Το VAR κλείνει την κάνουλα – Όνειρο πλέον τα «πακέτα» στις εκλογές

Η σωστή χρήση του συστήματος θα καταστήσει αναποτελεσματικό, άρα αχρείαστο, το αλισβερίσι για την ανάδειξη διοικήσεων

Συμπληρώνονται σήμερα δύο εβδομάδες από την ημέρα που ο Γιώργος Κομίνης και ο Εμμανουήλ Σκουλάς έδεσαν άρρηκτα τη Ριζούπολη και το Video Assistant Referee μέσω των λαθών τους και των παραλείψεών τους στην αναμέτρηση Παναθηναϊκός-Ξάνθη.

Από τη μία, το γκολ του Ζαχίντ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ χωρίς να δικαιολογείται η απόφαση. Από την άλλη, με το γκολ της Ξάνθης που μέτρησε αν και από το VAR προκύπτει ότι το μισό… παπούτσι του Στάρτζεον είναι εκτεθειμένο. Άρα, οφσάιντ.

Η διακοπή του πρωταθλήματος βοήθησε στην εκτόνωση της έντασης. Αλλά τα ερωτηματικά παρέμειναν. Ποιος πήρε την απόφαση στην κάθε φάση; Ο Κομίνης ή μήπως ο Σκουλάς;

Απορίες που δεν λύθηκαν στο μεσοδιάστημα. Κι αυτό επειδή αγνοούμε όσα συζητήθηκαν ανάμεσα στον διαιτητή του αγωνιστικού χώρου και στον χρήστη του VAR.

Του συστήματος που μετά απ’ όσα συνέβησαν στο «Γεώργιος Καμάρας» θα μπορούσε να αποτελέσει μία ξεκάθαρη εντολή. «Βρείτε Άμεσα Ρόλους», είναι η πιο ενδεδειγμένη μετάφραση για την περίσταση.

Διότι αυτή είναι η μία παράμετρος της σύγχυσης που προκλήθηκε από τις δύσκολες φάσεις και τις διαιτητικές αποφάσεις στη Ριζούπολη. Είναι, δηλαδή, ο ρόλος του καθενός και το μέγεθος της ευθύνης που τον βαραίνει στη λήψη της τελικής απόφασης.

Από τη στιγμή που μπήκε η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο, η βελτίωση στη λειτουργία του VAR πρέπει να θεωρείται και είναι θέμα χρόνου.

Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί η φόρμουλα για τα τεχνικά ζητήματα παρά το κόστος. Οι γραμμές θα μπουν εκεί που πρέπει και θα δίνουν απαντήσεις στα οφσάιντ ή στο αν έχει μπει γκολ ή όχι. Για τα πέναλτι ή τις αποβολές το replay είναι ήδη διαφωτιστικό.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, διότι μέσα από τα μέτρα για τις γραμμές στα οφσάιντ θα βρεθούν καλύτερα πλάνα και για τις άλλες φάσεις.

Άρα, αφού τεχνολογικά θα ’ρθει αργά ή γρήγορα η βελτίωση, εκείνο που μένει είναι η αποσαφήνιση των ρόλων που έχουν ο διαιτητής και οι βοηθοί του αγωνιστικού χώρου, αλλά και όσοι μπαίνουν στον χειρισμό του VAR.

Για το ματς της Ριζούπολης θα μπορούσαν να λυθούν οι απορίες, εάν γνωρίζαμε τους διαλόγους του Κομίνη και του Σκουλά. Όσα συζητήθηκαν μεταξύ των δύο διαιτητών, ωστόσο, τα γνωρίζει μόνο ο Μέλο Περέιρα. Άντε, και οι δύο βοηθοί του αγωνιστικού χώρου και όσοι βρίσκονταν μέσα στο στούντιο του VAR.

Ο κόσμος, όμως, αγνοεί τι ακριβώς ειπώθηκε για τις επίμαχες φάσεις του συγκεκριμένου αγώνα. Ίσως κάποια στιγμή μάθουμε όλοι τα ακριβή λόγια του Κομίνη και του Σκουλά. Εδώ ανοίγουν τα αρχεία του Foreign Office, θα μείνει αιώνιο μυστικό ένας διάλογος; Προφανώς, όχι.

Αν, όμως, αποσαφηνιστούν οι ρόλοι, τότε όλα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα. Και με μαθητική ακρίβεια θα φτάσουμε σε αυτή την εξέλιξη. Τότε θα απλοποιηθεί η διαδικασία.

Θα γνωρίζουμε όλοι μέχρι πού φτάνει ο ρόλος του Assistant referee και πόσο μπορεί να επηρεάσει την απόφαση του διαιτητή. Όσο επικρατεί σύγχυση, θα τη βγάζουν όλοι καθαρή. Όταν, όμως, γίνουν διακριτοί οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις του καθενός, τα λάθη θα περιοριστούν σημαντικά.

Έστω και αν μπαίνει η υποκειμενική κρίση του διαιτητή, η παρέμβαση του VAR θα τον εκθέτει και συνεπώς θα ’ναι ορατός ο κίνδυνος να πάει σπίτι του για μικρό ή μεγάλο διάστημα. Από την άλλη πλευρά, και ο χειριστής του συστήματος θα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο τιμωρίας εάν δεν κάνει τις σωστές παρεμβάσεις.

Ανατροπή σκηνικού και στις εκλογές

Η βελτίωση στη λειτουργία του VAR θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με περιορισμένο τον ρόλο του διαιτητή, ο οποίος θα μπορεί το πολύ-πολύ να δώσει μόνο τα σπόρια, θα μειωθεί και η αίγλη της ΕΠΟ.

Μέχρι τώρα, όλοι ήθελαν να ’χουν το πάνω χέρι στην Ομοσπονδία για να μπορούν να ελέγχουν τη διαιτησία και την αθλητική Δικαιοσύνη.

Με τους δικαστές τα πράγματα μπερδεύτηκαν επειδή τους εκλέγει η Γενική Συνέλευση, την οποία με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να ελέγξει μία παράταξη. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο για να βρεθούν  τα κουκιά. Άρα, ούτε ο πρόεδρος της ΕΠΟ μπορεί να παρέμβει σε θέματα αθλητικής Δικαιοσύνης.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, που είτε επέλεγε τους δικαστές ο εκάστοτε ισχυρός της Ομοσπονδίας είτε είχαμε δικηγόρους που μια κουβέντα παραπάνω μπορούσαν να την ακούσουν.

Κι αφού η επιρροή των παραγόντων στην αθλητική Δικαιοσύνη μειώθηκε αισθητά, έμεινε μόνο η διαιτησία. Αλλά μέσω του VAR και της σταδιακής βελτίωσής του θα μειωθεί και η δυνατότητα παρέμβασης στους διαιτητές, επειδή οι τελευταίοι θα ’χουν πλέον συμπληρωματικό ρόλο. Κι αυτή η λεπτομέρεια θα ανατρέψει τα δεδομένα που ίσχυαν έως τώρα.

Τι γνωρίζουμε όλοι για τις εκλογές της ΕΠΟ; Πως διενεργούνται με τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν πρόεδροι ή εκπρόσωποι Ενώσεων με περιουσιακά στοιχεία που αιφνιδίασαν ακόμα και τους στενούς συγγενείς τους. Πόσω μάλλον τον κοινωνικό περίγυρό τους.

Η αντιπαλότητα των μεγάλων ομάδων και δη των ιδιοκτητών έκανε τους προέδρους των ΕΠΣ περιζήτητους. Κι αυτό το εκμεταλλεύονταν με τον καλύτερο τρόπο. Μέχρι και τεχνητές εντάσεις προκαλούσαν, διότι έτσι ανέβαινε η αξία τους στο χρηματιστήριο των εκλογών.

Υποχρεώνονταν, λοιπόν, ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης, ο Μαρινάκης να κινηθούν για να μη χάσουν τα κελεπούρια που θα τους έδιναν το πάνω χέρι στην ΕΠΟ. Που θα τους πρόσφεραν τις εγγυήσεις για τον έλεγχο της Ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση της διαιτησίας.

Όλα αυτά, όμως, το VAR τα στέλνει στον κουβά. Καταργεί κάθε διαπραγματευτικό ατού όσων ήθελαν να εκμεταλλευθούν την αντιπαλότητα για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη. Διαγράφει κάθε σκέψη για παζάρι.

Η ΕΠΟ γίνεται πλέον ελκυστική μόνο για τα παρελκόμενα. Κάποιον διορισμό στενού συγγενή ή φίλου, για ένα ταξίδι, άντε και για αλισβερίσια πίσω τις διάφορες συμφωνίες. Αυτά, δηλαδή, που έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις σύμφωνα με τις διάφορες δικογραφίες.

Από ’δώ και πέρα, τα χρήματα των παραγόντων θα πηγαίνουν μόνο σε ποδοσφαιρικές επενδύσεις. Από τη στιγμή που τα σπόρια δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη ενός αγώνα, όποιος θα ’χει καλή ομάδα αυτόματα θα ’χει και τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Φυσικά, θα συνεχίσουν να υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως η τύχη, αλλά αυτή ούτε αγοράζεται, ούτε και επηρεάζεται…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα