρης Μάνος (Έλληνας, επιθετικός, 25, ελεύθερος από Ολυμπιακό), Τζέιμ Τζέγκο (Αυστραλός, μέσος, 28, ελεύθερος από Αούστρια Βιέννης), Κριστιάν Λόπεθ (Ισπανός, επιθετικός, 31, ελεύθερος από Λας Πάλμας), Αλί Αντέμ (Β. Μακεδονία, μέσος, 20, ελεύθερος από Βαρντάρ), Ματέο Γκαρσία (Αργεντινός επιθετικός, 24 από Ερυθρό Αστέρα), Ζακαρί Μπουσέ (Γάλλος, τερματοφύλακας, 28, Οσέρ), Μάριος Σιαμπάνης (Έλληνας, τερματοφύλακας, 21, Νότιγχαμ Φόρεστ), Έργκους Κάτσε (Αλβανός, μέσος, 27, ΠΑΟΚ),  Απόστολος Μαρτίνης (Έλληνας, αμυντικός, 19, Ολυμπιακός), Γιοχάν Μπεναλουάν (Τυνήσιος, αμυντικός, 33, Νότιγχαμ Φόρεστ), Σάντε Σίλβα (Πορτογάλος, επιθετικός, 23, Γουέστ Χαμ).

Αντίστοιχα σε σχέση με την περασμένη σεζόν από τον Άρη έφυγαν οι:

Φραν Βέλεθ (Ισπανός, αμυντικός, 29, ελεύθερος σε Παναθηναϊκό), Νικολάς Ντιγκινί (Γάλλος, επιθετικός, 32, ελεύθερος σε Απόλλωνα Λεμεσού), Απόστολος Τσιλιγγίρης (Έλληνας, τερματοφύλακας, 20, ελεύθερος σε ΑΠΟΕΛ), Μίκαελ Κορχούτ (Ούγγρος, αμυντικός, 31, ελεύθερος στη Ντέμπρετσεν), Μπράουν Ιντέγε (Νιγηριανός, επιθετικός, 31, ελεύθερος στην Γκεζντέμπε), Δημήτρης Διαμαντόπουλος (Έλληνας, επιθετικός, 31, ελεύθερος στα Χανιά), Ντανιέλ Λάρσον (Σουηδός, επιθετικός, 33, ελεύθερος), Μαρτίν Τόνσο (Αργεντινός, μέσος, 30, ελεύθερος), Ούγκο Σόουζα (Πορτογάλος, αμυντικός, 28, ελεύθερος), Αμπού Μπα (French midfielder, 21, returned to Nantes after being loaned out), Fiorin Durmisai (Greek, striker, 23, returned to Olympiakos), Giannis Fetfatzidis (Greek, striker, 30, Al Kor).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα