Το… τριαξονικό σχέδιο του Μαξίμου

Τα θετικά μηνύματα που ανέμενε με αγωνία το πρωθυπουργικό επιτελείο και που είχε προαναγγείλει ο Γιάννης Στουρνάρας ήρθαν και, παρά το γεγονός ότι η έκθεση της Κομισιόν τρομάζει, όλα πλέον είναι στο χέρι της Ελλάδας. Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε το Μαξίμου σε όλα τα υπουργεία, με την υποσημείωση ότι δεν πρέπει ουδείς να χαλαρώσει.

Η έκθεση της Κομισιόν, που ισχυρίζεται ότι τη διετία 2015-2016 η Ελλάδα θα αναγκαστεί να λάβει νέα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 8 δισ. ευρώ, ξάφνιασε δυσάρεστα. Είναι λογικό να παγώσουν τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη από την έκθεση της Κομισιόν, την πρώτη μετά από μία σειρά θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα. Όμως το μήνυμα που έχει ήδη αποσταλεί από το Μαξίμου είναι σαφές. Η χρηματοδοτική ροή είναι εξασφαλισμένη και χωρίς το μαρτύριο της αξιολόγησης από την τρόικα και υπάρχει πολύτιμος χρόνος μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε η χώρα να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός. Εξάλλου και ο πρωθυπουργός τονίζει πάντα στους συνομιλητές του ότι «η πτώση σταμάτησε και σύντομα θα αρχίσει η άνοδος».
Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής προκειμένου να γίνει μια τέτοια αναφορά, διόλου τυχαία δεν είναι, καθώς με εξασφαλισμένες τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου που φθάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση παίρνει μια μεγάλη ανάσα μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα ξεκινήσουν ξανά οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενόψει του προϋπολογισμού για το 2014. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, όλο αυτό το διάστημα δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, κάτι που θα επισημαίνει συχνά και ο πρωθυπουργός τόσο δημόσια όσο και προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνητική πολιτική από εδώ και πέρα θα κινηθεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες: α) επίτευξη στόχων, β) αποκρατικοποιήσεις-επενδύσεις, και γ) πολιτική σταθερότητα.
Και όπως τονίζουν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, και οι τρεις αυτοί άξονες είναι συστατικά της ίδιας συνταγής για να μπορέσει η χώρα να βγει ξανά στις αγορές στο α΄ εξάμηνο του 2014 και σε 2-3 χρόνια «να μη χρειάζεται Μνημόνια», όπως είπε στην ομιλία του στο ΣΕΒ ο πρωθυπουργός, το απόγευμα της Δευτέρας.

Πλεόνασμα

Σχετικά με τον πρώτο άξονα, την επίτευξη των στόχων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2013, για να μη χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα και να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι στη δανειακή σύμβαση. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια να πέσουν κι άλλο τα spreads, ώστε να έρθει η χώρα ένα βήμα πιο κοντά στις αγορές, αλλά και να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος με δύο τρόπους: με την επιστροφή από τις τράπεζες μέρους των κεφαλαίων που δανείστηκε η χώρα για να τις ανακεφαλαιοποιήσει και με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η εντολή του Μαξίμου είναι, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την τρόικα, να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως επίορκων, «κοπανατζήδων», όσων προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά και όσων καταργούνται οι θέσεις σε υπό συγχώνευση ή κατάργηση Οργανισμούς. Ήδη έχουν ετοιμαστεί δέκα υπουργικές αποφάσεις και άλλες τόσες διοικητικές εγκύκλιοι, για εφαρμοστούν τάχιστα τα όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει όλα όσα συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους των δανειστών μας στην τελευταία διαπραγμάτευση.
Στον δεύτερο βασικό άξονα και αναφορικά με τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός αναμένεται –αρχής γενομένης από το ταξίδι στην Κίνα, που ολοκληρώνεται σήμερα–, νέος κύκλος υψηλών επαφών στο εξωτερικό για την υπογραφή συμφωνιών και την προσέλκυση ξένων επενδυτών προκειμένου να μπει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, έχει προχωρήσει ήδη αυτή του ΟΠΑΠ, ενώ ετοιμάζονται άλλες δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις για φέτος.

Σταθερότητα

Σχετικά με τον τρίτο άξονα της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά τη σταθερότητα, οικονομική, κοινωνική και πολιτική, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται προσεκτικά σε πολλά μέτωπα. Αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, κάποιες πρώτες φορολογικές ελαφρύνσεις –όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σταθερό φορολογικό σύστημα, με ενιαίο φόρο 15% για τις επιχειρήσεις–, είναι μερικές από τις κινήσεις σε οικονομικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, η στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση στην απεργία της ΟΛΜΕ μέσα στις Πανελλαδικές, δίνει και το στίγμα για το πώς θα αντιμετωπίζονται αντιδράσεις συνδικαλιστών στις όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, αλλά και η στρατηγική που θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε βήμα πίσω με την αναδιάρθρωση του Δημοσίου

Αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να αλλάξει την εικόνα του ελληνικού Δημοσίου είναι ο Αντώνης Σαμαράς, και όλοι όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του στη συνέλευση του ΣΕΒ το κατανόησαν με χαρακτηριστική ευκολία. Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Για πρώτη φορά μίλησε ανοικτά για απολύσεις, τις χαρακτήρισε απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα, ενώ εξήγγειλε ότι τελικώς ο κανόνας απολύσεων θα είναι 1 προς 10 (μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις). Αυτό που δεν παραδέχονται, αλλά είναι σίγουρο ότι φοβίζει τα κυβερνητικά στελέχη, είναι το ενδεχόμενο επέκτασης των κοινωνικών αντιδράσεων. Ο Αντ. Σαμαράς διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι το στοίχημα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα είναι συλλογικό και θα αποτελέσει κριτήριο για την παραμονή ενός εκάστου στο κυβερνητικό σχήμα.
Ήδη, ο υπουργός Επικρατείας, Δημ. Σταμάτης (φωτ.), που έχει και την ευθύνη του γενικού συντονισμού, έχει στα χέρια του επικαιροποιημένη λίστα με τους οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου από 10 υπουργεία στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 2.500 υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου θα συνεδριάσουν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να εγκρίνουν την τελική λίστα με τους υπό κατάργηση-συγχώνευση οργανισμούς, η οποία, πάντως, σβήνεται και γράφεται καθημερινά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα