bpbg
bpbg

Το βουβό κύμα του ανασχηματισμού

Η επιτυχής εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης αναζωπυρώνει τα σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου έχοντας απέναντί του τον Παύλο Τσίμα και τον Βασίλη Χιώτη για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, είχε σβήσει τη φωτιά του ανασχηματισμού που σιγόκαιγε, υποσχόμενος πως «όταν έρθει η στιγμή» θα το μάθουμε από τον ίδιο.

Και φαίνεται ότι μετά από τα ευχάριστα μαντάτα που ήρθαν –μετά πολλών κόπων και βασάνων, είναι η αλήθεια– από τις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης, η στιγμή έστω και «βουβά» κοντοζυγώνει.

Σε επίπεδο πολιτικής ουσίας ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα, οπότε κοσμογονικές αλλαγές στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν πρόκειται να δούμε. «Λίγες και… καλές ή για να είμαστε ακριβέστεροι “σημαδιακές” θα είναι οι αλλαγές», απάντησε στο iapopsi.gr στέλεχος που ξέρει καλά τα κατατόπια σε Μαξίμου και Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς την πυξίδα του πρωθυπουργού για αρμοδιότητες και δομές που θα αναδιαταχθούν και όχι για άρδην αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.

Επί του πρακτέου, την πόρτα της εξόδου θα δουν οι –λίγοι είναι αλήθεια– υπουργοί και (αρκετοί) υφυπουργοί που δεν θάμπωσαν κιόλας με τις επιδόσεις τους τον πρώτο χρόνο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, ώστε τη θέση τους πάρουν στελέχη που θα διορθώσουν τις όποιες εντοπισμένες ατέλειες. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος θα ριχτεί στα παραγωγικά υπουργεία τα οποία θα επωμιστούν με το καθήκον της γρήγορης επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Το αν, τώρα, αυτή η αναγκαιότητα θα σημάνει λ.χ. και τη «γέννηση» ενός νέου χαρτοφυλακίου που θα αφορά αποκλειστικά τη διαχείριση των πόρων που εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ενδεχόμενο συγκεντρώνει τις ίδιες πιθανότητες με το να μοιραστούν τα «τιμάρια» της διαχείρισης στα ήδη υπάρχοντα υπουργεία.

Όσο για τον χρόνο που τα παραπάνω θα λάβουν χώρα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι:

α) Πρώτα θα περάσει η αυριανή ημέρα (σ.σ. Τετάρτη 22/7), οπότε και θα υπάρξει κοινοβουλευτικός πόλεμος στην ψηφοφορία για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, και

β) Δεν θα υπάρξει… πραγματικός πόλεμος με τους Τούρκους, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου από σήμερα Τρίτη (21/7 έως και τις 2 Αυγούστου).

Εφόσον εξασφαλιστεί η απαραίτητη πολιτικο-εθνική νηνεμία, τότε θα γυρίσει οριστικά η κλεψύδρα και θα επέλθει το lifting, ώστε συν τοις άλλοις οι «νεοφερμένοι» στην κυβερνητική ομάδα να βρουν τα πατήματά τους με χρονικό ορίζοντα την 85η ΔΕΘ, που καλώς εχόντων των πραγμάτων (σ.σ. λόγω κορωνοϊού)  έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 5 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης