Το βουλωμένο γράμμα του Σολτς στον Τσίπρα

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να βρέθηκε στο Βερολίνο για να δώσει το «παρών» στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, αλλά αν η μισή του καρδιά βρισκόταν στο φλερτ με τους «συντρόφους» του SPD, η άλλη μισή στον Γερμανό Οικονομικών Όλαφ Σολτς βρισκόταν, για να θυμηθούμε έστω και παραφρασμένους τους στίχους του Ρίτσου.

Προς τι το πρωθυπουργικό καρδιοχτύπι; Στο γεγονός ότι οι δύο άντρες θα συζητούσαν μεταξύ άλλων την πρόθεση της Αθήνας να μην περικόψει τις συντάξεις.

Το ιδανικό για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να ακούσει ένα ξεκάθαρο «ναι» αποδοχής του ελληνικού αιτήματος να βγαίνει από το στόμα του Γερμανού ΥΠ.ΟΙΚ. ώστε να ξέρει σε τι μπορεί να ελπίζει η ελληνική αντιπροσωπία από την εμβόλιμη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για της Δευτέρα της 19ης Νοέμβριου.

Αυτό όμως που άκουσε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μάλλον διφορούμενο, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του συνομιλητή του μετά το πέρας του τετ-α-τετ.

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε γενικόλογα ο Όλαφ Σολτς και συνέχισε: «Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη».

Πυθία ήταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και για το ελληνικό ζήτημα καθώς περιορίστηκε στο να πει ότι με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».

Αν, τώρα, αυτή η ατάκα περί «καλής εξέλιξη για τους πολίτες μας» μεταφράζεται ως χείρα βοηθείας του Βερολίνου στην Αθήνα ή ως πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, μένει να αποδειχτεί όταν θα έχει ανοιχτεί το… βουλωμένο γερμανικό γράμμα.

 

 

Διαβάστε επίσης