Ο Ρέγκλινγκ βάζει «πάγο» στην κυβέρνηση Τσίπρα

Στον… πάγο βάζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τις συντάξεις. Ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι «πρώτα θα γίνει συζήτηση με τους θεσμούς, μετά οι αλλαγές σε πολιτικές».

Για να προχωρήσει η Αθήνα σε αλλαγές στις πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί, πρέπει πρώτα να έχει διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δήλωσε αρχικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σε ερώτηση για το εάν φοβάται αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε «όχι», συμπληρώνοντας πως «έχουν υποσχεθεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Πάντως, όπως πρόσθεσε, ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρώς καλύτερος από ό,τι αναμενόταν.

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%», συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Ερωτηθείς αν οι συζητήσεις με θεσμούς απαιτούνται «επειδή η Ολλανδία θέλει πίσω τα χρήματά της», απάντησε «όχι, ο ESM θέλει τα χρήματά του πίσω».

«Όσο αποπληρωνόμαστε, δεν υπάρχει κόστος για τον Ολλανδό φορολογούμενο, δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα σεντ από τα χρήματα των Ολλανδών φορολογούμενων για τα ελληνικά πακέτα στήριξης», συμπλήρωσε.

«Νόμισμα όλη της Ε.Ε. το ευρώ μέσα σε 20 χρόνια»

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη συνολικά, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πεπεισμένος ότι τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η διεύρυνση της Ευρωζώνης θα ενίσχυε σε κάποιο βαθμό τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των χωρών και στάθηκε στην ανάγκη θέσπισης μέσων που θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα η ένταξη στην Ευρωζώνη χωρών με χαμηλότερο μέσο εισόδημα. Αυτό γίνεται πρόβλημα -και το είδαμε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες- όταν τα εισοδήματα αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι η παραγωγικότητα. Επειδή αυτό καθορίζει την ανταγωνιστικότητα». Για τον ρόλο του ESM, σημείωσε ότι οι περισσότερες χώρες επιθυμούν διεύρυνση του ρόλου του, χωρίς όμως να μετατραπεί σε «νομισματικό ίδρυμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα