«Το χρέος των άλλων χωρών της Ευρωζώνης προήλθε από τις εξαγωγές της Γερμανίας»

Κριτική στην στάση της Γερμανίας άσκησε ο Γάλλος πολιτικός συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπετίντ, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Ειδικότερα, ο κ. Κον-Μπετίντ είπε πως «οι εξαγωγές της Γερμανίας, είναι το χρέος των άλλων χωρών στην Ευρωζώνη».

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», προκειμένου να μπορέσει η Ευρώπη να αντέξει τον διεθνή ανταγωνισμό, αφηγούμενος μια ιστορία από το παρελθόν του: «Γεννήθηκα τον Απρίλιο του 1945 στη Νότια Γαλλία από Γερμανούς γονείς εβραϊκής καταγωγής. Εάν τους έλεγα τότε, έναν χρόνο μετά την Απόβαση στη Νορμανδία, ότι σε πενήντα χρόνια δεν θα υπήρχαν σύνορα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και ότι δεν θα υπήρχε περίπτωση πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, θα έμεναν έκπληκτοι με τη διορατικότητά μου. Παράλληλα, όμως, θα με θεωρούσαν εντελώς ανόητο».

Στην αντίδραση του ευρωβουλευτή Νάιγκελ Φάρατζ, ο οποίος επικαλέστηκε την Γιουγκοσλαβία για να αποδείξει ότι η υποχρεωτική συνύπαρξη των λαών δεν έχει πάντα ευτυχές τέλος, ο κ. Κον-Μπεντίτ απάντησε: «Ο ένας δρόμος είναι η επιστροφή στα εθνικά κράτη, ιδέα που φαίνεται να γοητεύει όλο και περισσότερο τους Βρετανούς Συντηρητικούς. Ο άλλος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ας σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση, ποιος έχει δίκιο και άδικο, ποια πρόταση είναι σωστή και ποια λάθος. Ας μιλήσουμε για ρίσκα. Η δική μου πρόταση έχει ασφαλώς ένα ρίσκο, αλλά και η επιστροφή στην εθνική Ευρώπη ενέχει κινδύνους. Ας σταθμίσουμε τους δύο κινδύνους κι ας κάνουμε τις επιλογές μας».

Τέλος, ο Γάλλος πολιτικός τόνισε πως «οι εξαγωγές της Γερμανίας, είναι το χρέος των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης. Τα διαφορετικά φορολογικά συστήματα δημιουργούν συνθήκες στρεβλού ανταγωνισμού, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ένωση χωρίς δημοσιονομική και τραπεζική ένωση».

Α.Ι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα