Τo ΤΣΜΕΔΕ τροχοπέδη στην αμκ της Attica Bank

Ούτε μήνας δεν έχει περάσει από την ημέρα που το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε και ανακοίνωσε δημοσίως την πρόθεσή του να στηρίξει σε ποσοστό από 34%-51% την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, της τράπεζας δηλαδή στην οποία είναι σήμερα ο βασικός μέτοχος. Αυτή η απόφαση μοιάζει εκ πρώτης όψεως λογική και είναι χαρακτηριστικό ότι «χαιρετίστηκε» από αρκετά ΜΜΕ. Υπάρχουν ωστόσο και μερικές άγνωστες πτυχές στην υπόθεση που λέγεται «ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank», οι οποίες δημιουργούν προσκόμματα στην υλοποίηση του όποιου πρότζεκτ κεφαλαιακής ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Μία από αυτές τις άγνωστες πτυχές που αποκαλύπτει σήμερα η «Α» είναι οι ενστάσεις που (συνεχίζει να) έχει η Τράπεζας της Ελλάδος στη συνέχιση του μετοχικού «εναγκαλισμού» του Ταμείου των Μηχανικών με την Attica. Μάλιστα αυτές οι ενστάσεις φέρονται να είναι καταγεγραμμένες σε non paper που έστειλε πριν από περίπου 20-30 ημέρες. Τι λέει αυτό το έγγραφο; Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Α», η ΤτΕ ζητάει από τη διοίκηση της Attica δύο πράγματα:

α) Να εντείνει τις διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ο οποίος εκτός των άλλων προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληροί «απαιτείται» να έχει εμπειρία στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων–«κόκκινων» δανείων. Σημειώνεται ότι με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>90 ημερών) της Attica Bank σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 30/06/2014 σε 24,5%. Επίσης, σε ό,τι αφορά την περίοδο που έληξε την 30/06/2014 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ανέρχονται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 466,4 εκατ. ευρώ (έναντι 402,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013) και 436,4 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2013. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) από σωρευμένες προβλέψεις την 30/06/2014 διαμορφώθηκε σε 51,3%.

β) Η κεντρική τράπεζα της χώρας ζητάει στο σημείωμά της την απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Attica Bank.

Σημειώστε και αυτό: όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, την περασμένη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, υπήρξε τετ-α-τετ στηνΤράπεζατηςΕλλάδος, με στελέχη της Τράπεζας Αττικής. Σε αυτή τη συνάντηση, ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών. Ότι δηλαδή τα «ταμεία είναι για να δίνουν συντάξεις και όχι για να επενδύουν». Επιπρόσθετα φέρεται να κατέστησε απολύτως σαφές ότι η ΤτΕ δεν πρόκειται να εγκρίνει την αμκ της Attica Bank εφόσον δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα.

Παρ’ όλα αυτά, η «Α» μαθαίνει όχι μόνο ότι ο πρόεδρος της Attica Bank και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ κ. Γαμβρίλης απάντησε στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι η διοίκηση της τράπεζας των μηχανικών δεν μπορεί να δεσμευτεί στα περί απεμπλοκής του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και ότι εξακολουθεί να διατηρεί «το πάνω χέρι» στην επιλογή των επενδυτών που θα επιθυμούσε ο βασικός μέτοχος να μπουν στην τράπεζα κατά τρόπο, ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ, επιδίωξη όχι και τόσο ανέφικτη αν λάβει κανείς υπόψη ότι το Δ.Σ. της Τράπεζας ελέγχεται από τον βασικό της μέτοχο.

 

 

Ενστάσεις εκ των έσω

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ενστάσεις για την επενδυτική εμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica Bank δεν έχει μόνο η ΤτΕ, αλλά υπάρχουν και αρκετοί μηχανικοί –απλά μέλη του ΤΣΜΕΔΕ– που αντιτίθενται στη συμμετοχή του Ταμείου τους στην επερχόμενη αμκ της Τράπεζας Αττικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράταξη «Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών» η οποία πήρε ξεκάθαρη δημόσια θέση εναντίον του ΤΣΜΕΔΕ, υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο Σύνταξης των Μηχανικών συμμετείχε το 2013 στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής «βάζοντας» περίπου 200 εκατ. ευρώ. Εκφράζουν δε τον προβληματισμό τους οι εκπρόσωποι της παράταξης «για το πώς μια τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε με 400 εκατ. πριν ένα χρόνο, χρειάζεται άμεσα άλλα τόσα. Πρέπει όλοι να μάθουμε, που έχουν πάει αυτά τα λεφτά, πως προέκυψαν όλες αυτές οι επισφάλειες. Αποτελεί απαράδεκτη πρακτική συναλλαγής η εμπλοκή της Τράπεζας Αττικής με το πολύ υπαρκτό ενδεχόμενο κατάργησης του ΤΣΜΕΔΕ και ενοποίησης του με τον ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ». Τι ζητάει η παράταξη «Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών»; Να σταματήσει κάθε χρηματιστηριακή και επενδυτική αξιοποίηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ («να αποδεσμευτούμε από την Τράπεζα Αττικής» λένε) και καλούν τη διοικούσα επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ να αποσύρουν την πρόταση τους «για τη νέα κλοπή αποθεματικών και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα επιβίωσης των ανέργων, των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων».

 

Δυστάζουν οι επενδυτές

Με όλα τα παραπάνω, ακόμη και οι πλέον αδαείς περί τα οικονομικά καταλαβαίνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι όποιες επαφές της διοίκησης της Attica Bank με υποψήφιους επενδυτές έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη. Κι αυτή η εξέλιξη μοιάζει απολύτως φυσιολογική, καθώς κανένα σοβαρό επενδυτικό σχήμα δεν είναι διατεθειμένο να επενδύσει τα κεφάλαιά του χωρίς να ξέρει τι του ξημερώνει…

 

Καθυστέρηση και λόγω υπουργείου Εργασίας

Όπως διαρρέεται, πρόθεση της διοίκησης της Attica Bank είναι να τελειώνει το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το συντομότερο δυνατό, με δεδομένο ότι στις επόμενες λίγες ημέρες θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει οι υποψήφιοι επενδυτές, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου εκπνέει και το άτυπο dead line της ΤτΕ που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την εξεύρεση του επενδυτή.

Ωστόσο η πίεση του χρόνου γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική καθώς εκτός των παραπάνω δυσκολιών, λόγο στην επικείμενη αμκ της Attica φαίνεται να έχει από… καραμπόλα και το υπουργείο Εργασίας. Από πού κι ως πού; Ως εποπτεύουσα αρχή των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, το υπουργείο Εργασίας είναι εκείνος ο φορέας που θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό ενός Ταμείου –εν προκειμένω του ΤΣΜΕΔΕ– ώστε αυτό να μπορεί να επενδύσει μέρος των αποθεματικών του και να μην κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα που ακούει στο όνομα «κρατική ενίσχυση». Το ερώτημα λοιπόν είναι εύλογο: το ταμείο των Μηχανικών έχει υποβάλει τον προϋπολογισμό του στο υπουργείο Εργασίας;

 

Στην αγκαλιά συστημικής Τράπεζας;

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό τοπίο που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank.Όπως, δε, γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις… αναμπουμπούλας, οι λογής-λογής «λύκοι» χαίρονται, μιας και εκτιμούν ότι ενδεχόμενο ναυάγιο της αμκ της Attica θα οδηγήσει την τράπεζα των Μηχανικών στην αγκαλιά κάποιας από τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα