Το VAR, οι «απατεώνες» VARistes και η λύση που κοστίζει

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά, πως «η τεχνολογία δεν κάνει ποτέ λάθος», όπως είναι η μόνιμη επωδός των φίλων κι υποστηρικτών του Άγγλου αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ, όσον αφορά στις περιπτώσεις οφσάιντ, όπως στο ακυρωθέν γκολ του Ολυμπιακού στα Γιάννινα, για το οποίο αποφάσισε το VAR, «που δεν κάνει ποτέ λάθος». Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η τεχνολογία μπορεί να κάνει πολλά λάθη, αν ο χρήστης της εισάγει λάθος δεδομένα.

Η «Α» και η iapopsi.gr έγραψαν σχετικά, ποια μπορεί να είναι αυτά τα λάθος δεδομένα, που μπορεί να εισάγει στο VAR ο διαιτητής VAR και ο βοηθός AVAR. Κι αναφέραμε το παράδειγμα του αγώνα των Ιωαννίνων, θέτοντας το ερώτημα: Πότε ο διαιτητής VAR Κοτσάνης και ο AVAR Απτόσογλου πάτησαν το κουμπί, ώστε να εμφανιστούν οι γραμμές του οφ σάιντ; Το πάτησαν στην πρώτη επαφή του Φορτούνη που έκανε την μπαλιά ή άφησαν να περάσουν μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου;

Στη μεν πρώτη περίπτωση, ο κάθε ευρισκόμενος δεν θα ήταν οφ σάιντ. Στη δεύτερη, αν δηλαδή, αργούσαν να πατήσουν το κουμπί δυο ανάσες αργότερα, ο παίκτης να ήταν σε θέση οφσάιντ. Και το ερώτημα που θέσαμε ήταν το εξής: Ποιος μπορεί να ελέγξει τους Κοτσάνη και Απτόσογλου, πότε ακριβώς πάτησαν το κουμπί, άρα μπορεί να έδωσαν λάθος δεδομένα στην τεχνολογία; Η απάντηση είναι «ουδείς».

Η «Α» και η iapopsi.gr βρήκαν τη λύση για το πώς το πρόβλημα λύθηκε άπαξ δια παντός στην Ισπανία! Εκεί βρήκαν τον τρόπο για να μην γίνονται τέτοιου τύπου «υποκειμενισμοί – απατεωνιές» από τους διαιτητές VAR και AVAR, όπως στο παιχνίδι ΠΑΣ – Ολυμπιακός.

Και για να μην συνεχίσουν να αιωρούνται τέτοια επιτηδευμένα δημοσιεύματα αφ’ ενός, περί «αγιοποίησης» του VAR και αφ’ ετέρου της «αγιότητας» των διαιτητών VAR, AVAR, το παρουσιάζει.

Στην Ισπανία, η συνδρομητική τηλεόραση για τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί το σύστημα «Replay Video 360». Θα το έχετε δει μόνο από την COSMOTE TV που μεταδίδει τα παιχνίδια του ισπανικού πρωταθλήματος.

Τι είναι αυτό το σύστημα; Είναι η περιστροφή της κάμερας κατά 360 μοίρες γύρω από τον ποδοσφαιριστή που κάνει την πάσα. Και με ακρίβεια χιλιοστού μπορεί να δει κανείς πότε φεύγει η μπάλα από το πόδι του παίκτη που μεταβιβάζει και αν ο αποδέκτης είναι ή όχι σε θέση οφ σάιντ.

Αν στο ματς του ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό υπήρχε αυτή η εφαρμογή, δεν θα είχαμε την παραμικρή αμφιβολία για τον Ελ Αραμπί. Τώρα, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι ο Κοτσάνης και ο Απτόσογλου, θα μπορούσαν εύκολα στο πεντάλεπτο ν’ αποφασίσουν με βάση την όποια «δεύτερη σκέψη». Αν υπήρχε το «Replay Video 360», δεν θα τους έπαιρνε, γιατί θα είχαν εκτεθεί.

Γιατί, όμως, οι Ισπανοί προχώρησαν στην χρησιμοποίηση του «Replay Video 360»; Διότι, όπως μόνο η «Α» και iapopsi.gr έγραψαν, συνέβη το εξής περιστατικό στο παιχνίδι Αθλέτικ Μπιλμπάο – Βαλένθια, την περασμένη σεζόν. Το VAR, αυτό το «αλάνθαστο» μηχάνημα, έδειξε ότι ο παίκτης της Βαλένθια, Τσερίσεφ, ήταν καλυπτόμενος. Η γραμμή του συνδρομητικού καναλιού, ωστόσο, έδειξε ότι ήταν οφσάιντ! Τι είχε γίνει; Η ισπανική ομοσπονδία μήνυσε την «μαμά» εταιρία MediaPro (που πούλησε στην Ελλάδα το VAR μέσω της MEDIA LUSO) ότι οι διαιτητές του VAR «πάγωσαν» την εικόνα και μετακίνησαν τον παίκτη!

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτή η «αλάνθαστη τεχνολογία» όταν χρησιμοποιείται από απατεώνες είναι σκέτη απάτη. Ας μην μας ζαλίζουν, λοιπόν, Κλάτενμπεργκ και σία, ότι «ποινικοποιείται» η τεχνολογία και άλλα τέτοια φούμαρα, για κάνουν την δουλειά τους.

Τα συνδρομητικά κανάλια, NOVA και COSMOTE TV, δεν διαθέτουν την εφαρμογή «Replay Video 360», διότι είναι πανάκριβη. Να φανταστείτε, ότι στην Ισπανία την χρηματοδοτεί το στοιχηματικό site livescore.com.

To VAR στην Ελλάδα στοίχισε 14 εκατ. ευρώ. Αν πράγματι ΕΠΟ και Super League 1 θέλουν να διαλύσουν ακόμα και ψήγματα σκιάς γι αποφάσεις τύπου Κοτσάνη και Απτόσογλου, ας αγοράσουν… χτες την «Replay Video 360».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα