Το ξεχωριστό επετειακό λεύκωμα που «χτίστηκε» δια… χειρός AVAX

Ο ισχυρός κατασκευαστικός όμιλος είναι ο αποκλειστικός χορηγός της σπουδαίας έκδοσης «ΑΘΗΝΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ 200 ΚΤΙΡΙΑ»

Στην αποκλειστική χορηγία της έκδοσης του αρχιτεκτονικού λευκώματος με τίτλο «Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια» προχώρησε ο Όμιλος ΑΒΑΞ, με αφορμή την επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Το πρωτότυπο λεύκωμα που επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Μανώλης Αναστασάκης, κυκλοφορεί σε δύο ξεχωριστές δίγλωσσες εκδόσεις –μία στην ελληνική γλώσσα και μία στην αγγλική– και στοχεύει στην ανάδειξη του κτιριακού πλούτου της πρωτεύουσας του νεοελληνικού κράτους.

Αυτός ακριβώς ο πλούτος «παρελαύνει» στις 330 σελίδες του λευκώματος στις οποίες και φιλοξενούνται 200 κτίρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ύφους που κατασκευάστηκαν στην Αθήνα από το 1821 έως το 2021. Η παρουσίαση του κάθε κτιρίου καταλαμβάνει μία σελίδα και περιλαμβάνει φωτογραφία, βασικές πληροφορίες, καθώς και μία σύντομη περιγραφή του, ενώ στο σύνολό τους τα κτίρια έχουν οργανωθεί σε πέντε χρονολογικές περιόδους για να διευκολύνεται ο αναγνώστης να τοποθετεί κάθε κτίριο στον αντίστοιχο ιστορικό του χρόνο. Συγκεκριμένα η… διήγηση ξεκινάει με την περίοδο της συγκρότησης του πρώτου αθηναϊκού κλασικισμού και συνεχίζεται με τις περιόδους του όψιμου κλασικισμού και του Μεσοπολέμου, όπου και αρχίζει να επικρατεί το μοντέρνο κίνημα στην αρχιτεκτονική. Ακολουθούν δύο μεταπολεμικές περίοδοι, με την τελευταία να διαρκεί έως σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λεύκωμα πλαισιώνεται από εισαγωγή του Μανώλη Αναστασάκη, καθώς και από 8 κείμενα διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών, όπως ο Γιάννης Αισώπου (καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών), ο Στέλιος Γιαμαρέλος (λέκτορας Bartlett School of Architecture, εκτελεστικό συντάκτης The Journal of Architecture), η Μαρία Δανιήλ (δρ αρχιτέκτων ΕΜΠ), η Μαριλένα Κασιμάτη (ιστορικός Τέχνης), ο  François Loyer (ιστορικός Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, επίτιμος διευθυντής έρευνας CNRS), ο Μάνος Μπίρης (ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ), ο Κώστας Τσιαμπάος (επίκουρος καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ) και η Ελένη ΦεσσάΕμμανουήλ (ιστορικός Αρχιτεκτονικής και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Θυμίζεται ότι ο Όμιλος ΑΒΑΞ είναι ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς Ομίλους στην Ελλάδα, με μακρά ιστορία επιτυχημένων παραδόσεων εμβληματικών έργων υποδομής, εταιρικής ανάπτυξης, συμβολής στην ελληνική οικονομία και επιτυχημένης παρουσίας στις διεθνείς αγορές.

Το λεύκωμα θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Απριλίου, στη διεύθυνση www.gradreview.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα